Сліди російських хакерів, які атакували держагентства США, були виявлені і в Україні - ESET

2 червня 2021, 17:05
Фахівці ESET рекомендують з максимальною обережністю ставитися до будь-яких підозрілих повідомлень.
Сліди російських хакерів, які атакували держагентства США, були виявлені і в Україні - ESET
Нова хвиля поширення фішингових повідомлень групою nobelium була досить масовою / depositphotos.com

Сліди російського хакерського угруповання Nobelium, яку компанія Microsoft звинуватила в захопленні системи електронної пошти Агентства міжнародного розвитку і у зломі продукції постачальників програмного забезпечення, були виявлені також в Україні, передає УНІАН, з посиланням на компанію ESET.

"Ця нова хвиля поширення фішингових повідомлень групою Nobelium була досить масовою. Фахівці ESET також виявили її. Згідно з даними телеметрії ESET, більшість потенційних жертв знаходиться в ЄС, проте зразки шкідливого програмного забезпечення були виявлені і в Україні", - зазначили фахівці з кібербезпеки.

У компанії відзначили, що виявлена хвиля поширення фішингових повідомлень групою Nobelium була досить масовою.

відео дня

Для захисту від цієї загрози фахівці ESET рекомендують не відкривати підозрілі файли і посилання в листах від невідомих користувачів і з максимальною обережністю ставитися до будь-яких підозрілих повідомлень. Щоб розпізнати фішингові листи, варто звертати увагу на деталі листа – адресу електронної пошти відправника, підпис, звернення до адресата.

За даними ESET, фішингові листи, як правило, починаються з безособових привітань, а зміст повідомлення часто виглядає неправдоподібно і викликає сумніви. Крім того, текст листа часто містить значну кількість помилок, великих букв і знаків оклику.

"Також вчасно виявити подібні загрози допоможе ефективне антивірусне рішення з модулем антифішинг, яке заблокує шкідливе програмне забезпечення і запобіжить зараженню пристрою", - додали в компанії ESET.

Як раніше повідомляв віце-президент Microsoft з безпеки клієнтів Том Берт у своєму блозі, російські хакери з угруповання Nobelium атакували 3 тисячі облікових записів електронної пошти в більш ніж 150 країнах. Діяльність чверті з них пов'язана з міжнародним розвитком, гуманітарною допомогою та роботою у сфері прав людини.

Берт стверджує, що спочатку атаці піддалася маркетингова система американського агентства з міжнародного розвитку (USAID), після чого хакери масово розіслали електронні листи з фішинговими посиланнями. При переході по посиланнях на комп'ютери користувачів завантажувалося шкідливе програмне забезпечення. Після цього хакери отримували доступ до даних користувачів.

В Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому, знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їх подальшого блокування.

Компанія ESET - провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині і на сьогодні представлена більш, ніж в 180 країнах світу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти