12-річний художник Космо-Макс розповів про сотні тисяч гривень, зібрані на підтримку України

17 червня 2024, 21:09
45
Космо-Макс

Команда благодійного проєкту 1+1 media "Здійсни мрію" разом із новинним порталом Главред продовжують висвітлювати історії дітей-волонтерів, які власними силами допомагають Україні, збираючи кошти для захисників і захисниць. Сьогодні ділимося історією Максима Бровченка, відомого як Космо-Макс, 12-річного хлопця з Бердянська, який понад два роки волонтерить, підтримуючи військових, переселенців, а також людей з аутизмом.

Під час першого локдауну, 4 роки тому, хлопець вперше спробував себе у малюванні та з цього моменту тісно пов’язав власне життя з творчістю. Спершу Максим почав із м’яких кольорових олівців — пастелі, проте згодом зрозумів, що найкраще — це художні фарби. Його перша картина про планети народилася з відео "Як намалювати космос".

"Купили дуже багато фарб: акрилові, акварельні, гуаш і так він почав малювати. Можна сказати, що в нього був вчитель, але його вже понад 10 років немає в живих. Це американський художник, який залишив по собі дуже багато навчальних відео з малювання", — зазначає Оксана, мама школяра.

відео дня
Космо-Макс

Початок повномасштабної війни змусив родину покинути рідний дім. Після тривалого часу окупації рідного Бердянська Максим разом із мамою виїхали до Запоріжжя. Перші картини, які хлопець намалював у новому місті, називалися "Янгол, що плаче" та "Самотнє дерево". Вони здебільшого відображали самотність та втрату найголовнішого — рідного будинку.

"Дуже багато картин насправді врятовані. За кілька днів до повномасштабного вторгнення ми вирішили їх відправити до Києва, бо там мала б бути третя авторська виставка. І це врятувало дуже багато робіт сина", — доповнює мама.

Космо-Макс

Волонтерити Максим почав майже одразу після переїзду, а саме у травні 2022 року. Тоді читачі сторінки хлопця на Facebook почали цікавитися саме купівлею його авторських картин. Так, йому вдалося продати перший малюнок за донат у розмірі 700$, який Максим вирішив передати Збройним силам України. Тоді він закупив на ці кошти павербанки та особисто передав їх військовим. З цього моменту мистецтво та благодійність стали невіддільною частиною життя хлопця. За 2 роки великої війни йому вдалося продати близько 100 картин, гроші з яких акумульовані як на підтримку ЗСУ, так і на допомогу постраждалим від великої війни. До того ж багато малюнків школяр подарував тим людям, які є для нього кумирами — першій леді Олені Зеленській та ексголовнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному.

Космо-Макс

Неодноразово Космо-Макс брав участь та організовував власні виставки — вже понад 20 художніх та літературних зустрічей йому вдалося відвідати з власними доробками. На одній з таких, у Львові, представники Ватикану попросили хлопця передати їм картину. Так, разом із жінками полонених азовців хлопець передав Папі Римському власну картину. Узагальнюючи, за період великої війни Максиму вдалося акумулювати понад 250 000 гривень на допомогу ЗСУ. До того ж родина часто купує необхідне екіпірування для військових: шоломи, бронежилети, автівки тощо та проводить аукціони, кошти з яких так само йдуть на підтримку армії. За свою волонтерську діяльність у 2023 році хлопець отримав нагороду знак народної пошани "Хрест громадянських заслуг", що вручається цивільним громадянам, які власною роботою, без зброї в руках, наближають Перемогу України.

Крім цього, хлопцю вдалося випустити власну книгу "Планета А", в якій він розповідає фантастичну історію про прибульців на планету Земля.

"Під час літніх канікул переписував невеликі тексти, проте вирішив потім вигадати щось своє. Уявивши життя на іншій планеті, зародилася ця книжка", — зазначає Максим.

Космо-Макс

Прибуток від продажу книги родина також спрямовує на благодійність, зокрема на підтримку людей з аутизмом в Україні. Тому саме ця книга є ніби внутрішнім світом людини аутиста.

"Вона побудована на позитивних бажаннях до оточення, але водночас там відчувається і біль, з яким Максим стикався в житті. Важливо бачити й розуміти, що аутизм — це не вирок, це просто інакші сприйняття світу, відповідно й інші реакції на цей світ", — пояснює Оксана.

Нещодавно Максим відвідав черговий літературний фестиваль, що проходив у Чехії, де автор зміг презентувати власну книгу. Нині вона доступна двома мовами — українською та чеською.

Космо-Макс

Крім письменницької діяльності, Максим поводить низку майстер-класів, воркшопів із малювання для всіх охочих: дітей з інвалідністю, переселенців і навіть очільників областей. Так, вже понад 2000 людей долучилися до мистецької творчості разом із хлопцем.

"Основна моя мета — показати, що малювання — це просто та легко", — зазначає Максим.

Космо-Макс

Нині школяр надзвичайно цікавиться космосом та хоче стати астрофізиком, колекціонує маленькі автомобілі та все, що пов’язано з космосом. До того ж у своєму юному віці постійно спостерігає за перебігом подій в країні: традиційно його ранок починається з новин і виступу Президента.

"Максим швидко подорослішав під час великої війни, його дитинство закінчилось дуже рано", — розповідає мама.

А на нові творіння хлопця надихає підтримка друзів і знайомих, а також бажання наблизити Перемогу допомогою захисникам і захисницям та власні мрії:

"Мрію відбудувати обсерваторію в моєму рідному місті — Бердянську".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти