StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Помер автор легендарного вірша "Два кольори" Дмитро Павличко

29 січня 2023, 20:24оновлено 29 січня 2023, 21:08
Павличко є одним із авторів Декларації про державний суверенітет України та першої зовнішньополітичної доктрини самостійної держави.
Дмитро Павличко
Помер відомий український поет Дмитро Павличко / Facebook-сторінка Дмитра Павличка

В неділю, 29 січня, на 94-му році життя помер відомий український поет-шістдесятник, дипломат, політик, один із авторів Акту проголошення незалежності України, автор легендарного вірша "Два кольори" Дмитро Павличко. Про це повідомив голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні ввечері помер Дмитро Павличко. Мені щойно про це повідомив Богдан Горинь з посиланням на доньку письменника", - написав Сидоржевський.

Як відомо, поет народився 28 вересня 1929 року в селі Стопчатів Івано-Франківської області в багатодітній родині. З осені 1945 pоку по літо 1946 року він був ув'язнений за звинуваченням у належності до УПА. У 1953 році закінчив філологічний факультет Львівського університету.

Перша збірка його поезій "Любов і ненависть" з'явилася у 1953 році. Пізніше побачили світ поетичні книги "Моя земля", "Чорна нитка", "Правда кличе" , "Пальмова віть" тощо.

Павличко є одним із авторів Декларації про державний суверенітет України та першої зовнішньополітичної доктрини самостійної держави, що передбачала нейтральний та позаблоковий статус України – іноді цю доктрину іменують саме "доктриною Павличка".

Поета нагородили званням Героя України, орденом князя Ярослава Мудрого IV, V ступеня, орденом "За заслуги" III ступеня, орденом Свободи.

Нагадаємо, що 15 січня у віці 84 років помер грузинський кіноактор, естрадний співак, сценарист, кінорежисер, автор пісень Вахтанг Кікабідзе. Кікабідзе створив у своєму кінематографі чимало незабутніх осіб, які стали улюбленими героями глядачів. Серед них фільми "Не горюй!", "Міміно", "Мелодія Верійського району" та інші.

Також повідомлялося, що у віці 55 років помер український композитор, мультиінструменталіст, режисер, поет і фахівець з акустичних та візуальних технологій Сергій Круценко. Композитор з перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну залишався в Києві, та під бомбами переносив безцінні музичні записи в сховище, щоб зберегти для спадкоємців самої співучої нації цей культурний скарб.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти