Нелегальні цигарки на український ринок постачають вітчизняні підприємства – експерт

26 листопада 2021, 13:49
Нелегальні цигарки на український ринок постачають вітчизняні підприємства – експерт

Значну частку нелегальних тютюнових виробів на ринок України постачають українські заводи. Про це повідомив у Facebook політичний оглядач Михайло Шнайдер.

"62% цигарок, які виробляються на Винниківській тютюновій фабриці для експорту та продажу виключно в магазинах "Дьюті Фрі", продаються насправді в Україні – без сплати податків, зрозуміло. 90% цигарок без акцизних марок та підробок виробляє компанія "Юнайтед Тобакко" у Жовтих Водах", - розповів експерт.

За його даними, 67% усіх нелегальних цигарок продаються безпосередньо у легальних точках. При цьому лише за минулий рік нелегальний ринок цигарок в Україні зріс утричі, а його частка вже сягнула понад 18%.

відео дня

Сума несплачених податків контрабандистами та підробниками оцінюється у понад 14 млрд грн.

"Серед причин зростання нелегального ринку називають відсутність нормального контролю з боку правоохоронців, прикордонників і податківців, а також надмірне зростання акцизів на цигарки - по 20% на рік як мінімум і це призводить до подорожчання легальних сигарет, з яких справно сплачуються податки", - пояснив Шнайдер.

Контрабандисти та контрафактники податки не сплачують, тому їхні цигарки виходять дешевшими. Зважаючи на те, що доходи українців не зростають у тому ж темпі, що й акцизи, їм стає все важче купувати законні цигарки, з яких сплачуються податки. Це призводить до зростання популярності підроблених чи контрабандних сигарет.

"Як ви думаєте, друзі, що з усім цим робити – знизити темпи зростання податків, пересаджати всіх контрабандистів та фальсифікаторів чи залишити все як є?", – написав Шнайдер.

Нагадаємо, раніше ЗМІ писали, що частина нелегальних цигарок на український ринок потрапляє з тимчасово окупованих територій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти