StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Може свідчити про серйозну проблему: чому коти сплять з відкритими очима

20 лютого 2024, 16:55оновлено 5 березня, 13:55
Главред з'ясував, чому кіт може спати із відкритими очима та на які риси характеру вашого домашнього улюбленця це може вказувати.
Може свідчити про серйозну проблему: чому коти сплять з відкритими очима
Чому коти сплять з відкритими очима - для чого котам третя повіка / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Відомо, що коти сплять в середньому 18 годин на добу. Причина, чому коти так багато сплять, пов'язана з тим, що вони за своєю природою хижаки і потребують відпочинку між полюваннями. Якщо ви коли-небудь спостерігали за тим, як спить кіт, то, напевно, бачили, як він спить з висунутим язиком, а в деяких випадках - з трохи розплющеними очима. Про це блогер, власник 5-ти котів Річард Паркер розповів у відео на своєму каналі в YouTube.

Чому коти можуть спати з відкритими очима

Річард Паркер вказує на те, що для котів нормально спати з одним або обома розплющеними очима. Коли вони це роблять, ви, швидше за все, бачите, що третя повіка ніктітуюча мембрана. Це захищає рогівку від пошкоджень. Коти сплять з розплющеними очима, коли перебувають у легшому, повільному сні.

"Вони роблять це, щоб захистити себе від небезпеки, буквально стежачи за тим, що відбувається навколо, коли вони найбільш вразливі під час сну", - вказує блогер.

Щоб повністю зрозуміти аспект третьої повіки і те, чому ви можете бачити, що очі вашої кішки трохи відкриті під час сну, важливо розуміти основні стадії повільного і швидкого руху очей уві сні.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що потрібно зробити, щоб подружитись із котом, рекомендуємо наш матеріал: Потрібно зробити один вираз обличчя: стало відомо як швидко подружитись з котом.

Які є стадії сну в котів

"Те, що ми часто називаємо швидким сном. Що стосується повільної фази, то в ній виділяють дві стадії: легку та глибоку. Коли коти все ще перебувають у повільній фазі, особливо легкій, всі їхні органи чуття залишаються налаштованими на те, що відбувається в навколишньому середовищі. Це дозволяє їм вставати і йти за секунду і реагувати майже на все. Саме на цій стадії коти часто тримають одне або обидва ока відкритими, щоб прискорити час реакції", - вказує у відео власник 5 котів Річард Паркер.

Він додає, що коти в дикій природі або бездомні, здичавілі коти, які живуть поза межами землі, опанували це мистецтво розслаблення та реагування.

"З іншого боку, дрімота - це набагато глибша форма сну. Це коли ваш кіт, найімовірніше, бачить сни і відчуває м'язові посмикування. Хоча це не так часто зустрічається у порівнянні з повільною фазою, деякі коти здатні тримати очі відкритими під час повільної фази сну", - робить висновок блогер.

Дивіться відео про те, чому коти сплять з відкритими очима:

Які причини можуть спонукати кота спати з відкритими очима

За словами Річарда Паркера, перша - це легкий сон. Це майже те, що ми щойно назвали періодом відпочинку.

"Це дозволяє вашому коту реагувати на раптові зміни в навколишньому середовищі та потенційну небезпеку", - вказує він.

Наступною причиною відкритиї очей в кота під час сну є галасливе середовище.

"Якщо у домі шумно, ваш кіт може спати з прицілом на приз, щоб виявити все незнайоме, що з'являється. Це не надто відрізняється від легкого сну і постійної готовності до дій", - наголошує Річард Паркер.

Блогер також додає, що причиною такого типпу сну в котів також може бути травма очей.

"Якщо ваш кіт отримав травму очей, у нього в очах застряг сторонній предмет, або ж у нього просто сухість в очах, акт заплющення очей може стати болючим, так само, як і їх розплющення в деяких випадках", - додає власник 5-ти котів Річард Паркер.

В таких випадках він радить відвезти кота до ветеринара, якщо проблема не вирішиться природним шляхом протягом кількох годин.

"Інша причина розплющених очей може полягати в тому, що кіт просто доглядає за вами або шукає вас чи за вами. Якщо ваш кіт має дуже сильний зв'язок з вами, він може витрачати більшу частину часу свого сну на те, щоб не відставати від вас, знати, де ви знаходитесь і що робите. Коти люблять відстежувати рухи та переміщення своїх господарів", - - додає він.

Крім того, Річард Паркер вказує, що кіт може придивлятися до речей на випадок, якщо їжа не за горами.Частково спостереження за вашими кроками може бути пов'язане з часом прийому їжі, особливо якщо внутрішній годинник вашого улюбленця знає, що вже майже настав час їсти.

Для чого котам третя повіка

Річард Паркер зазначає, що у котів, як і у нас, є верхня і нижня повіка.Третя повіка у котів відкривається, коли коти сплять з трохи відкритими очима.

"Розташована у внутрішніх куточках очей. Додаткова повіка по суті діє як двірник на лобовому склі вашого автомобіля, захищаючи рогівку і видаляючи пил і сміття при кожному морганні, а також виробляючи майже половину природних котячих сліз", - резюмує блогер Річард Паркер.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти