StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як обрізати малину навесні: досвідчені садівники гарантують багатий урожай

22 березня 2024, 16:23оновлено 24 березня, 09:15
Як правильно обрізати кущі малини навесні - як обрізати малину у квітні.

малиновий
Чи потрібно обрізати верхівки малини / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/manfredrichter, Pixabay/Kathas_Fotos

Малина користується заслуженою увагою і любов'ю дачників і садівників у багатьох куточках. Різноманітні сорти малини підходять як для використання в промислових насадженнях, так і для вирощування ранньої та надранньої продукції в тунелях для присадибного вирощування.

Досвідчені садівники знають, що плоди малини використовуються як для наповнення ринку ранніми ягодами, так і для заморожування та виготовлення продуктів у домашніх умовах. При цьому ягоди малини, залежно від сорту, бувають як великі, так і середні, пишуть учені з Інституту садівництва Національної академії аграрних наук.

Читайте наш матеріал "Як садити кавуни на полі: прості способи отримати солодкі ягоди".

Характеристики малини

На кінцевий продукт - ягоди малини, впливають одразу кілька чинників. Адже за правильного обробітку та догляду малина потішить урожаєм ягід одномірних, конічної форми, темно-червоних, блискучих, що добре відокремлюються від плодоніжки.

Якісна малина від здорового насадження має приємний кисло-солодкий смак. При цьому слід пам'ятати про те, що знімальна стиглість малини зазвичай настає в другій декаді червня.

Урожайність малини

Як зазначається в наукових матеріалах Національного університету біоресурсів і природокористування, сучасні сорти малини в оптимальних умовах вирощування характеризуються високою врожайністю. Такі показники досягаються в результаті правильного догляду, зокрема обрізки кущів.

Уточнюється, що на сьогодні у світі створено понад 600 сортів малини. При цьому з появою нових сортів виникає необхідність виявлення серед них адаптованих до певних умов вирощування, що володіють комплексом господарсько цінних ознак. На врожай, зокрема, впливає правильний підбір сортів малини з комплексом господарсько цінних ознак, високоадаптованих до стрес-факторів навколишнього середовища.

Дивіться відео - майстер-клас з обрізки саду:

Як правильно обрізати кущі малини навесні

Досвідчені садівники і дачники знають про те, що малину обрізають як навесні, так і влітку та восени. При цьому обрізка кущів малини навесні має свої особливості. Не секрет, що весняна обрізка малини проводиться наприкінці березня - на початку квітня. На цей процес впливають погодні фактори.

Важливо дочекатися таких погодних умов, коли сніг уже розтанув, але земля ще не встигла прогрітися. Це і буде найкращий час для обрізки малини. При цьому слід видалити всі ослаблені, підмерзлі та пошкоджені паростки. Кущ малини зазвичай навесні вкорочують до першого здорового вічка.

Якої висоти мають бути кущі малини

Під час обрізки кущів малини слід приділяти увагу висоті формованого куща. Важливо пам'ятати про те, що кущі малини зазвичай вкорочують до висоти в 1,5-2 метри. Однак цей показник залежить від конкретного сорту на вашій ділянці.

Під час обрізки малини намагайтеся формувати кущі так, щоб вам було зручно збирати ягоди. При цьому не забувайте зістригати занадто витягнуті верхівки, щоб стимулювати ріст бічних відростків, на яких зазвичай з'являється багато суцвіть.

Що відомо про Інститут садівництва

Це головна науково-дослідна установа галузі садівництва в Україні, що спеціалізується на створенні нових сортів плодових і ягідних культур, удосконаленні технологій вирощування безвірусного садивного матеріалу, плодів і ягід. Інститут розробляє технічні засоби для догляду за садами, ягідниками та розсадниками, створює нові технології тривалого зберігання плодів, сучасні технології та рецептури продуктів оздоровчого призначення. Науковці інституту займаються підвищенням біологічної цінності культур на основі екологічно чистих компонентів, повідомляє ІС НААН.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти