Евакуйованим з Уханя через підпис документів заборонили спілкуватися зі ЗМІ

28 лютого 2020, 18:50оновлено 29 лютого 2020, 02:14
Вимогу українцям озвучили, коли вони ще перебували в Китаї.
Нові Санжари
У Нових Санжарах не чекають журналістів / reuters

Українцям, які проживають в обсервації в санаторії Нових Санжар, яких евакуювали з охопленого коронавірусною інфекцією Уханя, змусили підписати документ, в якому було прописано заборону давати коментарі співробітникам ЗМІ.

Як повідомляє Слідство.Info документ називається Добровільна згода особи на проведення протиепідемічних та/або профілактичних заходів.

Українців змусили підписати папери, в яких зазначено, що їх повідомили про хід і наслідки захворювання вірусом. Також уточнили про необхідність дотримуватись режиму перебування в карантині та негайно повідомляти медикам про нездужання або скарги на здоров'я.

Журналісти виявили, що в документі є пункт, у якому вказується, що евакуйованим громадянам заборонено спілкуватися зі ЗМІ.

"Зобов'язуюся дотримуватися режиму перебування в обсерваторі, у тому числі негайно повідомляти лікаря про будь-яке погіршення самопочуття під час перебування в обсерваторі, виключити прямі контакти з іншими особами, а також будь-які контакти із засобами масової інформації", — йдеться в тексті.

Одна з евакуйованих зазначила, що документ українці отримали ще в Ухані до посадки в літак. За словами дівчини, він був своєрідним квитком з Китаю в Україну. Цей документ підписали абсолютно всі, хто знаходиться зараз у санаторії Нових Санжар.

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька в коментарі журналістам не стала заперечувати, що евакуйованим заборонили спілкування зі ЗМІ. Вона додала, що така письмова угода була схвалена урядовим оперативним штабом.

"Ми планували і прописували його (заборона на спілкування зі ЗМІ — ред.) в "згоді" з питань безпеки, оскільки вважали, що при масових стрімах, скайп-інтерв'ю і т. п. може бути також ненавмисно протрансльована інформація про безпеку", — пояснив голова Центру громадського здоров'я МОЗ Ігор Кузин.

Евакуйованим з Уханя через підпис документів заборонили спілкуватися зі ЗМІ

У свою чергу глава Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко наголосив, що в тексті документа не визначені санкції стосовно порушників, тому про примус мова не йде. Він підкреслив, що, якщо людина підписала такий документ, значить добровільно погодилася на прописані там умови.

Як раніше повідомлялося, у Румунії (в районі Арджеш) жителі з вилами і сокирами вийшли на мітинги проти евакуації своїх співвітчизників з охоплених епідемією коронавіруса країн.

Нагадаємо, минулого тижня в містечку Нові Санжари (Полтавщина) місцеві жителі активно протестували проти доставки в місцевий Медичний центр МВС України евакуйованих з охопленого коронавірусом Китаю громадян України (і групи іноземців). Протести швидко переросли в сутички з поліцією і жбурляння каміння в автобуси, на яких везли людей.

Пізніше глава МОЗ України Зоряна Скалецька вирішила приєднатися до евакуйованих з Китаю українців в карантині і провести разом з ними два тижні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти