Прозорість відбудови Київщини: голова ОВА Кравченко розповів про конференцію в Берліні

14 червня 2024, 13:12
26
Міжнародні партнери відзначили транспарентність відбудови Київщини новими пакетами допомоги
Київщина

Голова Київської ОВА Руслан Кравченко повідомив про нові інвестиційні проєкти з відновлення та енергоефективності регіону. Про це він написав у соціальній мережі Facebook, повідомляючи про результати для регіону конференції з відновлення України Ukraine Recovery Conference – URC2024, яка відбулася у Берліні 11-12 червня.

"Прозора, чесна відбудова та ефективне використання коштів. Це базові речі, про які говорять наші міжнародні партнери. Це головні умови для подальшої підтримки відбудови України", – зазначив Руслан Кравченко.

Київщина

За його словами, у рамках однієї із панелей Ukraine Recovery Conference – URC2024 було повідомлено про пакет антикорупційних заходів, які вже запровадили на Київщині:

відео дня

▪️уніфіковано тендерні завдання для підрядників; створено спостережну раду з відбудови Київської області за участю представників міжнародних інституцій та громадських організацій, незалежних експертів для контролю за відбудовою;

▪️залучено ПРООН у якості незалежного міжнародного контролю за процесом відбудови Київщини;

▪️внесено майже 800 проєктів внесення до системи DREAM; створено робочу групу "Прозорість і підзвітність" за участю правоохоронців для аналізу тендерів;

▪️спільно з Центром досліджень фіскальної політики створено даш-борд, де можна побачити, які об'єкти відбудовуються, скільки на це виділено коштів і скільки по факту використано;

▪️запроваджено виїзні інспекції та комісійні перевірки відбудови об’єктів на Київщині.

Внаслідок перемовин вдалося досягти домовленості з міжнародними партнерами про реалізацію на Київщини декілька нових проєктів з відновлення та енергоефективності.

Зокрема, Бельгійська агенція міжнародного співробітництва Enabel допоможе з облаштуванням укриттів у низці шкіл області та реконструкцією освітніх закладів, на що буде виділено понад 8,6 млн євро. Також Enabel сприятиме у фінансуванні другого етапу модернізації Київського обласного центру реабілітаційної медицини.

Компанія CRH побудує найближчим часом на Київщині три будинки для родин, які втратили житло внаслідок бойових дій, після чого продовжить проект відбудови для нових родин.

Компанія GE Verona планує обрати Київщину першим регіоном для реалізації пілотного проєкту стосовно когенерації, зокрема в Броварській громаді, на 15 мегават потужності. Стосовно цього між компанією та Міністерством енергетики України уже підписано меморандум.

Компанії BSW Solar, Goduni вивчають можливість постачання сонячних панелей і встановлення когенераційних установок та використання інших ресурсів для збільшення генерації енергії, на кшталт біовідходів для біогазових установок.

International Climate Adaptation Research Institute планує побудувати на Київщині низку зупинок громадського транспорту із сонячними панелями. Перший етап передбачає облаштування 5 зупинок в Ірпені, Броварах, Боярці, Білій Церкві.

З Європейським інвестиційним банком досягнуто домовленості, що, зважаючи на успішний спільний попередній досвід, проєктні заявки Київщини в рамках нової програми з відбудови Recovery III, зокрема на розроблення проєктно-кошторисної документації та відбудови житла, прийматимуться до фінансування в першу чергу.

"Головне, що почули – повну підтримку від лідерів урядів, представників міжнародних організацій, бізнесу та громадянського суспільства на шляху до перемоги та допомогу у відновленні. Вдячний Президенту та Уряду, які приділяють постійну увагу модернізації кожного регіону", – написав голова Київської ОВА.

"Від прозорої відбудови виграють всі! І головне – Україна матиме шанс не лише відбудовувати те, що зруйнували окупанти, а і реалізовувати за допомогою міжнародних партнерів нові масштабні проєкти", – резюмував Руслан Кравченко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти