StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чим замінити цукерки: які корисні солодощі купляти дітям на свята

19 грудня 2021, 04:30оновлено 6 січня 2022, 21:52
У МОЗ розповіли, чим замінити цукерки.
Чим замінити цукерки: які корисні солодощі купляти дітям на свята
Чим замінити шкідливі цукерки / Фото suhofrukti.ub.ua

Традиційно на зимові свята дітям купують цукерки. Проте таке доповнення до подарунків не приносить для малечі користі.

У МОЗ України радять замінити звичні цукерки на корисніші продукти, адже в таких солодощах міститься багато "вільних" цукрів.

Зазначається, що велика кількість таких цукрів у раціоні може спричинити надлишкову вагу, погіршити стан шкіри, призвести до розвитку карієсу, захворювань серця тощо.

"До "вільних" цукрів належать ті сполуки, що додають до харчових продуктів і напоїв виробники, кухарі або самі споживачі. Тобто "вільний" цукор – це той, який ви додали собі в чай або кухар – до соусу в ресторані, або виробник – у кетчуп із супермаркету", – наголошують в МОЗ.

Додаткові цукри повинні становити у нашому раціоні менш ніж 10 % загальної кількості спожитої енергії, зазначають у Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Скільки цукру можна споживати на день

Загалом більшість дорослих із малоактивним способом життя витрачають у день в середньому 2000 ккал. Для такої категорії людей можна споживати в день до 50 г цукру на добу, що відповідає 10 чайним ложкам. Та у МОЗ, ґрунтуючись на порадах експертів ВООЗ, радять вживати ще менше – до 25 г або до п’яти чайних ложок. Така кількість "вільного" цукру міститься, наприклад, у склянці фруктового соку.

Що подарувати дітям замість цукерок

У МОЗ наголошують, що солодощі, які ви купуєте для дітей, повинні бути і смачними, і корисними водночас. Так, шоколадні цукерки, льодяники і пакетований сік можна замінити на:

  • пастилу без цукру,
  • сухофрукти,
  • натуральний морс,
  • узвар,
  • ягідно-фруктовий чай.

"Уникайте продуктів харчування промислового виробництва, смаженої їжі: пончиків та пиріжків. Замість магазинних бісквітів, печива та крекерів, що місять чимало барвників і консервантів, знайдіть найпростіший рецепт – і приготуйте вдома. Морквяний пиріг, бананове печиво, пудинг із насіння чіа/льону, яблука, запечені з корицею, домашнє морозиво з йогурту або сорбет із ківі", – наголошують у відомстві.

Також дітям краще купувати свіжі сезонні фрукти, які багаті на клітковину, вітаміни та антиоксиданти:

  • мандаринів,
  • хурму,
  • яблука,
  • груші пізніх сортів,
  • апельсини.

Раніше Главред розповідав, скільки шоколаду потрібно з’їдати за день, щоб відчути себе щасливішим. Якщо людина тричі у день з’їдатиме по шматочку чорного шоколаду вагою 10 г із вмістом какао 85%, вона відчуватиме себе щасливішою.

Також дієтолог розповіла, чи можна їсти солодке і не товстіти. За її словами, головний принцип, яким слід керуватися – уважно читати склад всіх продуктів, які в достатку виробляють кондитери.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти