StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що не можна робити в День святого Андрія і як гадати на любов

13 грудня 2020, 11:23
Якого числа День Андрія Первозванного в 2020 році, що не можна робити в Андрєєв день і ворожіння на Андрія – всі прикмети і традиції свята дізнався Главред.
13 грудня - День Андрія Первозванного 2020 - ворожіння і прикмети. Андрій Первозванний. Ікона
13 грудня - День Андрія Первозванного 2020 - ворожіння і прикмети / Правмир

Є День Андрія Первозванного влітку (це свято 13 липня - Собор 12 апостолів, до числа яких він входить), а є у великомученика і своє індивідуальне свято 13 грудня – особистий день пам'яті святого Андрія Первозванного.

День Андрія Первозванного в 2020 році випав на неділю. А ось Андрєєв день 2021 відзначати православні будуть уже в понеділок, у 2022 році – у вівторок і так далі.

13 грудня, в день святого Андрія Первозванного, прийнято влаштовувати ворожіння – на любов і судженого, а ще – на погоду (слухають воду: якщо тиха течія – до тихої спокійної зими і навпаки).

відео дня

читайте такожГоловна тріада різдвяних свят у грудні: що за свято 17, 18 і 19 грудняЗвідси і народні назви свята: Андрій Зимовий, Андрій Осінній (за юліанським календарем День святого Андрія відзначається 30 листопада), Андрій Гадальний, Тиха (Галаслива) вода.

День Андрія Первозванного – традиції

Новорічні свята 2021 у православних починаються саме з Андрєєва дня.

З ранку прийнято попаритися в лазні (щоб відігнати від себе хвороби на рік уперед) і потім йти чистим до церкви.

Головна традиція на Андрія – ворожіння. Гадати починають вже з вечора 12 грудня. А всі сни, що присняться у ніч із 12 на 13 грудня, апріорі вважаються пророчими, віщими.

Щоб викликати віщий сон-ворожіння на судженого – пускаються на різні хитрощі: ставлять миску з водою під ліжко, насипають куті під подушку або кладуть туди дзеркало, чоловічу шапку, ніж або тріску з паркану хлопця, що подобається.

Ворожать і на варениках, і на булках. Причому в деяких регіонах досі збереглася традиція воду для тіста носити з колодязя в роті – інакше, мовляв, "неправильні" вийдуть вареники, для не ворожінь. Робити це потрібно так, щоб хлопці не помітили.

читайте такожЗ Днем ангела, Андрій - красиві вітання в свято Андрія ПервозванногоВ один із таких вареників всередину клали колечко. Кому дістанеться вареник з колечком – та дівчина і заміж першою вийде в новому році. А ще вареники або гадальні булочки викладали перед домашнім собакою. Чий пиріжок чи булочку пес з'їв першим – та дівчина і буде найщасливішою в любові, першою заміж вискочить. Якщо не з'їв або тільки надкусив – доведеться ще рік у дівках ходити. А якщо собака потяг частування в темний куток – буде наречений з-за кордону.

Є і ворожіння на Андрія на сірниках. Два сірники опускають плавати в таз із водою. А дівчині потрібно на ці сірники подути: зійшлися сірники разом, зіткнулися у воді – посватается задуманий кавалер. Якщо ні – то не судилося.

Про інші варіанти ворожінь читайте в нашому матеріалі На Андрія ворожіння доленосні: як гадати на свято Андрія.

Але церква не схвалює ворожінь. Тому віруючим цього дня залишається лише молитися.

Молитва на Андрія про заміжжя

Молитва Андрію Первозванному
Молитва Андрію Первозванному

У церкві в День святого Андрія моляться:

  • про працьовитого майбутнього чоловіка;
  • про щасливе сімейне життя;
  • про безпеку військових, моряків і мандрівників.

Що не можна робити в День святого Андрія:

  • займатися важкою роботою, а жінкам ще прясти, ткати, шити тощо (мотати нитки заборонено вже до Нового року, щоб у долі нічого не наплутати) – виняток робиться для приготування святкового застілля;
  • зловживати алкоголем;
  • порушувати Різдвяний піст 2020 – але 13 грудня можна куштувати рибу та інші дозволені страви, додавати в їжу рослинну олію;
  • церква забороняє гадати – ворожіння, з точки зору церковних канонів, неприйнятні в будь-який день року.

День Андрія взимку – прикмети

♦ Холодний, але сонячний день – до хорошого врожаю.

♦ Якщо до 13 грудня сніг уже був – чекай холодну і сніжну зиму, і навпаки.

♦ Сніг пішов – до морозної і холодної зими. За прикметою, такий сніг ще 110 днів пролежить.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти