StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Три тривожні причини: чому сниться один і той самий сон

8 лютого 2024, 11:38
1409
Досвідчені сомнологи стверджують - якщо сон повторюється, причину варто шукати з особливою ретельністю.
Чому повторюються сни
Чому сниться одне й те саме - значення повторюваних снів / колаж: Главред, фото: pexels.com

Повторювані сни - сигнал психіки про те, що щось іде не так. Як правило, такі сновидіння є кошмарними, або такими, що залишають неприємний осад після пробудження. Падіння з висоти, зуби, які випадають і кришаться, погоні, яким немає кінця - найчастіші сюжети.

Дослідниця сновидінь і викладачка психології на факультеті психіатрії Гарвардської медичної школи Дейдре Барретт в інтерв'ю CNN зазначає, що повторюваними можна вважати сни з повторюваним сюжетом або переживаннями, які людина бачить двічі й більше разів.

Це не обов'язково відбувається щоночі - допустимі інтервали від кількох разів на місяць, до повторів раз на кілька років.

відео дня

Що означає, якщо сниться один і той самий сон

Сни часто вважають метафоричним відображенням переживань людини, з якими вона не може впоратися, поки не спить. На думку Барретт, тлумачити сни, що повторюються, необхідно індивідуально, проте є система символів, які прийнято оцінювати однозначно.

Наприклад, якщо людині сниться, що вона постійно спізнюється, це означає, що в реальному житті вона відчуває страх перед втратою контролю над власним життям. Провалений іспит - страх невдачі та відчуття власної недосконалості порівняно з тими, кого людина вважає своїми авторитетами. Зуби, які перетворюються на крихту і буквально сиплються з рота - відображення страху перед емоційними втратами в реальному житті; людина відчуває себе беззахисною перед життєвими обставинами.

Повторювані сни - часта проблема для людей з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) або підвищеною тривожністю. Травма в реальному житті повертається до них у вигляді кошмарів.

"Мозок перебуває в стані постійного пошуку вирішення проблеми, способу покласти край переживанням. Але у людей з ПТСР сни настільки яскраві, що вони пробуджують їх від сну. І в цьому вся проблема - сон ніколи не отримує логічного завершення. Тому він повторюється - це незавершена робота", - зазначає психолог і сомнолог Алекс Дімітріу.

Також повторювані сни можуть виникнути в тих, хто страждає на апное. Таким людям, за словами Дімітріу, часто сниться, що вони тонуть, задихаються або їх душать, через порушення дихання уві сні.

Між тим сни можуть повторюватися і з більш прозаїчних причин. Наприклад, тривожний неглибокий сон із повторюваним сюжетом може виникнути через зовнішні подразники - гучне цокання годинника, кран, що протікає, гучну автомобільну сигналізацію, незручне ліжко тощо.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти