Синоптики дали прогноз на листопад: чи варто чекати снігу та сильних морозів в Україні

31 жовтня 2021, 13:01
Листопад – перехідний місяць від осені до зими – пора передзим'я.
осені
Якою буде погода в листопаді 2021 року / Фото Pixabay

Середня температура в листопаді 2021 року буде +1...+ 7 градусів. В Укргідрометцентрі запевняють, що така ситуація близька до кліматичної норми. Те ж саме стосується й кількості опадів.

Листопад – перехідний місяць від осені до зими – пора передзим'я, наголошують синоптики. У цей час відбувається стійкий перехід середньої добової температури через +5 градусів – у бік зниження. В основному це характерно для першої декади листопада, а на Закарпатті та Півдні – у другій декаді листопада.

Зазвичай в листопаді середня місячна температура становить 0...+ 4 градуси, на Закарпатті та в південних областях трохи тепліше +5...+9.

Цікаво, що абсолютний температурний мінімум в Україні у листопаді сягав – -15…-24 градуси, у горах було навіть -25…-31 градус. Щодо найвищих показників, то найбільше повітря прогрівалось до +16..+24 градусів. На Півдні та у Криму були майже літня погода +25…+29.

Водночас середня кількість опадів у листопаді складає 35-63 мм, в Карпатах, горах Криму та на Закарпатті місцями 70-108 мм (на високогір'ї до 135 мм). У Луганській, Дніпропетровській областях, на Прикарпатті та півдні країни місцями цей показник становить 29-34 мм.

Наступного тижня очікується суттєве підвищення температури

  • У південних та центральних областях країни температура повітря різко підскочить до комфортних літніх показників. Звернемо увагу, що в п'ятницю, 5 листопада, синоптики прогнозують справжнє "бабине літо".
  • На крайньому півдні Одеської області, а також у Криму очікується до +24°. В Одеській, Вінницькій, Запорізькій, Дніпропетровській областях – до +22°. У центральних регіонах (Черкаській, Полтавській, Київській областях) до +19°.

Нагадаємо, раніше народний синоптик дав прогноз погоди на осінь-2021 року. Так, згідно з його розрахунками, у листопаді вже випаде сніг і вдарить мороз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти