StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Путін - брехун: як насправді виглядала карта України раніше

27 серпня 2023, 11:17
5489
Ми нагадаємо, як виглядала Україна до російської окупації і СРСР і розповімо, як Путін і російська пропаганда намагається переписати історію.
Як виглядала карта України раніше
Як виглядала карта України раніше / Колаж Главред, фото: скріншот YouTube, gis.huri.harvard.edu

Перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну диктатор Володимир Путін уявив себе істориком, заявивши, що нашої країни нібито не існує, а нинішні території не належать Україні. Марення російського диктатора не більше, ніж плід його хворої фантазії.

Ми нагадаємо, як виглядала Україна до російської окупації і СРСР і розповімо, як Путін і російська пропаганда намагається переписати історію.

Про Москву до Києва ніхто не чув

Річ у тім, що українська державність досягає часів Київської Русі. Юрій Долгорукий, який заснував Москву, був Київським князем. І в той час, коли російську столицю тільки починали будувати, древній Київ вже був розвиненим містом з храмами, будівлями і активною торгівлею.

відео дня

Тому, говорити, ніби Київ і Україна походять від Росії, принаймні, нелогічно.

Російська імперія захопила землі і почала проводити там свою експансіоністську політику лише у 18 столітті. Частина території сучасної України, а саме її західна частина, була під контролем Австрійської імперії (згодом Австро-Угорщини).

На початку 20 ст.Російська імперія та Австро-Угорщина розпалися. Це дало можливість українцям як на Західних територіях, так і на територіях, підконтрольних Росії, відновити свою державу.

Як виглядала Україна раніше?

Українська Народна Республіка, яка була створена на території України після розпаду Російської імперії ще в листопаді 1917 року, була одним з перших державних об'єднань.

В документі були позначені кордони Української Народної Республіки, включаючи Київ, Подільськ, Волинь, Чернігів, Полтаву, Харків, Херсон, Таврію (за винятком Криму), Катеринослав (територія Донбасу).

На карті тих часів видно, що до складу України увійшли території колишньої Російської імперії, де проживало українське населення (Київська, Волинська, Подільська, Херсонська, Чернігівська, Полтавська, Харківська, Катеринославська губернії та Північно-Таврійські повіти).

Карта України 1918 рік
Карта України 1918 рік / Фото: hai-nyzhnyk.in.ua

Що стосується Львова, він увійшов до складу Західно-Української Народної Республіки в 1918 році, а після польсько-української війни увійшов до складу Польської Республіки і перебував у її межах до 1939 року.

Чергове вторгнення Росії

З 23 березня 1920 р.по 16 жовтня 1922 р. до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки входили Чернігівська, Донецька, Катеринославська, Харківська, Кременчуцька, Київська, Миколаївська, Одеська, Подільська, Полтавська, Волинська та Запорізька області.

Це сталося після того, як в УНР вторглася Червона Армія.

Путін - брехун

Річ у тім, що будь-яка людина, яка хоч трошки знає історію або вміє користуватися гуглом, покрутить пальців біля скроні, почувши маячню Путіна про те, що Україну створив Ленін або про те, що до складу України входять "споконвічно російські" території.

Навіть на момент приєднання до СРСР до складу Української Радянської Республіки входив не тільки весь український Донбас, а й частина сучасної Ростовської області Російської Федерації, включаючи Таганрог.

Карта України в 1922 році
Карта України в 1922 році / Фото: gis.huri.harvard.edu

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти