Бюджетні та релігійні організації можуть залишитися без газу - нардеп Кучеренко

22 жовтня 2021, 17:00оновлено 22 жовтня 2021, 18:12
В Україні близько 10 тисяч бюджетних організацій, які споживають природний газ.
газопровід
Бюджетні організації будуть змушені припинити споживання газу / УНІАН

Політика державної компанії "Нафтогаз", який монопольно розпоряджається газом вітчизняного видобутку, може призвести до зриву опалювального сезону в бюджетних і релігійних організаціях.

Про це написав на своєму офіційному сайті народний депутат України, перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.

"Стрімке зростання світових цін на газ і неможливість вільно купувати газ українського видобутку призвели до того, що бюджетні та релігійні організації на початок опалювального сезону 2021-2022 можуть залишитися без газу через відсутність договорів", - зазначив він.

відео дня

За словами Кучеренка, в Україні нараховується близько 10 тисяч бюджетних організацій, які є споживачами природного газу. Згідно з чинним законодавством, вони зобов'язані купувати товари та послуги виключно шляхом оголошення тендерних закупівель з дотриманням вимог закону України "Про публічні закупівлі".

"Більшість бюджетних організацій мають діючі контракти на постачання природного газу з приватними постачальниками, які були відібрані в результаті проведення прилюдних торгів в системі Prozorro. Але приватні постачальники не можуть сьогодні закупити на ринку газ за ціною, яка була б прийнятною для бюджетних установ, а бюджетні організації не здатні сплачувати ринкову ціну за газ", – зазначив нардеп.

Він додав, що "Нафтогаз" оприлюднив пропозицію для бюджетних і релігійних організацій лише за два дні до початку опалювального сезону. Вона містила типовий договір на продаж газу за пільговою ціною, алгоритм дій з переліком значної кількості документів, які потрібно подати в "Нафтогаз", а також інструкцію "обходу" механізму державних закупівель на Prozorro.

"У Нафтогазі обіцяли за чотири вихідні дні укласти в онлайн режимі 10 тисяч контрактів. Станом на 18.10.2021 було укладено 568 контрактів", – написав Кучеренко.

Народний депутат застеріг, що бюджетні організації, у яких не буде діючих договорів на постачання природного газу, будуть змушені самостійно припинити споживання енергоресурсу.

"В іншому випадку їх або примусово відключать від газопостачання, або вони здійснюватимуть несанкціонований відбір газу, за який потім необхідно буде розраховуватися з підвищувальним коефіцієнтом 1,5... ціна газу, який споживатиметься несанкціоновано, з урахуванням коефіцієнта, складе близько 43 гривень за куб", – резюмував Кучеренко.

Він також додав, що несанкціоновані відбори природного газу спричинять за собою величезні негативні фінансові наслідки для ТОВ "Оператор ГТС України".

Нагадаємо, уряд і НКРЕКП зобов'язали "Нафтогаз" та інших постачальників продавати населенню, а пізніше і теплокомуненерго, газ за ціною близько 8 гривень за куб. м, але до категорії "пільговиків" уряд не відніс бюджетні та релігійні організації.

30 вересня між урядом, "Нафтогазом", Офісом президента та Асоціацією міст України було укладено Меморандум, в якому зафіксовано, що бюджетні та релігійні організації також отримають газ за "пільговим" тарифом 16,5 гривень за куб. м.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти