У Слузі народі зробили заяву про ініціативу Зеленського відносно референдуму щодо Донбасу

24 травня 2021, 04:42оновлено 24 травня 2021, 12:14
Розгляд питання миру на Донбасі в рамках референдуму – дуже ризикований крок, вважає Ірина Верещук.
Вивіска, Донбас
Україна не готова обговорювати питання Донбасу шляхом референдуму - нардепка / @vysotskiy.ap

Наразі не прийнято рішення, згідно з яким питання врегулювання конфлікту на Донбасі може бути винесено на референдум. В Україні немає практики вирішення таких ситуацій шляхом народного волевиявлення. Треба провести опитування населення, щоб з'ясувати думку людей, і попросити юристів проаналізувати ситуацію. Про це заявила народна депутатка від фракції Слуга народу Ірина Верещук.

У ефірі телеканалу Україна 24 вона розповіла про те, що в країні немає практики вирішення стратегічно важливих питань шляхом референдуму. Це ініціатива, яка несе в собі колосальні ризики. Держава наразі не готова обговорювати таку ініціативу на всеукраїнському рівні.

"Винесення на референдум питання про мирне врегулювання на Донбасі має величезні ризики, навіть більше, ніж питання з землею. По-перше, у нас немає практики, було тільки два референдуми, один у 1991 році, другий у 2003 році. Ми насправді не готові обговорювати питання війни і миру", - вважає Верещук.

Також вона додала, що для розуміння реальної картини треба провести соціологічне опитування, щоб з'ясувати думку людей, і почути коментарі фахівців у галузі права.читайте такожЕксперт пояснив, чому Росії і Україні не вдається домовити щодо Донбасу

"Я дуже б хотіла почути від експертів, юристів, яким має бути це питання, щоб ми почули, що насправді думає народ, ви бачили соціологію, ви бачили, як народ 50/50 реагує. Сім разів відміряй, один раз відріж. У цьому місія і роль президента – брати на себе відповідальність у такі важкі часи", - підкреслила Ірина Верещук.

Перемовини щодо Донбасу

  • Президент України Володимир Зеленський 20 травня зробив заяву про те, що Офіс президента вже веде перемовини з Кремлем щодо організації зустрічі з главою РФ Володимиром Путіним. У Москві цю інформацію підтвердили.
  • Зеленський також розповів, що наразі Київ працює над реалізацією плану А щодо Донбасу, який передбачає врегулювання конфлікту на базі нормандського формату, прямих перемовин з Путіним і підключення до діалогу США.
  • За словами Зеленського, у влади є декілька планів щодо ситуації на сході України, однак якщо не вдасться домогтися успіху, питання конфлікту на Донбасі може бути винесено на всеукраїнський референдум.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти