Помер російський письменник Едуард Лимонов, який підтримував анексію Криму

17 березня 2020, 19:14
Помер відомий російський письменник, поет, публіцист.
Едуард Лімонов
Едуард Лімонов помер 17 березня / Скріншот youtube.com/вДудь

У вівторок, 17 березня, пішов із життя Едуард Лимонов - російський письменник, поет, публіцист, російський політичний діяч, який підтримував політику президента РФ Володимира Путіна щодо України.

Про смерть 77-річного так званого ідеолога російської весни повідомив Telegram-канал Mash. Причина – ускладнення після операції.

"Останнім часом політик хворів. Сьогодні переніс дві операції. Почалися проблеми з горлом, потім пішло запалення", – сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Лимонов займав чітку антиукраїнську позицію - підтримував анексію Криму і війну на Донбасі.

Біографія Лимонова

Едуард Савенко, який згодом став відомим як Едуард Лимонов, народився 22 лютого 1943 року в Дзержинську Горьківської області. В 17 років почав працювати: вантажником, монтажником-висотником, будівельником, сталеваром, завальщиком шахти, обрубщиком, книгоношею в книжковому магазині. Вступив до Харківського педагогічного інституту.

Вірші почав писати в 1958 році. У 1963 році брав участь у робочому страйку проти зниження розцінок. З 1964 року зайнявся пошиттям джинсів і обшивав харківську, а потім московську інтелігенцію. За його словами, пошив джинси в тому числі "скульптору Невідомому і поету Окуджаву". Займався цим аж до виїзду з СРСР.

1967 по 1974 рік проживав в Москві. Вірші писав до початку 1980-х років, потім зайнявся прозою, потім журналістикою. Псевдонім "Лимонов" вигадав йому художник-карикатурист Вагрич Бахчанян.

Брав участь у бойових діях в Югославії на боці сербів, в грузино-абхазькому конфлікті на боці Абхазії, в молдавсько-придністровському конфлікті на стороні Придністровської Молдавської Республіки. Звинувачувався в тому, що у 2000-2001 роках готував збройне вторгнення до Казахстану для захисту російськомовного населення.

У квітні 2001 року за звинуваченням у зберіганні зброї і створення незаконних збройних формувань (звинувачення знято) був поміщений до слідчого ізолятору ФСБ Лефортово, 15 квітня 2003 засуджений до 4 років позбавлення волі. Звільнений умовно-достроково.

У 2002 році Лимонов на довиборах у Дзержинському окрузі (Нижегородська область) посів четверте місце, набравши 6,58 % голосів. Вів активну опозиційну діяльність. Був одним із лідерів опозиційної коаліції "Інша Росія".

Намагався брати участь у президентських виборах 2012 року. Але 18 грудня 2011-го ЦВК відмовив йому в участі у президентських виборах. У 2014 році підтримав приєднання Криму Росією. В

Низка творів Едуарда Лимонова екранізовані.

Раніше Главред писав, що актор і спортсмен Девід Пол помер у віці 62 років 6 березня. Його смерть підтвердив брат-близнюк Пітер, пише EOB News. Девід Пол народився 8 березня 1957 Хатфорде, Коннектикут США. Брат Пітер Пол розповів, що Пол помер уві сні. Поліція і судмедексперти з'ясовують причини смерті Девіда Пола.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти