Фірма сина екс-генпрокурора Луценка фігурує в справі про контрабанду лісу - ЗМІ

27 лютого 2020, 12:05
У 2018 році ТОВ Нор тун експортувало пиломатеріалів майже на 18,5 млн доларів.
вирубка лісу, ліс
Фірми скуповували лісоматеріали, що були отримані шляхом незаконних вирубок / Фото pixabay.com

Державне бюро розслідувань підозрює чиновників Житомирської митниці у змові з працівниками Держлісагентства та низкою приватних фірм для налагодження схеми з розкрадання лісу в Житомирській області та його експорту.

Одна з фірм, яка фігурує у справі, пов'язана із сином екс-генпрокурора Юрія Луценка Олександром. Про це пишуть Наші гроші.

У клопотанні ДБР фігурують 11 приватних підприємств. Вони скуповували лісоматеріали, що були отримані шляхом незаконних вирубок або їх продавали лісгоспи під виглядом сировини, щоб уникнути аукціонів, які передбачені для кругляка. Потім фірми вносили у документи сфальсифіковані дані про походження лісу і пиломатеріалів і відправляли ці документи в Житомирське облуправління лісомисливського господарства для отримання сертифікатів, які є основним документом для експорту.

відео дня

До згаданої схеми можуть бути причетні ПП Тімбертрейд, ТОВ Грінвол, ТОВ СІД форест, ПП Євросантехсервіс, ТОВ БДК Сервіс, ТОВ Ель меліна, ТзОВ Адманс, ТОВ Євро пак трейд, ТОВ Вуд експорт юа, ТОВ Вордтрейдюа та ТОВ Нор тун.

До речі, засновником фірми Нор тун є інша компанія Грін Вей, яка належить синові екс-генпрокурора Юрія Луценка Олександра. Його партнером по цій фірмі є Віталій Морозюк, який був директором ТОВ Бел Фам, яка знову ж таки належить Луценку-молодшому. За даними журналістів, в 2018 році Нор тун експортувала пиломатеріалів майже на 18,5 млн доларів. Найчастіше покупцями були Південна Корея і Малайзія.

Олександр Луценко до початку 2019 року був співвласником ТОВ Грандвуд груп, що серед видів діяльності має лісозаготівлю та оптову торгівлю деревиною. Ця ж фірма є власником ТОВ Веар, що володіє лісопилкою у Рокитному Рівненської області.

Засновниками Грандвуд груп залишилися колишні партнери Луценка-молодшого: Юрій Соколов, Андрій Горбатюк та Олександр Наумик, відомий як юрист власника мережі супермаркетів АТБ Геннадія Буткевича. У 2017 році Ірина Луценко декларувала продаж рухомого майна Наумику за 1,89 млн грн.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр-міністр України Дмитро Кулеба озвучив стратегічну мету Кабінету міністрів. За його словами, такою є скасування мораторію на експорт лісу-кругляка.

"Але зробити це можна буде тоді, коли в Україні буде діяти ефективна економічна політика в цій сфері", - пояснив політик.

"Я особисто проти мораторію на ліс-кругляк і взагалі мораторію на будь-які експортні операції з ЄС. Але так сталося, що впродовж років у нас в низці сфер економіки і політики домінувала або корупція, або тупість. Тому я виступаю за мораторій на "тупняк", а не кругляк", - додав віце-прем'єр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти