Армія України потопить Чорноморський флот, війська РФ посиплються до повернення Криму - Андрусів

26 квітня 2023, 12:31
Сили оборони України візьмуть Кримський півострів у "мішок", а російські війська опиняться в оперативному оточенні, вважає військовослужбовець Віктор Андрусів.
Армія України потопить Чорноморський флот, війська РФ посиплються до повернення Криму - Андрусів
Україна знищить Чорноморський флот РФ, якщо Росія ризикне атакувати його кораблями сили контрнаступу на півдні - Андрусів / Главред

Україна з нетерпінням чекає майбутнього контрнаступу ЗСУ і вірить, що операція стане поворотним моментом у розв'язаній агресором Росією війні. Війська продовжують готуватися до важких боїв, щоб витіснити російських окупантів зі своєї землі. Особливо знаковою подією може стати звільнення Криму. Повернення півострова буде великою військовою і символічною перемогою України та справжнім ляпасом для Кремля.

В інтерв'ю Главреду колишній радник міністра внутрішніх справ і керівника Офісу президента, військовослужбовець Віктор Андрусів розповів про своє бачення звільнення Криму, зробив прогноз про контрнаступ ЗСУ до осені і початок перемовин, оцінив можливу спробу Росії застосувати сили Чорноморського флоту з метою зупинення контрнаступальної операції армії України, пояснив, за яких обставин оборона окупантів РФ впаде за аналогією з подіями у Харківській області у вересні 2022 року і назвав сценарій подальших подій в РФ після звільнення Україною Криму.

Представниця Оперативного командування Південь Наталія Гуменюк заявила, що нещодавні вибухи в Севастополі фактично можна вважати початком звільнення окупованого Криму. Як ви вважаєте, в які терміни ЗСУ можуть звільнити півострів?

Я не бачу жодного сенсу звільняти Крим за допомогою тактики лобової атаки, яка передбачала б ведення бойових дій безпосередньо на півострові. Для того, щоб повернути Крим, треба лише вийти до Азовського моря та розбомбити Кримський міст.

Після цього російське військове угруповання на півдні Херсонської області та у Криму потрапить до оперативного оточення – у так званий мішок. В подальшому дії ЗСУ в рамках контрнаступу призведуть до того, що у росіян закінчаться боєприпаси, а проблеми із логістикою не дозволять їм в подальшому утримувати своє угруповання.

Не думаю, що ми вриватимемося на Кримський півострів, ситуація значно простіша. Коли російські війська потраплять в оточення, а боєприпасів не буде, росіяни зрозуміють, що треба йти на перемовини.

Дивіться інтерв'ю Віктора Андрусіва Главреду

Що стосується прогнозів про терміни, вони позбавлені жодного змісту. Ми не будемо воювати, умовно кажучи, до останнього росіянина, і вони до останнього росіянина не битимуться. Все залежить від того, наскільки грамотні будуть стратегічні та оперативно-тактичні кроки. Якщо наш контрнаступ дозволить вийти до Азовського моря, переконаний, одразу будуть запропоновані перемовини. Захід підтримає ініціативу и почнеться переговорний процес.

У разі виникнення ознак того, що росіяни використовують перемовини для перегрупування чи посилення свої військ, Захід продовжить активно підтримувати нас озброєннями. Не виключено, що на ситуацію серйозно вплинуть і відцентрові рухи, які можуть початися в Росії через провали на фронті.

На мій погляд, інтенсивних бойових дій у Криму все-таки не буде.

Мій прогноз полягає у тому, що до вересня ми проведемо контрнаступальні дії. Незалежно від того, чи будуть вони успішними, розпочнуться перемовини.

Перемовини будуть у будь-якому разі?

Якщо контрнаступ буде успішним, відбудуться перемовини. Якщо – ні, перемовини все одно проводитимуться.

Як Росія намагатиметься утримати Крим? Чи дійсно існує ризик того, що Москва може застосувати ядерну зброю?

Ризик застосування Росією ядерної зброї існує. Треба наголосити, що мова йде про тактичну ядерну зброю – невеликий боєприпас з обмеженим радіусом дії, який може бути використаний на полі бою проти наших військ.

Насправді росіяни вже проводили моделювання, щоб зрозуміти наслідки потенційного застосування ядерної зброї. Всі сценарії, які вони опрацювали, продемонстрували, що її використання погіршить для них ситуацію. Ми бачимо, що розмови про можливе застосування ядерної зброї, які в них бувають час від часу, наразі припинилися.

У Росії зрозуміли, що застосування ядерної зброї призведе до надання Україні далекобійного озброєння, яким ми зможемо наносити удари по її території, а Штати попередили Москву – у разі використання ядерної зброї будь-якого типу, вони відреагують своїм втручанням. Ні, до України не приїдуть американські війська, але у США вже моделювали сценарій, який передбачає знищення американцями неядерною зброєю Чорноморського флоту РФ в Криму у відповідь на застосування ядерної зброї Росії проти України.

Про це якраз казав колишній командувач Сухопутними військами США в Європі Бен Ходжес.

Так, варіанти опрацьовувалися. Штати мають можливість відповісти Росії на подібні дії. Наскільки я знаю, Китай теж попередив Росію про те, що у випадку застосування ядерної зброї Пекін не матиме підстав стояти на боці РФ. Тому використання ядерної зброї є дуже малоймовірним варіантом розвитку подій.

Хто такий Віктор Андрусів

Віктор Андрусів – політичний і громадський діяч, заступник голови Донецької військово-цивільної адміністрації з гуманітарних питань (2015-2016), радник голови Міністерства внутрішніх справ України та керівника Офісу президента, виконавчий директор Українського інституту майбутнього (2016-2020). Нині – боєць ЗСУ, пише Вікіпедія.

Загалом, я не уявляю жорсткого штурму у Криму. Кримський півострів потрапить в оперативне оточення і розпочнуться довготривалі перемовини. На процес перемовин впливатиме безліч факторів, серед яких подальший розвиток подій у Росії та тривалість життя Путіна.

Що чекає на Чорноморський флот РФ? Наприклад, аналітики Інституту вивчення війни припустили, що російські війська можуть застосувати сили флоту, щоб спробувати зупинити контрнаступ ЗСУ на півдні…

Це просто неможливо.

По-перше, треба звернути увагу на склад ЧФ РФ – там були кораблі, яким по 90 років. Рівень боєздатності російського флоту дуже низький. Росіяни перекинули до Чорноморського флоту декілька кораблів з інших флотів, але після того, як ми затопили крейсер "Москва", я не думаю, що ці недолугі кораблі становлять загрозу.

По-друге, у нас з квітня минулого року є ракети Harpoon та інше озброєння, яке потопить цей флот у разі будь-якого наближення до наших берегів. Дії росіян не є раціональними, але навіть якщо їх проб'є піти на абсолютно безглуздий і суїцидальний крок, весь Чорноморський флот буде потоплений.

Втім, дуже важливо, що доки у Росії є Чорноморський флот, він виступає фактором певної загрози. Коли ми його потопимо, загрози у Чорному морі не буде і ми знову отримаємо можливість возити зерно.

Як звільнення Криму може вплинути на подальший хід війни? Чи можуть окупаційні війська РФ посипатися і втратити контроль не тільки над Кримським півостровом, але й іншими захопленими територіями?

За часів СРСР Крим передали Україні, тому що півострів, з огляду на географічні обставини, не може жити без України. Крим є дотаційним регіоном, через специфіку географії там існує низка проблем, серед яких і водопостачання. Крим неминуче буде повернуто Україні, навіть без бойових дій.

Я і раніше був переконаний, що якби не було цієї війни, за 20-30 років Росія, після смерті Путіна, все одно була б змушена нам його повернути через санкції та витрати. Щороку Крим обходиться їм в 2-3 млрд доларів. Недешевий "символ", особливо в умовах, коли, наприклад, за 20-30 років фактор нафти буде зведений до мінімуму, а у росіян зникнуть засоби до існування. За такого розвитку подій я не бачу перспектив для утримання ними Криму.

Мене більше хвилюють питання повернення Луганська і Донецька. Крим повернеться в будь-якому випадку, а от повернути ці території без бойових дій буде неможливо. І це мене більше бентежить.

Якщо говорити про те, чи можуть посипатися російські війська, треба зауважити, що лінія оборони, яку вони сьогодні тримають, є дуже слабкою. Росіяни нарили окопів та провели низку заходів, які орієнтовані на інформаційне залякування. Їм не вистачає ані техніки, ані живої сили, щоб тримати таку протяжну оборонну лінію.

Резервів у них теж немає, тому що вони регулярно спалюються у Бахмуті, Вугледарі, Авдіївці та на інших ділянках фронту, де йдуть активні бойові дії. Саме тому вони зараз в авральному режимі знову проводять мобілізацію. Росіяни розуміють, що не можуть перекрити лінію оборони ані технікою, ані людьми.

Зважаючи на ситуацію, я переконаний, що контрнаступ ЗСУ при грамотній реалізації обрушить цю оборону, як вже було у Харківській області. За моїми даними та оцінками обстановки, російські сили надзвичайно слабкі. Їхня професійна армія вже вибита. Тримати велику лінію оборони погано підготовленими мобілізованими неможливо.

На що розраховує Росія? Ми розуміємо, що Москва робить ставку на заморожену війну, але, може, в неї є ще якісь інші цілі?

У Росії є декілька задач.

Зокрема, наразі для них ключовим завданням є підготовка до оборони. Росіяни ще ведуть бойові дії у Бахмуті, тому що там така ситуація, що вони не можуть зупинитися. Позиції, на яких вони можуть зупинитися, настільки не вигідні, що вони не зможуть там утриматися та закріпитися. Росіяни це чудово розуміють. У них немає варіантів, тому їм доводиться проводити постійні штурми.

Складна обстановка для російських військ склалася і у Вугледарі. Там у них взагалі страшна загроза для оперативної ситуації на фронті. Якщо росіяни не захоплять Вугледар, вони будуть у положенні постійної загрози розсікаючого удару на Маріуполь, прориву кордону і оточення Донецька. Росіянам треба вирішувати питання Вугледару, тому вони спалюють на цьому напрямку дуже багато військ.

Росіяни діють згідно зі своєю логікою. Вони роблять ставку на масштабне мінування і вважають, що мінування ліній оборони призведе до значних втрат під час спроби їх атаки.

Крім того, вони розраховують на артилерію. Зараз вони отримали суттєву кількість снарядів від Ірану, але інтенсивність бойових дій дуже висока, тому на момент контрнаступу ЗСУ їх вже може не вистачити. Снаряди росіяни безмежно спалюють біля Бахмута та на інших ділянках фронту.

Також, наскільки мені відомо, Росія домовилася з Північною Кореєю щодо отримання радянських боєприпасів. Проте у них виникли дуже великі проблеми – ніхто не знає стану і якості цих боєприпасів. Ба більше, якщо боєприпаси треба два тижні підвозити потягом і буде лише один ешелон, то багато не провезеш. Логістика надзвичайно складна.

Таким чином, ключовою ареною протистояння на полі бою буде Донбас?

Побачимо. Контрнаступ української армії може бути багатогранним. Ми здатні вдарити в декількох місцях. Наші війська зараз знаходяться в дуже вигідній позиції і володіють ініціативою для нанесення удару. Ворог в паніці – він не знає, де концентруватися, щоб зупинити удар. Тому росіяни розмазують свої ресурси по всій лінії фронту.

Акцентую увагу на тому, що наша історія полягає не в територіях, а в нанесенні ворогові максимального ураження. Збільшення втрат у противника для нас краще, ніж повернення територій. Якщо ми здійснимо прорив, захопимо дуже багато озброєнь і знищимо безліч ворогів, але ситуація не призведе до звільнення територій – це краще, ніж великою ціною звільнити, наприклад, Луганськ. Треба розуміти, що фокус – на ворогах. Ворогу поступово стає все важче відновлювати свої запаси в техніці.

Наразі російські бригади укомплектовані на 38%. Якщо ми битимемо ще сильніше, рівень комплектації впаде до 20%. Незважаючи на те, що Росія може мобілізувати ще дуже багато м'яса, це все не має значення, коли нема на що це м'ясо посадити.

При високому рівні втрат ворог втрачає мобільність і не може мислити про наступи. З м'ясом, коли є бронетехніка, боротися легше. Саме тому фокус на знищенні ворога і нанесенні йому максимальних втрат, а не на територіях.

Як ви вважаєте, що буде з режимом Путіна в Росії після звільнення Криму? Путіна відсторонять від влади або верхівка з народом погодяться з втратою окупованого півострова?

Думаю, ситуація у Росії стане критичною ще до того моменту, як буде звільнено Крим. Якщо ми нанесемо сильного та проривного удару на певному напрямку, це призведе до "жесту доброї волі" російських військ або значних втрат, і тоді Путін опиниться в дуже складній ситуації. Шойгу та Герасимов вже дискредитовані, він не зможе відправити їх у відставку.

Почнеться бунт на рівні армії і якщо ми грамотно спрацюємо в напрямку перемовин з їхніми військовими, щоб вони цивілізовано здавалися, думаю, у росіян почнуться події за аналогією з 1916 роком, коли російський фронт під час Першої світової війни почав сипатися, а там не за горами і повторення 1917 року (поразки на полі бою, колосальні проблеми в армії та економіці призвели до Лютневої та Жовтневої революцій. Російська Імперія припинила існування, у державі почалася громадянська війна, - ред.).

Наприклад, нещодавно в Петербурзі був великий концерт, де репер почав кричати, що війна не потрібна, і зал його підтримав. Молодь у Росії проти війни – дослідження Інституту конфліктології і аналізу Росії показало, що 80% молодих людей не підтримують мобілізацію і війну. Це ще один аргумент, який похитне позиції Путіна в Росії та сигнал про те, що війна безглузда і не має шансів на успіх.

До речі, економічна ситуація в Росії теж серйозно розхитується. Промова Путіна 24 лютого на 80% була присвячена внутрішньоекономічній обстановці.

Таким чином, Путін потрапляє на розтяжку – на війні успіхів немає, а економіка починає рушитися. Путін опиниться у критичній ситуації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти