В ЄС зробили заяву про подальшу євроінтеграцію України

23 вересня 2020, 09:51оновлено 23 вересня 2020, 14:08
Якогось великого політичного кроку в полі зору немає.
Україна, Євросоюз
ЄС допомагає Україні стати ближче в аспектах економіки, стандартів, бізнесу і науки / ZN.UA

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас заявив, що найближчим часом з боку Європейського Союзу не очікується жодних великих політичних кроків у питанні подальшої європейської інтеграції України.

Про це він сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

При цьому, за словами Маасікаса, ЄС допомагає Україні стати ближче в аспектах економіки, стандартів, бізнесу та науки.

відео дня

"Якогось великого політичного кроку в полі зору немає. Це теж реальність. Ви не можете сказати, що далі ми зробимо ось це. Але що ми робимо, так це допомагаємо Україні стати ближчою до ЄС", - сказав дипломат.

Також він оцінив виконання Україною Угоди про асоціацію.

"У мене є почуття, як ніби ми в театрі. Одна з найскладніших речей - це другий акт. Ось, у вас прем'єра, на ентузіазмі показуєте нову річ, все настільки захоплююче... А потім другий акт часто дуже складний", - сказав Маасікас.

"Що стосується України, то інституції зараз створені, міжнародні угоди укладені, багато реформ зроблено, не тільки після Революції Гідності, але і в перші півроку, перші вісім місяців президентства Зеленського, з великим ентузіазмом і результатами. А зараз питання, як просуватися далі, як зробити крок вперед, як підготуватися до "другого акту". І я дуже вірю, що майбутній саміт Україна-ЄС дасть новий поштовх, зарядить енергією", - додав посол Євросоюзу.

Угода про асоціацію між Україною та Європейським союзом

Угода про асоціацію між Україною та Європейським союзом (Ukraine–European Union Association Agreement) - це міжнародний договір, що має на меті поглиблення інтеграції між Україною та Європейським союзом у сфері політики, торгівлі, культури та зміцнення безпеки, пише Вікіпедія.

Переговори про укладення Угоди про асоціацію велися між Україною та Європейським союзом з 2007 року. Текст нового документа був остаточно узгоджений в листопаді 2011 року, але його підписання кілька разів відкладалося.

30 березня 2012 року угода була парафована главами делегацій України та Євросоюзу.

У листопаді 2013 року, за кілька днів до Вільнюського саміту "Східного партнерства", процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію був з ініціативи українського уряду припинений.

Відмова четвертого президента України Віктора Януковича підписати угоду з Євросоюзом стала приводом для масових акцій протесту в Києві, які згодом отримають назву Революція Гідності.

Після майже трьох місяців жорстких протистоянь наприкінці лютого 2014 року в Україні відбулася зміна влади. 2 березня новий уряд розпорядився відновити процес підготовки до підписання Угоди. 21 березня представники ЄС і Арсеній Яценюк підписали політичний блок Угоди — ту частину документа, яка стосується політичної взаємодії, питань безпеки і боротьби з тероризмом. 27 червня 2014 року була підписана економічна частина Угоди.

16 вересня 2014 року Верховна Рада схвалила законопроект Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Того ж дня документ підписав президент Петро Порошенко.

З 1 листопада 2014 року Україна приступила до реалізації Основних положень Угоди про асоціацію, виключаючи створення зони вільної торгівлі. З 1 січня 2016 року в режимі тимчасового застосування також почали діяти положення щодо зони вільної торгівлі.

Ратифікація Угоди була завершена з боку Євросоюзу 11 липня 2017 року. Угода про асоціацію повністю набула чинності 1 вересня 2017 року.

Нагадаємо:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти