Чому ескалація між Палестиною та Ізраїлем була не останньою

21 травня 2021, 22:44
Токсичне середовище в регіоні залишиться таким же, і буде погіршуватися з кожним роком до наступного загострення.
Чому ескалація між Палестиною та Ізраїлем була не останньою
Зруйнований будинок в Ізраїлі / REUTERS

Ізраїль і ХАМАС досягли угоди про припинення вогню. Військова ескалація завершилася. Все закінчилося навіть швидше, ніж передбачалося.

Ізраїльська армія припиняє авіаудари по Газі. Ісламісти ХАМАС, природно, вибухнули радістю про "перемогу" і "тріумф" над противником. Найближчий час буде для них зоряною годиною в плані політичного піару, в тому числі на кістках загиблих.

В Ізраїлі, думаю, скоро теж почнуть розповідати про перемогу і видавати нові картинки уражених цілей і терористичних об'єктів, які повинні показати, що ХАМАС різко ослаб і в нескоро відновиться.

відео дня

Підсумок одного з наймасштабніших загострень між Ізраїлем і Газою:

З боку Ізраїлю - 12 загиблих, 312 поранених, включаючи двох дітей, одного ізраїльського військовослужбовця, громадянина Індії та двох громадян Таїланду.

З боку Палестини: 232 загиблих, включаючи 63 дитини і 36 жінок, 1500-2000 поранених. Серед бойовиків вбито 60-150 осіб (залежить від джерела інформації), в основному з ХАМАС. Ще близько 30 палестинців загинули в зіткненнях з ізраїльськими силовиками на окупованих територіях на Західному березі.

Мені здається, тут цікаве тільки одне питання, на яке вже багато коментаторів звернули увагу - які умови перемир'я?

читайте такожІзраїль і ХАМАС досягли важливої угодиЯкщо це просто повернення до статусу-кво (швидше за все, це воно), і ніяких змін в питаннях, які стали каталізаторами загострення (мечеть Аль-Акса, квартал Шейх-Джаррах і Єрусалим) не передбачається, тоді вся ця ескалація була даремною. Вірніше, для самого регіону, для сторін вона мала сенс.

Але ж проблема виселення палестинських арабських сімей зі Східного Єрусалиму нікуди не поділася. Верховний суд Ізраїлю просто переніс оголошення вердикту по Шейх-Джарраху, де повинні виселити арабів і заселити євреїв. Що буде, коли вони знову візьмуться за виселення і знесення будинків?

Крім того, мусульмани завтра знову прийдуть до мечеті Аль-Акса на "день гніву" , і що далі? Нічого.

Перспектив врегулювання немає, як і політичної волі цей процес всерйоз розглянути. А це означає, що ескалація між Палестиною та Ізраїлем була не останньою.

На даний момент, все виглядає так, як виглядало на початку. Сторони розгойдали ситуацію, окремі гравці на цьому загостренні капіталізувалися, і тепер будуть конвертувати накопичені очки в якісь інші ресурси для подальшого просування своєї повістки.

Втім, подивимося, що буде в наступні дні. Можливо, інші питання будуть вирішуватися на інших майданчиках і з іншими посередниками. А токсичне середовище залишиться таким же, і буде погіршуватися з кожним роком до наступного загострення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти