Обама готується стати тіньовим президентом США

7 грудня 2020, 06:56
Барак Обама сьогодні - більш досвідчений, більш цинічний і набагато менш людяний, ніж це було чотири роки тому.
Обама
Обама стане сірим кардиналом при Байдені / Reuters

Цілком можливо, що каденція Джо Байдена проходитиме в дещо незвичному для Америки форматі, коли не надто дієздатний президент символізуватиме, діяльний і молодий віце-президент Камала Харіс стане центром апаратної роботи, а реальні рішення прийматиме попередній демократ-президент Барак Обама.

Активність Обами в цю передвиборчу гонку істотно вище стандартної активності колишніх президентів, які допомагають кандидатам-однопартійцям. Фактично Обама і проводив цю кампанію і більше того - навіть зараз він поїхав в Джорджію, де проходить другий тур з виборів до Сенату. Для Демпартії перемога важлива, так як вона дозволяє створити паритет 50:50 в Сенаті при головуванні віце-президента Камали Харіс. Зараз у демократів 48 голосів в Сенаті, їм потрібно виграти два місця, а республіканцям - не програти хоча б в одному з двох штатів, що залишилися.

У Джорджію від республіканців поїхав Трамп, а від демократів - саме Обама. Він сьогодні - найавторитетніший демократ в Америці, і саме він просуває всю конструкцію виборної кампанії. Що, взагалі-то, цілком зрозуміло: вік Обами - розквіт для політика, а свою гру він вже зіграв. Можливо, тому він освоює для себе роль тіньового керівника, і, до речі, досить успішно.

відео дня

читайте такожЯкою буде доля України при БайденіПотрібно відзначити, що Байден, хоча і обмежений рамками, що не дозволяють йому висловлюватися з питань внутрішньої і зовнішньої політики - в Штатах є така умовність для обраного, але ще не склавшого присягу президента (а Байден до всього ще й не до кінця обраний), але тим не менш допускає натяки, які не залишають сумнівів - всі колишні програми і проекти Обами будуть знову перезапущені. Мабуть, з певними корективами, так як за 4 роки Трампа дещо змінилося, але курс вже приблизно зрозумілий.

Нинішня історія з "пандемією", між іншим, теж входила до переліку проектів і програм, які були озвучені при Обамі. У всякому разі, він не просто так називав вірус Ебола, ІДІЛ і Росію трьома ключовими загрозами глобального порядку. Вірус Ебола трансформувався в коронавірус CoV-19, але модель, в якій глобальні інфекційні захворювання стануть інструментом управління, була озвучена саме Обамою і під час його президентства. удячи з усього, нинішній світовий бедлам проектувався досить давно, і якщо в 2016 році перемогла б Клінтон, ми б зіткнулися з тим, що діється зараз, роки на два-три раніше.

У будь-якому випадку Обама сьогодні - більш досвідчений, більш мудріший, більш цинічний і набагато менш людяний, ніж це було чотири роки тому. При цьому він залишається одним з найбільш інтелектуальних і просто розумних американських політиків останніх декількох десятків років. Суміш, прямо скажемо, гримуча.

І якщо він буде рулити американською політикою за спинами Байдена і Харіс, то можна лише припускати, що саме належить пережити всьому людству в найближчі чотири, а можливо, і вісім років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти