Через Курську операцію влада Путіна посипалася, Кремль зібрався обрубати інтернет – Сотник

23 серпня 2024, 12:00оновлено 23 серпня, 21:33
1270
На Росію чекає жорстка зачистка інформаційного поля, Путін намагається перетворити РФ на модернізовану Північну Корею, вважає журналіст Олександр Сотник.
Врятувати Путіна і його режим неможливо – Сотник
Після початку Курської операції Путін злякався, і Кремль почав "прикручувати" інтернет у Росії – Сотник / Колаж: Главред, фото: Главред, ua.depositphotos.com

У роботі інтернету в Росії 21 серпня стався масовий збій. Російські користувачі цього дня зіткнулися з проблемою доступу до популярних месенджерів на кшталт Telegram, WhatsApp, Discord і Skype, ігрових і стримінгових сервісів, навіть Вікіпедія "лягла". Та ж історія спостерігалася і на окупованих Росією українських територіях.

Роскомнадзор стверджує, що виною тому стали DDOS-атаки на російських операторів зв'язку. Однак експерти вважають, що все було не зовсім так, і що це була спроба Кремля закрити доступ до "неугодних" сайтів. Таке пояснення виглядає вельми логічним на тлі давно обговорюваних планів заблокувати в Росії YouTube, а також практики, яка вже реалізується, з обмеження роботи месенджерів у рамках "антитерористичної боротьби" в окремих регіонах РФ.

Про те, чому в Росії періодично "паралізує" інтернет, і куди заведе російську державу інформаційна самоізоляція, Главред говорив із головним редактором каналу Sotnik-TV, журналістом, письменником і публіцистом Олександром Сотником.

У чому, на вашу думку, була причина нещодавнього масового збою в роботі інтернету в Росії?

IT-питання – це не зовсім моя спеціалізація, але дещо я все-таки розумію. Дивлюся на ситуацію трохи ширше, ніж айтішники, оскільки займаюся новинами і спостерігаю за тим, що відбувається, вже протягом кількох десятиліть.

Кілька років тому я говорив, що закриття YouTube, різних месенджерів на кшталт WhatsApp, соціальних мереж на кшталт Instagram і Facebook у Росії не за горами, що все це обов'язково станеться через логічний розвиток подій. Тоді мені айтішники говорили, що таке просто неможливо, мовляв, якщо не змогли заблокувати навіть Telegram, про який YouTube або Google тоді може йти мова. Це, на жаль, було не передбачення, а логічний розвиток подієвих ланцюжків.

Пам'ятаючи про те, як чекісти проґавили початок 2000-х років і розвиток інтернету, мені дуже багато що стає зрозумілим. Адже тоді, у 2000-ті, на зорі розвитку Google, Путін і його компашка були зайняті захопленням телеканалів і не звертали уваги на те, як розвивається інтернет.

Але ж саме інтернет-майданчики, наприклад, Живий журнал і навіть ВКонтакте, стали основним майданчиком для громадянського суспільства, яке в Росії ще тоді було. Вони стали тим живильним середовищем, де розквітала опозиція.

Добре пам'ятаю створення першого голосового порталу 2008 року на тлі вторгнення російських військ до Грузії. Ми це робили на платформі Skype, а потім ці "кімнати" в Skype були закриті на вимогу, тому що, як я розумію, занесли дуже багато грошей.

І ось тоді в чекістів почався цей інтернет-зуд. Вони зрозуміли, що, захоплюючи телеканали, радіостанції та газети, проспали інтернет. Єдине, чого вони не контролювали, – інтернет-платформи. От за них і взялися.

У чекістів добре вийшла платформа ВКонтакте, яку спеціально для них створив Павло Дуров. Усе це було дуже грамотно і класно зроблено. І зараз ВКонтакте в Росії є, мабуть, основним відеомайданчиком. Не RuTube, не платформа, яку намагалася відкрити Симоньян, а ВКонтакте.

Потім Павло Дуров пішов на підвищення. Зробили вигляд, що у нього "віджали" ВКонтакте, здійснивши рейдерське захоплення, ним нібито заволодів Усманов. Усе це було розіграно за сценарієм. А пану Дурову дали нове завдання – створити Telegram – уже не внутрішньопечерну платформу, а світову, месенджер, який би вбирав у себе все: і відео, і аудіо, і текст, і фото. Це серйозний інформаційно-пропагандистський конгломерат. Дуров впорався із завданням блискуче.

Недарма свого часу було запущено чудову спецоперацію "спроба блокування Telegram". І нібито з'ясувалося, що його не можна заблокувати – можна заблокувати що завгодно, тільки не Telegram. Telegram створено як ФСБшне решето, це вже не просто в контакті з майором – це в контакті з полковником. Недарма в Telegram усі пропагандисти мають акаунт. Там є акаунт навіть в Медведєва, який час від часу транслює свої добре продумані п'яні істерики.

Дивіться відеоверсію інтерв'ю з Олександром Сотником про те, як Кремль намагається взяти інтернет під контроль у Росії:

Під час недавнього візиту в Баку Путін зустрічався з Павлом Дуровим. У мене немає інсайдів, про що вони говорили, але я більш ніж упевнений, що йшлося про створення нового глобального проєкту, ймовірно, вже на основі штучного інтелекту. Чекісти розуміють, що зростаючі нові технологічні компанії, які займаються ШІ, просуванням нових технологій – це завтрашній день, майбутнє. Думаю, в печері і поза печерою вони будуть розвивати зараз технології саме в цьому напрямку. У Росії вже все поставлено під контроль. Китайці там побудували кілька великих дата-центрів, які тепер спокійно можуть перекривати і Google, і Facebook – усе, що захочуть. Тепер можна натиснути на тумблер "викл", коли буде потрібно, і зачинити інформаційне поле всередині печери остаточно, щоб контролювати те, що відбувається всередині Росії.

Щоб розуміти і формувати порядок денний, контролювати настрої, владі необхідно повністю контролювати інформаційне поле. Без цього режим довго не протримається. А Путін нікуди йти не хоче, він збирається грати в довгу.

Тому тут цілком природним є "збій", який стався 21 серпня. Це відбуватиметься ще багато разів, і одного разу все відключиться всередині печери назавжди. Якщо, звичайно, не відключиться путінський режим... Тільки тоді, можливо, щось зрушиться з місця. Але поки що система не ухвалила кадрового рішення, якого я так чекаю.

Путін продовжує заповнювати інфополе своїми стрибками: він то до Беслана метнеться, то до Чечні, то Коран поцілує, то нагородить чимось Адама, сина "академіка Дона", то їздив до огидного Рошаля в Красногорськ, то подзвонить Піддубному, пораненому у дупу, побажає йому якнайшвидшого одужання.

Путін цілує Коран
Путін цілує Коран і подібними сюжетами про себе заповнює інформаційний порядок денний у РФ – Сотник / скріншот

Путін наповнює зараз собою інформаційний порядок денний. Тому що найголовніше – відвернути увагу від того, що відбувається в Ростовській і Курській областях, куди долітають безпілотники, від "котла", що утворився в Курській області з 2-3 тисячами строковиків і контрактників.

Хто володіє інформацією, той володіє світом. Глибинарії інформацією володіти не повинні. Усе це буде контролюватися Путіним і його командою.

Тобто ви пояснюєте нинішній масштабний збій у роботі інтернету в Росії не так, як Роскомнадзор, і вважаєте, що до цього доклав руку Кремль, блокуючи доступ росіян до певних ресурсів?

Так, це суто політична історія.

Чи вдасться, на ваш погляд, Кремлю інформаційно повністю ізолювати росіян? До яких джерел у них залишиться доступ? Яку інформацію і звідки вони будуть черпати?

А це Кремль не цікавить. Завдання Кремля я вже позначив. А на глибинаріїв йому просто наплювати. Що менше і що більш спотворена інформація варитиметься в черепках волосатиків, то краще угруповання утримуватиме свою владу. Тому що найголовніше – не допустити розбалансування вертикалі. Адже вертикаль дуже здригнулася і навіть посипалася, коли ЗСУ увійшли в Курську область. Тим самим було завдано одразу кілька потужних ударів. Це тремтіння має припинитися, тому буде дуже жорстка зачистка інформаційного поля.

Путін проводить нараду щодо ситуації в Курській області
Коли ЗСУ увійшли в Курську область, вертикаль влади Путіна посипалася – Сотник / скріншот

Склалося враження, що після початку операції української армії в Курській області спроби російської влади прикрити доступ до інтернету почастішали. Це хибне враження чи дійсно так, за вашими спостереженнями?

Це дійсно так. Це взаємопов'язано.

А як самі росіяни, російська молодь сприймуть нову інформаційну реальність? Адже навряд чи вони захочуть задовольнятися Однокласниками і ВКонтакте.

Реакція з боку російського населення, молоді буде тоді, коли до них постукає воєнком, візьме за ніздрі й кине в окопи. Причому 18-річного Ваську в Москві не особливо турбуватиме, якщо забирають когось в Омську, Єкатеринбурзі або Пермі. Йому начхати, навіть якщо в підмосковному Красногорську будуть забирати. А от якщо почнуть ходити воєнкоми до таких Васьків і Ваньок безпосередньо в Москві, почнуть приходити повістки, а потім і труни, тоді це може на щось вплинути.

Схематозники такі схематозники. Вони вичерпали всю глибинку, всі віддалені кути печери до денця. Залишилося кілька міст-мільйонників, там трохи підоране поле, але, в принципі, ще є звідки черпати – звідти і будуть брати. Пітер і Москва будуть останніми регіонами, де будуть вичерпувати мобіків.

Ба більше, схематозники ніколи не назвуть мобілізацію мобілізацією. За моїми даними, якщо щось оголосять у жовтні-листопаді, це називатимуть не мобілізацією, а ротацією. А те, що повернеться тисяч 20 на всю голову відбитих, будуть різати, рубати сокирами і тесаками, це вже їхні проблеми. А набирати-то вже будуть сотнями тисяч.

Найголовніше, чого навчила Путіна абсолютна влада протягом чверті століття (при такій владі я б за десять років збожеволів, а у Путіна взагалі голівка слабенька, давно з нею не дружить), так це грати в довгу. У нього море часу, у нього море придурків за спиною, і вони не скінчаться – так би мовити, дурнів у Росії на сто років вперед припасено. Усе це разом, у сумі дає той козирний туз, джокер, яким розмахує Путін: "А ви мені нічого не зробите! Он у мене скільки дурнів, алкашів, зеків! У мене не населення, а зеки, зона тут".

А от воює Путін якраз проти народу, проти української нації. У вас в Україні народ є, але він вичерпний. Людей стає менше, вони гинуть. Їх шкода, на відміну від м'ясної мохнорилої маси, принаймні мені. Але я бачу, на чому грає Путін.

За чверть століття при владі Путін навчився грати в довгу – Сотник
"Дурнів у Росії на сто років вперед", і це козирний туз Путіна, яким він розмахує – Сотник / Скріншот YouTube

Ви сказали, що російська молодь не відреагує на всі ці спроби влади блокувати інтернет, але відреагує, коли товариш воєнком постукає в їхні двері. А яким чином вона може відреагувати?

Не знаю. Хтось вискочить у вікно і поламає собі ноги, хтось, як молодик у Сибіру, пристрелить воєнкома на очах у всіх. Реакції можуть бути різними.

Але зараз є оманлива ідея, на якій чекісти дуже добре грають – по-перше, "все не заблокують", а, по-друге, "а є VPN". Це дуже оманливі речі. Ще раз кажу, якщо є кнопка "увімкнути", значить, є кнопка "вимкнути". Я – не айтішник, можливо, я нічого не тямлю в цих питаннях, але те, про що я попереджав, уже відбувається.

А чого, крім обмеження доступу до інформації, чекати далі в цьому "коридорі тоталітаризму", яким іде Путін, росіянам? Масових репресій?

Там уже репресувати нікого. Вони вже перейшли на репресії один проти одного. Наприклад, ми бачимо чистки генералітету, вже прокремлівський Telegram-канал Brief був визнаний "іноагентом".

Це той дракон, який почне пожирати свій хвіст, і так до нескінченності. А Путін робитиме ставку на нових відморозків, потім на інших нових, а старих відморозків він буде зачищати. Це такий печерний соціальний ліфт. Так триватиме по колу, поки щур не здохне. Або поки бізнесмени не наберуть нормальну кількість грошей і не заплатять військовим, щоб ті просто змели весь цей щурятник, та й усе.

Чого настільки боїться Путін, що намагається всіх росіян загнати в "чебурнет"? Поширення якої інформації для нього аж настільки небезпечне?

Поширення будь-якої незалежної інформації критичне для Путіна. Хто володіє інформацією, той володіє світом – саме ця установка пульсує в голові Путіна. Не можна нічого упустити. Йде війна. В інформаційній війні він досі вигравав. Його інформаційні агенти впливу розкидані і впроваджені в різних країнах. Вони є і в Європі, і в США.

Зараз Штати згадують час маккартизму, провели обшуки у Дмитра Саймса, який свого часу був радником Ніксона, вів передвиборчу кампанію Трампа минулого разу, і він одразу втік із США, мовить чорт знає звідки. Зараз ідуть розмови про те, що Мін'юст США почав розслідування діяльності доморощеної агентури на полях інформаційної війни.

Путін прекрасно розуміє, що протистояння його інформаційному фронту буде дедалі більшим, натиск на його інформаційних личинок буде дедалі сильнішим. Звісно, він намагається запакувати свою печеру, окуклитися. Путін намагається створити модернізовану Північну Корею. Він повністю не "скосплеїть" КНДР, а зробить по-своєму. Це буде модернізована Північна Корея, що імітує ультрасучасність.

Путін і Кім Чен Ин
Путін має намір перетворити Росію на Північну Корею, вважає Сотник / скріншот

Чим для Путіна буде небезпечним поширення інформації про операцію ЗСУ в Курській області? Мало віриться в те, що російське населення, дізнавшись, що війна, безпосередні бойові дії перейшли на російську територію, почне протестувати. Чого тоді Путіну боятися?

Путін побоюється, що це (події, подібні до тих, що розгортаються в Курській області, ред.) буде розповзатися.

Найбільше Путін боїться реакції "суспільства", точніше того, що від нього залишилося, на втрату Криму. Тому що з приводу просування ЗСУ Курською областю він завжди може сказати, що російські війська їх потім витиснуть звідти, не зараз, так через рік. А от втрата Криму буде втратою півострова назавжди, це буде все. У цьому разі в російського бізнесу, який втратив дофігища грошей, виникне одне запитання: "Володя, а за що тоді, якщо ми втратили Крим? Ми так пишалися, що він наш, поставили все на цю карту. Ми втратили мільярди і мільярди. А тепер, виходить, наша карта бита. Навіщо це все було?". Цього Путін дуже боїться.

Путін боїться, що ця вібрація від представників бізнесу і системи передасться і глибинаріям. І тоді все почне сипатися.

Ну і, звісно, Путін боїться, що операція ЗСУ почне розростатися і торкнеться не тільки Курської, а й Бєлгородської, і Брянської областей (вже туди ДРГ заходила). Зрозуміло, що так і буде.

А генерал Молтенський ще кілька місяців тому сказав, що, якщо Україна протримається до вересня-жовтня, Росія програє війну, і все там посиплеться. Генерали прекрасно знають, що там усе тримається на соплях. Чому так неохоче знімають солдатню з Донецького напрямку? Тому що там усе тримається на "м'ясних штурмах". Вони йдуть на Покровськ, але якими темпами? Просто порівняйте, якими темпами йде просування російських військ у Донецькій області, якою ціною, і якими темпами йде просування ЗСУ в Курській області.

І Україна дуже правильно робить, що не озвучує своїх остаточних цілей, для чого ЗСУ туди зайшли. У Кремлі ламають голову, як далеко можуть зайти ЗСУ. Далеко! Я думаю, що далеко.

Тому Путін боїться. І тому він почав закривати інформаційне поле. І закриє.

Входження ЗСУ в Курську область змусило владу Путіна задрижжати, вважає Сотник
У Кремлі ламають голову, навіщо ЗСУ увійшли в Курську область і як далеко можуть зайти – Сотник / УНІАН

Напевно, закриє він його вже тоді, коли ЗСУ почнуть підходити до Криму. Якщо, як ви кажете, саме втрата Криму критична, і поширення інформації саме про цю подію Путін найбільше боїться.

Так, я думаю, що так. Принаймні логіка сьогоднішніх подій підказує такий висновок.

Чи врятують Путіна і його режим усі ці дії, спрямовані на обмеження доступу до інформації, чи просто трохи подовжать його дні при владі?

Можуть продовжити дні при владі. Врятувати Путіна і його режим неможливо.

Навіть у Росії системні спостерігачі та аналітики розмірковують, який характер матиме наступний, постпутінський режим. Вони пов'язують можливий обвал путінського режиму з виборами у США. У якійсь частині я схильний погодитися з цими підозрами, тому що логіка дій адміністрації Байдена, та й узагалі американців (і республіканців, і демократів) така: вони всі налаштовані якнайшвидше закінчити всю цю справу, війна всім набридла. Озброєння показали, на що вони здатні, тож можна закривати цей театр військових дій.

Та й потім, чотири роки тому Байдена ніхто не тягнув за язик, коли він сказав, що при ньому влада Путіна закінчиться. Я думаю, що Байден, як відповідальний політик (а своїм відходом із передвиборчого треку він ще раз показав, наскільки він відповідальний), зробить те, що обіцяв. Тобто дідусь прибере за собою й Обамою. Він прибере це путлище, яке розпливлося по Європі.

До чого призведе інформаційна самоізоляція Росії? Чим буде небезпечне для світу, насамперед, для сусідів РФ, російське суспільство, яке "вариться у власному соку" і споживає тільки ту інформацію, яку дає йому влада?

Ні народу, ні суспільства там немає. Там є населення зони, а не народ.

Чим це населення небезпечне, воно вже показало. Страшніше вже не буде. Воно показало, що готове вбивати, сотнями тисяч заходити на суміжні території і грабувати, ґвалтувати, влаштовувати Бучі. Небезпеку становлять усі волохатики, незалежно від того, є у них інтернет чи немає.

Росію треба обгородити, але спочатку – роззброїти. Щоб там не було всіх цих стріляючих "пукалок", ядерки, хімічної та бактеріологічної зброї. Усі ці інститути мають бути закриті: "гамалейки", "вектори" та інші, що розробляють біологічну і бактеріологічну гидоту.

А потім усіх їх можна просто залишити один одному. І далі буде така собі Югославія на одній сьомій частині суходолу. Найголовніше, щоб це була не ядерна Югославія. Вони так створені, що ненавидять один одного і самих себе, тому будуть один одного "мочити". А наявність або відсутність інтернету тут абсолютно ні до чого – темрява в голові існує незалежно від швидкості Wi-Fi.

Виходить, що ця проблема набагато масштабніша, ніж правління Путіна. Путін піде, але залишиться населення, яке певним чином виховане і запрограмоване.

Логіка негативної селекції говорить про те, що будь-який наступний начальник гірший за попереднього. Був Горбачов, після нього став Єльцин, після Єльцина – Путін, гидкіший за попередника. Ви можете собі уявити, кого згенерує ця маса після Путіна? Ні, це буде не Кадиров, а набагато гірше. Нова генерація [Росії] (неценз.). Тому все набагато масштабніше і гірше, ніж просто відключення інтернету в Росії.

А як же тоді зупинити цей процес, розірвати замкнуте коло?

Я навіть не знаю. Можна я Камалі Гарріс зателефоную? Вона, можливо, відповість. У мене немає відповіді на це запитання. Точніше є, але вона абсолютно людожерська, а я не хочу уподібнюватися їм. Найпростіша відповідь – влаштувати там заповідник.

Цю проблему мають вирішувати ті, хто так довго вигодовував звіра. Політики Заходу нової генерації мають якось цю проблему закрити. Це їхнє завдання.

Хто такий Олександр Сотник

Олександр Сотник (творче ім'я Саша Сотник) – письменник, публіцист, автор-виконавець пісень, диктор радіо і телебачення, блогер. Творець і автор каналу Sotnik-TV. Виступає з жорсткою критикою російської влади. 11 березня 2010 року підписався під зверненням "Путін повинен піти". Під час російсько-української війни неодноразово виступав із засудженням російської збройної агресії проти України, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти