Роздача паспортів Росії на Донбасі провалиться тільки за однієї умови - експерт

29 травня 2021, 15:10
Маса українців, крім жителів ОРДЛО, вже давно отримали російські паспорти, вважає Юрій Романенко.
паспорт РФ
Якщо Київ вирішуватиме проблеми українців, російська паспортизація а ОРДЛО жодним чином не вплине на ситуацію - експерт / Фото: УНІАН

Росія роздає паспорти на Донбасі, щоб зміцнити свій вплив всередині України. Москва може піти на "захист" громадян РФ у ОРДЛО в будь-який момент і цього не приховує. Наразі Київ не може нічого зробити, щоб припинити таку практику. Однак якщо прості громадяни побачать, що українська держава вирішує їхні проблеми, то роздача таких документів ані на що не вплине. Про це заявив політолог Юрій Романенко.

У чаті на Главреді експерт розповів про те, що Москва не приховує своїх планів щодо так званого "захисту" людей, які отримали паспорти РФ в окупованих районах Донецької та Луганської областей. І наразі незалежно від того, чи будуть "ДНР" і "ЛНР" чи ні, люди на цих територіях вже отримали паспорти. При цьому у багатьох інших українців також є російські документи, тому що вони роками працюють у Росії.

"Росія вирішує питання свого впливу на Україну зсередини. І наразі у будь-який момент Росія може почати "захищати" людей з російськими паспортами, і у Росії про це кажуть відкрито. Тому, незалежно від того, буде "ЛДНР" чи ні, люди вже отримали російські паспорти. Більш того, впевнений, що маса українців, крім жителів ОРДЛО, давно отримали паспорти РФ, тому що роками працюють у Росії", - зазначив Романенко.

За його словами, Україна не може протистояти російській паспортизації і ліквідувати таку загрозу. Однак якщо держава вирішуватиме проблеми українців, то роздача паспортів РФ ані до чого не призведе, тому що громадяни в такому випадку лояльно ставитимуться до Києва.читайте такожЛавров заявив, що Росія готова відпустити Донбас в лоно матері-України, але за однієї умови

"Питання в іншому - наскільки українська держава взагалі може працювати з такими викликами і купірувати їх. Наразі ми не можемо перешкодити видачі росіянами паспортів жителям ОРДЛО і не можемо нейтралізувати загрозу. Купірувати загрозу можна тоді, коли робота нашої держави викликає повагу у простих громадян. Якщо прості громадяни бачитимуть, що держава вирішує їхні проблеми, то нічого не зміниться від того, що Росія роздає або не роздає свої паспорти. Тому що громадяни будуть лояльно налаштовані по відношенню до української держави і будуть її захищати у разі потреби. Якщо ж держава не виконує ці функції, громадяни не будуть її захищати. А тоді, як це вже неодноразово бувало в українській історії, така держава ризикує зникнути", - підкреслив Юрій Романенко.

Роздача паспортів РФ у ОРДЛО

  • Російська парламентська партія Справедлива Росія 22 березня заявила про свої плани щодо створення у окупованому Донецьку офісу, на базі якого жителів ОРДЛО консультуватимуть з питань отримання громадянства РФ та участі у виборах у Росії.
  • Громадська організація Східна правозахисна група 28 березня повідомила про те, що Москва поставила місцевим окупаційним адміністраціям ОРДЛО завдання організувати вибори на цих територіях до Держдуми РФ. Проголосувати повинні близько 250-300 тисяч "виборців".
  • Заступник голови комітету Держдуми у справах СНД Віктор Водолацький 24 квітня сказав, що до кінця 2021 року, згідно з очікуваннями російської держави, громадянами РФ можуть стати ще 500 тисяч українців, які живуть в окремих районах Донецької та Луганської областей.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти