Експерт пояснив, чому Зеленському невигідно повертати звання Герой України Бандері та Шухевичу

8 липня 2021, 00:51
Все, що роблять зараз депутати – не від великого розуму. Найімовірніше, це - спроба сподобатися частині виборців, вважає Костянтин Бондаренко.
Костянтин Бондаренко
Україні загрожують міжнародні проблеми, вважає Костянтин Бондаренко / Фото УНІАН

Спроба повернути звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу може створити для України проблеми на міжнародному рівні, а дана ініціатива групи депутатів - "політизація минулого". Таку думку в коментарі Главреду озвучив політолог, директор Фонду Українська політика Костянтин Бондаренко.

"Все, що роблять зараз депутати – не від великого розуму. Найімовірніше, це - спроба сподобатися частині виборців і показати, які вони незакомплексовані та прогресивні", - вважає експерт.

За його словами, ці спроби можуть створити Україні міжнародні проблеми. Зокрема, з Польщею, де неоднозначно ставляться до Бандери і Шухевича. Це питання особливо неоднозначне в умовах, коли стоїть питання руба щодо приїзду президента Польщі Анджея Дуди на саміт Кримської платформи.

відео дня

"Ще один ризик, який для Зеленського може спровокувати присвоєння звання Бандері та Шухевичу - в тому, що через це рішення він може втратити частину своїх прихильників, оскільки в основі його електорату якраз люди, які скептично ставляться до проблеми верифікації ОУН-УПА. І в такому випадку це може запустити додаткові дискусії в суспільстві про те, що є наша історія і чи варто таким чином протиставляти одних героїв іншим. І ось ці дискусії навряд чи зараз потрібні Зеленському", - резюмував Бондаренко.

Зазначимо, 1 липня 2021 року у Верховній Раді група народних депутатів зареєструвала постанову № 5721, що рекомендує президенту України повернути звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Також документ містить рекомендації Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводяться у зв'язку зі святкуванням 80-річчя створення Української повстанської армії (УПА).

Що передувало

  • У жовтні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко видав указ про присвоєння Шухевичу звання Героя України. Степан Бандера був удостоєний звання Героя України указом від 22 січня 2010 року.
  • 2 квітня 2010 року Донецький окружний адмінсуд позбавив Шухевича звання Героя України, "оскільки він не був громадянином незалежної України".
  • 12 січня 2011 року президентський указ про присвоєння Степану Бандері звання Герой України визнано недійсним за рішенням суду.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти