Померла відома соціологиня Ірина Бекешкіна

21 березня 2020, 10:31оновлено 21 березня 2020, 11:14
Директорка Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна раптово померла.
Ірина Бекешкіна
Ірина Бекешкіна померла / УНІАН

Раптово померла відома українська соціологиня, директорка Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Ірина Бекешкіна.

Про смерть Бекешкіної повідомили її колеги.

"Велике горе спіткало наш Фонд, наше громадянське суспільство, нашу країну. Передчасно пішла з життя Ірина Бекешкіна - відома українська соціологиня, директорка Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, одна із найавторитетніших науковців, людина, яка щиро любила свій народ та Україну.

відео дня

Ірина Бекешкіна була символом об’єктивної української соціології, зробила вагомий внесок у розбудову демократії та громадянського суспільства, до останнього дня була з нами і проводила опитування, заходи, була переповнена новими ідеями та планами.

Для нас це дуже велика втрата, яку важко прийняти й усвідомити", - сказано в повідомленні на сайті Фонду, в якому працювала Бекешкіна.

Ірина Бекешкіна досьє

Ірина Бекешкіна народилася в місті Івдель Свердловської області (Росія). У 1974 році закінчила філософський факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Пізніше - аспірантуру Інституту філософії АН УРСР. Кандидат філософських наук.

Кар'єра

Соціолог, фахівець у сфері політичної та електоральної соціології.

Працювала науковою редакторкою журналу "Філософська думка", молодшим і старшим науковим співробітником Інституту філософії АН УРСР.

З 1991 року - науковий співробітник Інституту соціології НАН України.

З 1996 року - заступниця директора фонду "Демократичні ініціативи" (Київ), з 2001-го - наукова керівниця фонду. Наукова редакторка бюлетеня Політичний портрет України, що видається фондом.

З 2010 року - директорка фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва (після смерті засновника керівника фонду Ілька Кучеріва).

Учасниця рейтингу "100 найвпливовіших жінок України" за версією журналу "Фокус" у 2007 і 2008 роках. За оцінкою видання, впливовість обумовлена поінформованістю, компетентністю, широкими зв'язками в українських та зарубіжних громадських організаціях, ЗМІ, політичних колах.

Авторка понад 100 наукових робіт та великої кількості публіцистичних публікацій.

Прогнози Ірини Бебешкіної на 2020 рік

Бекешкіна про відносини з Росією

У відносинах з Росією ми можемо піти різними шляхами, і кожен з них загрожує наслідками. Ми можемо не перетинати червоні лінії, не йти на повідку РФ, але це призведе лише до того, що ми ні про що не домовимося. Якщо ж червоні лінії буде перейдено, у країні почнуться масові протести. І не можна сказати з упевненістю, що саме вибере Україна. Найімовірніше, конфлікт продовжиться, але в замороженому вигляді, у форматі окопної війни.

Бекешкіна про Крим

У 2020 році Крим будуть згадувати лише ритуально. Фактично, Крим перетворюється на військову базу, і однозначно Росія Крим не здасть. Може, колись у майбутньому, коли настане прогнозований спад Росії, або Україна буде вже дуже успішною. Зрештою, ніхто ж не думав, що Німеччина возз'єднається. Але зараз на півострові триває інтенсивна ідеологічна обробка наступного покоління в абсолютно проросійському дусі. Чи захочуть років через 10 ці громадяни бути в Україні — питання дуже складне. Це не розділена Німеччина — де і там, і там були німці, і багато східних німців із заздрістю дивилися на західну Німеччину — на її рівень життя, можливості.

читайте також"Це передбачувано": соціолог озвучила причину зниження довіри до Ради

Тобто майбутнє Криму значною мірою залежить від успішності України, її благополуччя.

Бекешкіна про Донбас

З окупованими територіями Донбасу дещо по-іншому: Росія на них не претендує (у всякому разі поки що). А люди хочуть визначеності. Якщо там буде Росія — більшість прийме Росію, якщо Україна — більшість прийме Україну.

Беккешкіна про відносини України та США

Президентські вибори в США не змінять їхні стосунки з Україною, але нам краще триматися від цих виборів подалі. Військова підтримка США теж залишиться — вже дуже розмашисто поводиться Путін на міжнародній арені.

Бекешкіна про економіку

Економіка України в 2020 році критично потребуватиме іноземних інвестицій, ми будемо змушені платити за великими боргами. І ми ж не знаємо, чим закінчиться епопея з Коломойським. Питань набагато більше, ніж відповідей. Мій прогноз — це буде найбільш непрогнозований рік, стверджувала Бекешкіна, пишуть ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти