Погожий вересень, прохолодний жовтень і похмурий листопад: синоптик уточнила прогноз погоди на осінь

29 серпня 2021, 05:41
Погодний феномен Ла-Нінья принесе в Україну гарну погоду нинішньої осені, вважає кліматолог Віра Балабух.
осені
У Європі в цілому переважатиме тепла і суха погода, як і минулоріч/ Reuters

Погода в Україні восени 2021 року багато в чому визначатиметься погодним феноменом Ла-Нінья, заявила завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

Вплив Ла-Нінья проявиться в тому, що в Європі в цілому переважатиме тепла і суха погода, як і минулої осені, сказала Балабух в коментарі виданню Сегодня.

"За даними Європейського центру середньострокових прогнозів і Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США очікується, що осінь 2021 в Україні також буде теплою, а температура повітря відповідатиме кліматичній нормі, тобто середнім багаторічним значенням, які спостерігалися впродовж останніх 30 років з 1991 по 2020 рік. Такий термічний режим буде обумовлений переважанням антициклональної погоди, що характерна для України впродовж цього сезону, особливо в першій половині", - розповіла кліматолог.

За словами Балабух, це не означає, що територією країни не переміщатимуться холодні фронти, і температура повітря не буде опускатися нижче нуля. Такі процеси можливі в другій половині осені, проте вони можуть спостерігатися рідше, ніж зазвичай. При цьому в Україні випадатимуть опади, переважно у вигляді дощу. Крім того, імовірні тумани та ожеледь.

читайте такожБабине літо в жовтні та майже зима в листопаді: народний синоптик дав прогноз погоди на осінь в УкраїніТаким чином, у вересні на українців чекає хороша осіння погода, жовтень буде не дуже холодним і більше сухим, ніж мокрим, а останні дні жовтня та листопад будуть досить похмурими.

Ла-Нінья

Погодний феномен Ла-Нінья викликає охолодження поверхні океану в центральній та східній частинах екваторіальної акваторії Тихого океану, що призводить до змін тропічної циркуляції атмосфери, а саме вітру, тиску і опадів. Явище Ла-Нінья пов'язують з фазою похолодання, а протилежний феномен – Ель-Ніньо – з фазою потепління.

Погода в Україні - про що раніше писав Главред:

В останні вихідні літа в Україні температура підвищиться в західних і північних областях до 25-28 вище нуля. З 1 вересня в Україні очікується зниження температури до + 15...+ 20 градусів, прогнозує заступник начальника відділу метеопрогнозів Українського гідрометцентру Наталія Голеня.

У свою чергу, синоптик Українського гідрометцентру Олександра Хала розповіла, що, за попередніми прогнозами, погода в Україні 1 вересня у більшості областей буде теплою. Температури коливатимуться в межах +25... +30 градусів. Трохи прохолодніше буде лише на Заході – там очікується +22... +24 градуси.

Головний народний синоптик країни Леонід Горбань розповів про погоду на осінь 2021 року. Так, у вересні на українців чекає ще 10 теплих днів. Але потім підуть дощі та похолодання. Жовтень буде сухим, але з нічними морозами. У листопаді ж, за словами синоптика, холоди продовжаться. Також очікуються опади, зокрема і ранній сніг.

Горбань також додав, що зима 2021 року в Україні буде, ймовірно, холодною – в грудні можливі сильні морози та крижані дощі вже в першій декаді місяця. А в другій - очікуються невеликі снігопади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти