StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Колишня столиця України: що відомо про історію міста Суджа

7 серпня 2024, 17:08оновлено 8 серпня, 11:38
6327
У світлі останніх подій історики та політики пригадали, що насправді місто у Курській області раніше було українським.
Суджа
Місто суджа вважають заснованим українським козацтвом / Колаж: Главред, фото: скріншоти

Повістка новин останню добу зосереджена навколо подій на території Курської області, де озброєні люди нібито поступово беруть контроль над містами країни-агресора Росії. Серед них і Суджа - місто, яке в минулому було українською територією.

Якщо ви стежите за подіями в Курській області, вам може бути цікаво: Бої в Курській області: "українські війська" просунулися до 10 км углиб - ISW

Суджа належить до української етнічної території. За офіційними даними, за переписом 1897 року, розподіл населення за мовою був такий: українською спілкувалось 61,16%, російською - 37,20%. І аж до 1926 року українці становили в Суджанській волості 61,2 % всього населення, у Суджі — 30,8 %.

відео дня

Більше того, як пригадує український чиновник Владислав Власюк у Facebook, тимчасовий робітниче-селянський уряд України був утворений за вказівкою Центрального Комітету Комуністичної партії Радянського Союзу 28 листопада 1918 року у Курську. Після чого одразу визначили місцем його перебування місто Суджа.

"З аналізу протоколів Тимчасового робітничо-селянського уряду України випливає, що Суджа майже місяць була столицею Радянської України (з 29 листопада до 27 грудня 1918 р.)", - написав він.

Хто такий Владислав Власюк?

Владислав Власюк - український адвокат, діючий радник голови Офісу президента України, ексгендиректор Директорату з прав людини Міністерства юстиції (2017-2019), обіймав керівні посади у Департаменті патрульної поліції (2015-2016), пише "Рух ЧЕСНО".

Інші новини по темі, що можуть вас зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти