Десятки тисяч солдатів, тунельна війна і ядерний удар: Жданов – про відправку військ КНДР в Україну

4 липня 2024, 09:00оновлено 4 липня, 10:38
685
Ресурси Росії закінчуються, їй потрібна підтримка військ КНДР, а для України це велика загроза, вважає полковник запасу Олег Жданов.
Якщо КНДР дасть Путіну інженерні війська, почнеться тунельна війна – Жданов
КНДР може надати Путіну десятки тисяч солдатів для війни проти України – Жданов / Колаж: Главред, фото: Главред, скріншот

Північна Корея може допомогати Росії у війні не тільки снарядами, а й відправити свої війська в Україну. Йдеться про відправку на допомогу російським окупантам будівельних та інженерних підрозділів армії КНДР. Про це повідомила південнокорейська телекомпанія TV Chosun з посиланням на південнокорейського урядового чиновника, який побажав залишитися невідомим.

Однак, за словами заступника спікера Міноборони США Сабріни Сінгх, поки що немає підтвердження того, що Кім Чен Ин відправить своїх людей на війну в Україну. А прес-секретар військового відомства США генерал-майор Пет Райдер зазначив, що такі сили КНДР стануть "гарматним м'ясом".

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю Главреду розповів, наскільки ймовірним є те, що Кім Чен Ин таки відправить свої війська в Україну, чим небезпечні інженерні підрозділи північнокорейської армії та які проблеми можуть створити для ЗСУ, чому, маючи "необмеженомий людськомий ресурс", Путін набирає солдатів для війни не в Росії, а просить у північнокорейського диктатора, а також чи вступлять війська окремих європейських країн у війну на боці України, якщо КНДР відправить сюди свої підрозділи на боці РФ.

відео дня

Як ви оцінюєте ймовірність того, що північні корейці дійсно братимуть участь у війні на боці Росії?

Імовірність відправки військ КНДР в Україну існує, але вона невисока. Кім Чен Ин не настільки дурний, щоб потрапити ще під одну хвилю санкцій. Причому ці санкції можуть торкнутися не тільки Північної Кореї, а й Китаю, оскільки саме він є головним меценатом існування Північної Кореї. Тому така загроза є, але ймовірність реалізації такого сценарію не дуже велика.

Путін, безумовно, дуже хоче залучити до війни і КНДР, тому що поява будь-якої третьої сторони на полі бою в цьому конфлікті підвищує статус самої війни. Лаврова пустили на конференцію в Нью-Йорк, і там він заявив, що Росія готова до переговорів, але з Європою, не з Києвом. Підвищення статусу війни якраз і означатиме підвищення рівня переговорів – не з Києвом, а з колективним Заходом. Чи братимуть у них участь США – це другорядне питання на цьому етапі. Москва готова розмовляти з Брюсселем, особливо зараз, коли Орбан головує в Раді ЄС, і це для неї було б вигідно.

Тому поява третьої сторони (не важливо, якої саме – північнокорейської чи афганської, чи іранської) вигідна Росії. Тоді Путін скаже, що це регіональна війна, тому з Києвом розмовляти нема чого, а говорити потрібно з меценатами, які підтримують Київ.

Кім Чен Ин і Володимир Путін
Путін дуже хоче втягнути у війну Північну Корею, вважає Жданов / Фото: сайт Кремля

Якщо посилення російських військ військовослужбовцями з Північної Кореї відбудеться, то як це може вплинути на події на полі бою? Наскільки я розумію, зараз ідеться тільки про інженерні підрозділи військ КНДР. Тобто росіяни будуть штурмувати, а північні корейці ритимуть окопи?

Не потрібно недооцінювати інженерні підрозділи військ КНДР і ймовірні наслідки їхньої появи в Україні. У Північної Кореї гігантський досвід у тунельній війні. У нас були тунелі на Авдіївському і Турецькому напрямках: завдяки тунелям війська противника пробралися до наших позицій, вийшли позаду них і почали вести вогонь та окопуватися. А північні корейці під час війни в скельних ґрунтах вирили 500 км тунелів. Америка тоді зробила ставку на авіацію, а північні корейці сховалися в тунелі і влаштували тунельну війну.

Для нас тунельна війна була б дуже поганим варіантом. Уявіть таку війну десь на півночі України, у Сумській і Чернігівській областях: проникнення військ противника на нашу територію, обхід наших рубежів тощо. Тож це велика загроза.

До речі, Путін може скористатися ще однією лазівкою. У комуністичних режимах є поняття добровольців. І Кім Чен Ин може відправити в Україну не війська, а добровольців. Так свого часу Радянський Союз воював в Іспанії – там не було Червоної Армії, воювали добровольці, допомагаючи руху опору боротися з Франко. Це у нас цілком імовірно.

А те, що в Україну прибудуть інженерні бригади з технікою і всім іншим, малоймовірно. Скоріше техніка буде йти окремо, бригади – окремо. Це будуть якісь зведені загони, які зможуть здійснювати фортифікації для збройних сил Російської Федерації.

Росії дуже потрібна підтримка, її ресурс закінчується. Не сьогодні-завтра Росія почне потихеньку схлопуватися.

Чому Путіну знадобилися люди Кім Чен Ина? Де ж його прославлений "необмежений людський ресурс", якщо для війни йому потрібні вже корейці?

Ресурс у Росії, за великим рахунком, є, але Путін боїться його задіяти. А охочих і добровольців стає все менше і менше. Оголосити жорстку хвилю мобілізації на сьогодні – це означає спровокувати соціальний вибух. Якщо у 2022 році це обійшлося просто гігантським, рекордним за 20 років перебування Путіна при владі падінням його рейтингу, то сьогодні це буде соціальний вибух.

Саме тому сьогодні російське командування у 21 країні світу вербує найманців для війни. У в'язницях зеки закінчилися – у РФ закрили 50 колоній (уявіть, скільки ув'язнених Росія відправила на фронт)! Зараз там шерстять жіночі колонії і почали вербувати на війну підслідних, тобто, якщо людина підписує контракт, з неї знімаються звинувачення.

Росія ж використовує ув'язнених як "гарматне м'ясо", тому, зрозуміло, вони швидко закінчуються.

Так, дійсно. А що важливо – відбувається деградація російських солдатів у плані бойового досвіду. Виходить, за рахунок поставок "гарматного м'яса" відбувається природний відбір: усі, хто вижив у першому бою, продовжують нарощувати навички і навчатися. Слабких вбивають, сильні залишаються.

Щоправда, рівень спецпризначенців і ВДВ Росія намагається підтримувати, і туди набирають людей з числа ветеранів. Молодь вони гребуть для інших цілей. Рах*йте самі, у РФ оголошено призов 150 тисяч осіб цього року, його продовжили до 15 липня, тому що не можуть набрати таку кількість призовників. "Держдура РФ" ухвалила поправку до закону про те, що після прийняття присяги солдат має право підписати контракт, тобто призовник уже вважається підготовленим солдатом. І з 147 тисяч уже набраних призовників буде близько 50 тисяч контрактників, яких відправлять на фронт. Таким чином противник зараз укомплектовується людьми.

Інший момент – оснащеність російського війська. Інженерної техніки у Росії не так багато. Уже скрізь копають цивільні ескалатори і бульдозери, а наші FPV-дрони продовжують їх палити. Тому Путіну дуже потрібна інженерна техніка, а найголовніше – досвід Північної Кореї в плані тунельної війни.

А чим ще участь у війні північних корейців для нас небезпечна? Чи може Кім Чен Ин не обмежитися інженерними частинами, а відправити в Україну й інші підрозділи своїх військ?

Я дуже в цьому сумніваюся. Якщо Кім Чен Ин роздаватиме війська наліво і направо, просяде його політична вага. Адже він лякає Південну Корею і готується до війни. Він і так уже віддав близько шести мільйонів снарядів, більше половини з них – це мінометні міни, а решта – снаряди 122-го і 152-го калібрів. Але запаси КНДР не нескінченні. На те, щоб виробити таку кількість мін і снарядів і знову закласти на склади, теж знадобиться час. А чим тоді Кім Чен Ин воюватиме з Південною Кореєю?

Кім Чен Ин може відправити війська в Україну на допомогу РФ
Кім Чен Ин може надати Путіну десятки тисяч солдатів, стверджує Жданов / скріншот

А скільки взагалі людей Кім Чен Ин може надати Путіну? Йдеться про сотні людей чи тисячі?

Це десятки тисяч людей. Чисельність армії КНДР (людей у строю) – це плюс-мінус мільйон. Також 4,7 мільйона осіб у резерві. І це без тотальної мобілізації, це резерв першої черги. А так, у Північній Кореї служать усі: і жінки, і чоловіки.

Тож Кім Чен Ин може надати Путіну дуже багато солдатів із резерву, плюс фахівців діючої армії, тобто це можуть бути десятки тисяч осіб.

Якщо у війну на боці Росії таким чином вступить КНДР, чи може це бути підставою для того, щоб на боці України почали воювати військовослужбовці інших європейських країн, які вже заявляли про готовність надати свої війська? Наприклад, Макрон про це багато говорив. Тобто чи можуть вступити у війну іноземні контингенти?

Так, можуть. Вони можуть з'явитися у двох іпостасях:

  • у кризовій ситуації для захисту українського населення від геноциду в разі обвалу нашого фронту і просування російських військ углиб України,
  • можуть з'явитися фахівці-інструктори, які зможуть ремонтувати техніку, навчати особовий склад, возячи в Європу і назад наших людей.

Але в будь-якому разі всі ці рухи призведуть до того, що з появою з обох боків ще хоча б по одному учаснику конфлікту (при цьому не важливо, чи будуть це регулярні війська, чи інструктори), війна в Україні поступово переростатиме у світову війну.

І тоді війна може затягнутися, чи, навпаки, її всіма силами намагатимуться якнайшвидше згорнути?

Війна тоді затягнеться і закінчиться плачевно, тому що постійно змінюватиметься баланс сил на полі бою із залученням у конфлікт нових країн. Ці сили будуть наростати, що неминуче призведе до застосування ядерної зброї.

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) – радянський і український військовий, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Відкрив власний ютуб-канал, у якому випускає відео з аналітикою бойових дій, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти