Росію після Путіна будуть дезінфікувати, як Німеччину після Гітлера

4 січня 2021, 10:15
Захід виносить вердикт і всім тим, хто буде "після Путіна", доведеться з цим вердиктом рахуватися.
Путина
Володимир Путін / Reuters

Bellingcat повідомив, що має намір опублікувати розслідування, що стосуються отруєнь ряду російських "суспільно значущих осіб". Називаються прізвища Бикова, Кара-Мурзи, Верзілова, кожен з яких у своїй біографії мав випадки, чимось схожі з випадком Навального.

Мета цілком очевидна. Путінський режим повинен асоціюватися в міжнародному плані виключно як кримінально-мафіозний режим (що, загалом-то, сумнівів і не викликає), а будь-які контакти з ним, навіть офіційні або суто ритуальні, будуть надмірно токсичними для будь-якого західного політика.

Практика політичних вбивств (включаючи і власних співгромадян), звичайно, не російський винахід. Але тут починає діяти той же принцип, що і у випадку з допінговим скандалом: колються всі, а попадаються російські спортсмени. Відповідно, санкції і остракізм. І ніякі розповіді про норвезьких лижників-астматиків нікому, крім глядачів пропагандистських федеральних каналів в самій Росії, нецікаві.

відео дня

У цьому сенсі завдання зі створення щільної токсичної завіси навколо путінського режиму цілком вирішувана. Одне-два-п'ять розслідувань, і можна буде вводити санкції, що стосуються контактів на будь-якому офіційному рівні. У тому числі і бізнес-рівні.

Остракізм має під собою цілком очевидне підгрунтя - російську знать просто підштовхують до процедури зняття нинішніх керуючих російським Мафія Стейт.

читайте такожЗахід сказав путінському оточенню: "тисніть бункерного ізгоя"Втім, це зовсім не означає, що потім все за помахом чарівної палички зміниться, і російським політикам знову відкриють двері. Це право доведеться заслуговувати діяльним каяттям і покаянням.

У новітній історії подібна процедура вже мала місце: денацифікація в Німеччині. Вона, безумовно, носила вибірковий характер, переможці самі визначали, кого вважати нацистом, а кого - щиро помилившимся. Але те, що Німеччина досі несе на собі клеймо прокаженої і досі несе відповідальність за нацизм, який вийшов з її землі, факт. Це, в свою чергу, дозволяє колишнім переможцям більш впевнено керувати німецькою елітою. Не "в лоб", а більш витончено.

З Росією будуть чинити приблизно так само. Російську знать і російський народ зобов'яжуть нести колективну відповідальність за кримінальний режим Путіна, і подібного роду розслідування на кшталт беллінгкатовського - це підготовча процедура.

Те, що режим Путіна кримінальний, те, що він по-бандитськи розправляється зі своїми противниками (або кого він вважатиме противником), в общем-то, сумнівів не викликає. Не здивуюся, якщо спливуть і інші сюжети, благо за час правління Путіна їх хоч відбавляй - від вибухів будинків і дивних "антитерористичних" операцій з величезною кількістю неосвітлених питань до серійних політичних вбивств і замахів.

Погано інше: функцію суду над режимом повинні брати тутешні, російські, структури. І ні за яких обставин не передавати це право за кордон. Але в тому і проблема, що всередині країни цей режим поки судити і засуджувати нікому. А тому вердикт виноситимуть іноземці, і саме вони закріплять цей вердикт на досить тривалий період. І всім тим, хто буде "після Путіна", доведеться з цим вердиктом рахуватися. Так, як з ним змушені рахуватися німці або японці. Хоча вже нікого, хто міг би нести відповідальність за дії тодішніх режимів Німеччини та Японії, немає просто за давністю років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти