StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Батат або звичайна картопля: вчені розповіли, що корисніше

16 листопада 2020, 11:44оновлено 16 листопада 2020, 13:03
Картопля і солодка картопля мають багато спільного.
овочі_еда_капуста_картофель_картошка_морковь_лук_зелень_петрушка
Картопля та солодка картопля мають багато спільного/ 1zoom.ru

Картопля і солодка картопля можуть мати одну назву, але насправді вони походять з дуже різних сімейств рослин. Ось що вам потрібно знати про відмінності між картоплею і солодкою картоплею для здоров'я і про те, як їх найкраще їсти.

Харчова цінність картоплі та солодкої картоплі

І картопля, і солодка картопля багаті поживними речовинами, включаючи безліч різних вітамінів і мінералів. Ось їх порівняння за вмістом поживних речовин:

Який з них корисніше?

Хоча обидва види картоплі можуть бути корисною частиною вашої дієти, солодка картопля містить більше поживних речовин, таких як вітамін А, який може принести додаткову користь для вашого здоров'я в цілому.

Картопля і солодка картопля мають багато спільного. У них приблизно однакова кількість калорій, вуглеводів і білків - і вони обидва є хорошими джерелами вітаміну B6, магнію і калію.

Крім того, і картопля, і солодка картопля також містять резистентний крохмаль-тип крохмалю, який перетравлюється повільніше і має багато переваг для здоров'я.

Тим не менш, є кілька ключових відмінностей, які дають солодкій картоплі перевагу, коли мова йде про ваше здоров'я. Ось чому:

Солодка картопля має нижчий глікемічний індекс

Важлива область, в якій розрізняються картопля і солодка картопля, - це їх глікемічний індекс( ГІ), шкала від 0 до 100, яка оцінює, наскільки швидко їжа викликає підвищення рівня цукру в крові.

Варена картопля має високий ГІ близько 78, тоді як варена солодка картопля має проміжний ГІ 63. Це означає, що картопля швидше розщеплюється на цукор в травному тракті, що призводить до різкого стрибка рівня цукру в крові.

Ці заходи важливі, тому що вживання продуктів з зазвичай більш низьким глікемічним індексом може допомогти знизити рівень цукру в крові і контролювати свою вагу.

В солодкій картоплі більше антиоксидантів

Багато поживних речовин картоплі та солодкої картоплі містять сполуки, які діють як антиоксиданти, які захищають клітини вашого тіла від окисного стресу. Це важливо, тому що окислювальний стрес пов'язаний з серцевими захворюваннями, раком і хворобами мозку, такими як хвороба Альцгеймера.

Солодка картопля має більш високий рівень ключових вітамінів, які діють як антиоксиданти, включаючи вітамін А і вітамін С. солодка картопля також містить антиоксидантні рослинні пігменти, яких немає в звичайній картоплі-наприклад, помаранчевий солодкий картопля з високим вмістом бета-каротину і пурпурного кольору.

Як включити обидва види картоплі в здорову дієту

В цілому, більшість методів приготування картоплі і солодкої картоплі є здоровими, включаючи запікання, розігрівання в мікрохвильовій печі, кип'ятіння або приготування на пару, - говорить Аделія с.Бовелл-Бенджамін, доктор філософії, професор харчових наук і дієтології університету Таскігі. За словами Бовелл-Бенджамін, всі ці методи зберігають більшу частину поживної цінності обох видів картоплі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти