StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як відлякати комарів натуральними засобами і в чому небезпека

11 травня 2021, 13:45
Ці продукти можна зробити самому.
1620729836-7308.jpg
Якщо ви збираєтеся відправитися в похід,на шашлики або гуляти на задньому дворі, краще підійдуть натуральні репеленти / Pixabay

Люди зазвичай схильні до укусів комарів через поєднання запаху, світла, тепла і вологості. Якщо ви магніт для комарів, то ви, ймовірно, втомилися від сверблячої нерівної шкіри.

Різні види комарів-наприклад, переносники малярії-воліють бактерії і Піт. Інших приваблюють вуглекислий газ і певні запахи рук.

Якими б видами ви не зіткнулися, ви можете захистити себе, не використовуючи хімічні репеленти. Вони можуть викликати проблеми зі здоров'ям і навколишнім середовищем. Ви можете відмовитися від використання цих продуктів, якщо ви не відвідуєте місця з високим ризиком зараження комарами, такі як вірус Зіка.

читайте такожКоронавірус через укус комара: вчені розповіли про майбутню загрозу

Якщо ви збираєтеся відправитися в похід, на шашлики або гуляти на задньому дворі, краще підійдуть натуральні репеленти. Це може бути особливо актуально для більш чутливих дітей і дорослих.

Прочитайте далі, щоб дізнатись, які природні репеленти найкраще працюють.

1. Масло лимонного евкаліпта

Масло лимонного евкаліпта, що використовується з 1940-х років, є одним з найбільш відомих природних репелентів. Центри контролю та профілактики захворювань (CDC) схвалили евкаліптову олію як ефективний інгредієнт репеленту від комарів.

Недавнє дослідження показало, що суміш з 32 відсотків масла лимонного евкаліпта забезпечує більше 95 відсотків захисту від комарів протягом трьох годин.

Зроби сам:

Ви можете створити свою власну суміш з 1 частини масла лимонного евкаліпта і 10 частин соняшникової олії. Дослідники з Університету Флориди застерігають від використання суміші у дітей молодше 3 років.

2. Лаванда

Подрібнені квіти лаванди виробляють аромат і масло, що відлякують комарів. Дослідження на тваринах, проведене на лисих мишах, показало, що масло лаванди ефективно відлякує дорослих комарів. Лаванда має болезаспокійливі, протигрибкові та антисептичні властивості. Це означає, що воно не тільки запобігає укуси комарів, але і заспокоює шкіру.

Зроби сам: Ви можете вирощувати лаванду у відкритому саду або в кімнатних горщиках. Роздушіть квіти і нанесіть масло на чутливі до укусу ділянки тіла, такі як щиколотки і руки. Також нанесіть трохи масла лаванди на чисту тканину і втирайте його в шкіру.

3. Масло кориці

Кориця-це більше, ніж просто добавка до яблучного пюре або вівсянки. Згідно з дослідженням, проведеним на Тайвані, масло кориці може вбити яйця комарів. Вона також може діяти як репелент проти дорослих комарів, в першу чергу азіатського тигрового комара.

Зроби сам: Щоб приготувати розбавлений 1-відсотковий розчин, змішайте 1/4 чайної ложки (або 24 краплі) масла на кожні 115 грам води. Ви можете розпилити рідину на шкіру або одяг, навколо будинку, а також на оббивку або рослини. Будьте обережні при застосуванні масла кориці, так як концентрована доза може викликати роздратування шкіри.

4. Масло чебрецю

Коли справа доходить до відлякування малярійних комарів, масло чебрецю є одним з кращих засобів захисту. В одному дослідженні на тваринах, нанесення 5-відсоткового масла чебрецю на шкіру безволосих мишей забезпечило 91-відсотковий рівень захисту.

Ви також можете кинути листя чебрецю в багаття. Дослідження показують, що спалювання листя чебрецю забезпечує 85-відсотковий захист від 60 до 90 хвилин.

Зроби сам: Щоб приготувати домашній напій, змішайте 4 краплі олії чебрецю з кожною чайною ложкою базового масла, наприклад оливкової або масла жожоба. Для спрею змішайте 5 крапель олії чебрецю з 2 унціями води.

5. Грецьке масло котячої м'яти

Nepeta parnassica, член сімейства м'ятних, споріднених котячій м'яті, може відлякувати комарів. Білі і рожеві квіти виростають до 45 см, але найбільш цінними є екстракт і масло листя.

Одне дослідження показало, що рослинна олія може ефективно відлякувати комарів протягом двох-трьох годин. Дослідники з Університету штату Айова також виявили, що котяча м'ята в 10 разів ефективніша, ніж хімічні репеленти, при відлякуванні комарів.

6. Соєва олія

За даними Лабораторії медичної ентомології Університету Флориди, продукти на основі сої, можуть забезпечити тривалий захист від комарів.

Зроби сам: Крім соєвого масла, ви також можете додати в свою домашню суміш трохи масла лемонграсу. Комбінація була протестована для захисту від різних видів комарів.

7. Цитронелла

Цитронелла-звичайне натуральне і ефективне ефірне масло, яке діє проти комарів. Зроблена з суміші трав, вона входить в багато репеленти від комарів. На вулиці свічки з цитронелою можуть забезпечити до 50 відсотків додаткового захисту.

Дослідження говорять, що склад цитронелли важливий для її ефективності. Коли продукт складений правильно, він настільки ж ефективний, як ДЕТА, і може захистити вас протягом двох годин. Якщо формула неправильна, цитронелла може швидко випаровуватися і залишити вас без захисту.

8. Масло чайного дерева

Масло чайного дерева або масло мелалеукі - популярне ефірне масло з Австралії. Це масло відоме своїми антисептичними, протимікробними і протизапальними властивостями. Дослідження також показують, що масло чайного дерева може бути ефективним засобом від комах.

Польові випробування з надійного джерела показують, що репеленти, що містять масло чайного дерева, ефективні проти комарів, кущових мух і мокрецов.

9. Гераніол

Гераніол-це різновид спирту, що використовується в якості ароматизатора або ароматизатора. Це рослинні масла, такі як цитронелла, лимонна трава і троянда. Відомо, що як інгредієнт репеленту від комарів він діє від двох до чотирьох годин, в залежності від виду.

Тримайте засіб подалі від очей і намагайтеся уникати використання, якщо у вас чутлива шкіра. Гераніол може викликати подразнення очей і шкіри.

10. Масло німа

Хоча масло німа рекламується як натуральна альтернатива, його ефективність неоднозначна. Недавнє дослідження ефективності масла німа в Ефіопії показало, що воно забезпечує більше 70% захисту протягом трьох годин.

Масло німа не схвалено як репелент для місцевого застосування, оскільки воно може викликати подразнення шкіри.

Можливі ризики

Ефірні масла ніколи не слід наносити безпосередньо на шкіру. Їх завжди розбавляють маслом-носієм, наприклад, мигдальним маслом. Рецепт зазвичай становить від 3 до 5 крапель ефірного масла на 30 мл масла-носія.

Якщо ви збираєтеся подорожувати в районі, де комарі, як відомо, переносять такі хвороби, як малярія, жовта лихоманка або вірус Зіка, лікарі рекомендують хімічний репелент від комарів, щоб знизити ймовірність зараження небезпечною хворобою.

Також можлива алергічна реакція на активні інгредієнти ефірних масел. Перед тим, як використовувати будь-який новий продукт, протестуйте його на невеликій ділянці шкіри і почекайте годину або два, щоб переконатися, що у вас не виникне кропив'янка або відчуття печіння.

Лікування укусів комарів

Навіть з репелентом від комарів можна отримати сверблячі і хворобливі укуси комарів. Щоб вилікувати укуси комарів в домашніх умовах, можна спробувати натерти місце укусу яблучним оцтом. Прикладання шматочка сирої цибулі або свіжозрізаного часнику до місця укусу також може принести полегшення і захистити від інфекції. Також можуть допомогти лосьйон з каламіном або безрецептурний крем з гідрокортизоном.

Якщо у вас розвинулася інфекція або алергічна реакція через велику кількість укусів комарів, зверніть увагу на свої симптоми і зверніться до лікаря. Підвищена температура, гній або кровотеча в місці укусу або струпи, які не проходять, можуть бути ознакою проблеми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти