StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Церковне свято 1 серпня: що заборонено робити на Медовий спас

31 липня 2024, 16:30оновлено 2 серпня, 07:52
1547
Що не можна робити у церковні свята - Главред поділився цікавою інформацію про релігійне свято, яке відзначають 1 серпня.
Церковне свято 1 серпня: що заборонено робити на Медовий спас
Що не можна робити на Медовий Спас / колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, pomisna.info

1 серпня відзначають свято, яке має важливе духовне значення для кожного: дізнайтесь, яке церковне свято, має свої особливі традиції, історію походження та звичаї, яких варто дотримуватись.

Вас також зацікавить матеріал: Гороскоп на сьогодні 1 серпня: Терезам - великий куш, Близнюкам - виснажлива суперечка.

Дізнайтеся, що дозволено і категорично заборонено робити у день Винесення чесних древ животворящого Хреста Господнього, свято Всемилостивого Спасителя і Пресвятої Богородиці - Медовий спас.

відео дня

Які свята 1 серпня

В Україні та світі 1 серпня відзначають такі свята:

  • Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування
  • День інкасатора
  • День заснування Швейцарської Конфедерації
  • Всесвітній день радості
  • День людини павука
  • Міжнародний тиждень клоунів
  • День сироїдіння

Церковне свято 1 серпня

За новим церковним календарем, 1 серпня в Україні відзначають Медовий спас, а у народі це свято має назву Маковія. Відомо, що від свята Маковія починається Успенський піст і триває до 14 серпня, напередодні свята Успіння Пресвятої Богородиці.

1 серпня вшановують пам'ять про візантійську святиню - частини Животворчого Хреста Господнього, на якому був розіп'ятий Христос, а також пам'ять Макавейських мучеників, які не зрадили юдейську віру на користь нав'язаного еллінськими колонізаторами язичництва. Ім'я юдейського очільника Макавея було адаптовано в українців як Маковій.

В цей день у церквах святять воду, квіти й мак. Святково вбрані православні віряни відвідують церкву, несучи китиці квітів.

Що беруть до церкви на Медовий спас

  • У корзинку до церкви варто покласти мед та смаколики із медом.
  • Також варто покласти мак, або пироги із маком.
  • Необхідно також зробити букет із наступних квітів: чорнобривці, чебрець, кудрявці, настурції, рута-м'ята, календула, лугова материнка, роман-зілля та великі достиглі голівки маку.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Чого не можна робити 1 серпня

  • 1 серпня у день Маковія заборонено сваритись та краще уникати сімейних скандалів.
  • У цей день також не можна їсти масну їжу, адже починається Успенський піст.
  • У народі вважають, що на Маковія заборонено займатися важкою працею, та навіть прибиранням.

День Ангела 1 серпня

1 серпня свої іменини відзначають власники таких імен як Анатолій, Антон, Архіп, Валентин, Василь, Віктор, Гліб, Юхим, Інокентій, Лук'ян, Теодор, Федір, Люція, Марта, Марфа, Уляна, Юліана.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти