Резонансний банківський закон: у НБУ назвали основні зміни

13 травня 2020, 14:10
Київ виконав головну вимогу Міжнародного валютного фонду.
Верховна Рада
Рада проголосувала за банківський закон / Фото: УНІАН

У середу, 13 травня, Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект №2571-д "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності". Прийняття закону було головною вимогою МВФ для отримання Києвом кредитного фінансування.

Глава МВФ Крісталіна Георгієва в грудні 2019 року під час телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським поставила умову, згідно з якою для схвалення нової кредитної програми від МВФ Київ повинен прийняти закон, що забороняє повернення банків колишнім власникам, повідомляє РБК-Україна.

Для ухвалення закону парламент вніс зміни в регламент, після чого ініціатива розглядалася за особливою процедурою.

відео дня

В НБУ, який лобіював законодавчу ініціативу, стверджують, що після прийняття закону рішення регулятора щодо виведення банків з ринку неможливо буде скасувати. Також не можна буде відновити діяльність банку, визнаного банкрутом. Ліквідацію фінансової установи не можна оскаржити в суді.читайте також"МВФ треба посилати на **й": експерт розніс рекомендації Фонду Україні

Як стверджують у Нацбанку, закон унеможливить повернення націоналізованих банків колишнім власникам. Крім того, в законі існує норма про те, що попередні акціонери націоналізованої фінансової установи не можуть вимагати компенсації за націоналізацію або ж повернути банк у свою власність.

Для власників банків-банкрутів існує механізм, в рамках якого, згідно з законом, вони можуть звернутися до суду з метою отримання грошової компенсації. Алгоритм розрахунку компенсації визначатиме міжнародна аудиторська фірма.

Раніше в МВФ заявили, що Фонд не готовий фінансувати Україну на базі розширеної 3-річної програми EFF, в рамках якої Київ повинен був отримати 5,5$ мільярдів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти