StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чи можуть коти бачити сни: зооексперти розповіли, що може снитись кішкам

4 березня 2024, 18:19оновлено 8 березня, 14:04
Здається, коти можуть спати протягом майже всього дня, однак чи бачать при цьому чотирилапі улюбленці сни та, що їм може снитись - з'ясував Главред.
Чи можуть коти бачити сни: зооексперти розповіли, що може снитись кішкам
Чи можуть коти бачити сни - що може снитись домашнім тваринам / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Коти - майже синонім сну. Хоча вони можуть бути дуже активними та рухливими, їм потрібно проводити більшу частину дня у стані спокою. Під час сну ми можемо бачити, як вони видають звуки або рухаються. Однак чи можуть коти бачити сни? Про це розповіла ветеринарний асистент та зооексперт AnimalWised Марія Бестейрос.

Скільки сплять коти

Коти зазвичай сплять близько 12-16 годин на день, але це може варіюватися залежно від віку, здоров'я та характеру кожної конкретної тварини. Молоді коти та кошенята можуть спати ще більше - до 20 годин на день, оскільки їм потрібно більше часу для відновлення та росту. Старі коти також можуть спати більше, оскільки вони менше активні.

А якщо ви хочете знати більше про природу кішок, читайте наш матеріал: Чому у кішок сухий ніс: як зрозуміти, що у тварини температура.

Коти відомі своєю здатністю швидко засипати та прокидатися, що пов'язано з їхнім режимом сну. Вони часто відтворюють свій природний інстинкт полювання, коли граються з іграшками чи ловлять м'ячі. Такі короткі періоди активності можуть чергуватися з тривалими періодами відпочинку, що дозволяє їм ефективно відновлювати свої сили.

Чи бачать коти сни

ЗооекспертAnimalWised Марія Бестейрос наголошує, що щоб зрозуміти, чи бачать коти сни, нам потрібно краще зрозуміти їхні цикли сну. У людей сновидіння відбуваються лише під час стадії швидкого сну. Під час цього стану глибокого сну людина повністю розслабляється, аж до того, що м'язи втрачають тонус.

Дослідження показали, що коти також впадають у швидкий сон. Їхнє тіло так само повністю розслаблюється, а під повіками можна побачити рух очей.

"Ветеринарний асистент вказує на те, що поряд з розслабленим фізичним станом і рухом очей, ми можемо бачити й інші ознаки того, що кішка спить у фазі швидкого сну. До них відносяться посмикування вух, кінцівок і хвоста під час сну. М'язи рота також можуть активізуватися, тому вони роблять тремтячі рухи. Вони можуть супроводжуватися тихими вокалізаційними звуками, такими як муркотіння", - вказує вона.

"Звичайно, найхарактернішою поведінкою є рух очей. Коли відбувається швидкий сон, ми можемо бачити, як рухаються очні яблука під закритими або напіввідкритими повіками, в той час як решта тіла залишається розслабленою. У деяких випадках ми можемо помітити, що кіт прокидається наляканим, ніби повертається з нічного кошмару, хоча це буде лише на мить. Отже, всі ці рухи є абсолютно нормальними фізіологічними ознаками. Всі коти будуть робити їх в більшій чи меншій мірі", - робить висновок зооексперт.

Що відомо про AnimalWised

AnimalWised - це освітницька ініціатива, заснована у 2015 році з метою просвіти користувачів щодо різноманітних питань, пов'язаних з тваринами. До команди проекту входять журналісти, ветеринари, етологи та зоопсихологи, які мають пристрасть до тварин у всіх їхніх проявах. Мета AnimalWised - створити ресурс, де користувачі можуть досліджувати різні аспекти тваринного світу. Водночас, зазначається, що інформація, яку надають фахівці AnimalWised має виключно інформативний характер і не замінює професійну консультацію, необхідну для надання допомоги конкретній тварині.

Що сниться котам?

Вірогідність того, що коти можуть бачити сни, пов'язана з науковими дослідженнями роботи мозку. Марія Бестейрос акцентує на тому, що під час сну їхній мозок видає хвилі, подібні до людських, це означає, що вони матимуть схожий досвід.

"Хоча ми можемо обґрунтовано припустити, що коти мають здатність бачити сни, наука не дає відповіді на питання, що саме їм сниться", - зазначила вона.

Дивіться відео про те, чи можуть коти бачити сни:

У свою чергу Келлі Сен-Дені, доктор ветеринарної медицини, президент Американської асоціації котячих лікарів зазначає, коти у сні можуть бачити ті ж самі речі, які з ними могли відбуватись протягом дня

"Як і люди, і щури, цілком ймовірно, що наші коти бачать сни про свою повсякденну діяльність, - каже Сен-Дені.

Келлі Сен-Дені

Доктор Сен-Дені - практикуючий фахівець з котячої медицини, сертифікований Американською радою ветеринарних лікарів з 2013 року. Вона є медичним співредактором журналу "Feline Practitioner" Американської асоціації котячих лікарів та співредактором журналу "Journal of Feline Medicine and Surgery". Доктор Сен-Дені є консультантом Ветеринарної інформаційної мережі з питань внутрішньої медицини котів та читає лекції на міжнародному рівні про все, що стосується котів.

Крім того, зооексперти наголошують, що кошенята мають довші періоди швидкого сну, ніж дорослі коти. Це свідчить про те, що швидкий сон, а отже, і сновидіння, є важливим для розвитку котів.

"Вважається, що він допомагає котячому організму обробляти те, що фіксує його свідомість. Це включає інтерналізацію результатів певних стимулів і навіть розвиток пам'яті. З цієї причини можна припустити, що дорослі коти бачать сни для подібних цілей", - резюмувала ветеринарний асистент та зооексперт AnimalWised Марія Бестейрос.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти