Путін - параноїк, існування Навального було для нього подразником - Ейдман

17 лютого 2024, 09:00оновлено 21 лютого, 00:16
Поки живий Путін, не тільки Україна або російські опозиціонери перебувають під загрозою, а й увесь світ, вважає експерт.
Навальний, Путін
Путін став Чикатило, смерть Навального для опозиціонерів не остання - Ейдман / Колаж Главред, фото: УНІАН, скріншот

16 лютого в російській колонії помер російський опозиційний політик Олексій Навальний. За інформацією російської влади, Навальному стало погано після прогулянки і він втратив свідомість.

Навальний відбував покарання в ХМАО, у в'язниці "Полярний вовк" селища Харп, куди його перевели з Володимирської області, де політик регулярно потрапляв у штрафний ізолятор.

В інтерв'ю Главреду російський соціолог Ігор Ейдман розповів, чи можливі протести в Росії і якою буде реакція Заходу.

відео дня

Після повідомлень про смерть Навального, у Мережі з'явилося відео із засідання суду напередодні, де Навальний не виглядав людиною, у якої були проблеми зі здоров'ям. Як ви вважаєте, що з ним сталося?

Звичайно ж, його вбили Путін зі своїми головорізами. Цілком очевидно, що при владі в Росії перебуває абсолютно божевільна людина, патологічно злісна і мстива. Такий собі Чикатило. Путіну було мало отруїти Навального, посадити його до ШІЗО і відправити за Полярне коло, потрібно було ще й знищити. Після цього домовлятися з Путіним - все одно, що з маніяком. Сьогодні він домовився, а завтра підточив сокирку і знову побіг убивати людей.

Допоки живий Путін, не тільки Україна чи російські опозиціонери перебувають під загрозою, а й увесь світ, бо ніхто не знатиме, чого чекати від цього маніяка завтра.

Чи позначиться смерть Навального на ситуації в Росії - чи може вона стати таким собі "чорним лебедем" для Путіна?

Поки Путін контролює інструменти насильства в РФ, йому нічого не загрожує. Звичайно, багато хто буде обурений, причому йдеться не тільки про шанувальників і прибічників Навального. Але що вони можуть зробити? Нічого. Як і у випадку з вторгненням Росії в Україну, коли кілька десятків тисяч людей намагалися протестувати, вийшли на вулиці, але відгребли на демонстраціях, їх затримали за адміністративними, кримінальними статтями, чи вони втекли, після чого все закінчилося. Те саме буде і зараз, адже поки інструмент насильства перебуває в руках у влади, людям важко протестувати.

Тобто ви вважаєте, що росіяни зараз не стануть виходити на протести?

Хтось, можливо, і виходитиме, але об'єктивно це ні до чого не може призвести. Тим карателям, які б'ють людей кийками і запихають у в'язниці, наплювати на Навального, від цього вони поводитимуться інакше. Як і ФСБ, міліції та головорізам, яких найняли воювати в Україні. Звичайно, обурення людей буде, але оскільки Путін може контролювати інструменти насильства, найімовірніше, ми цього обурення навіть не побачимо.

До речі, як ви вважаєте, чому Путін вирішив убити Навального тільки зараз, через стільки часу після його перебування в колонії? Це пов'язано з виборами?

Дії Путіна складно оцінювати з точки зору раціональності. Він, як ми бачимо, зокрема й за недавнім його інтерв'ю, абсолютно божевільний. Що його спонукало на цей крок - невідомо. Можливо, вранці прокинувся, подумав: "Дай-но я Навального вб'ю". А після цього зателефонував Бортнікову і розпорядився.

На вашу думку, як Захід може на це реагувати?

Убивство Навального - це, попри весь трагізм, усього лише вбивство однієї людини. Путін уже розв'язав війну і щодня вбиває в Україні десятки людей. Безумовно, колективний Захід висловить своє обурення, але після початку повномасштабної агресії він уже пред'явив Путіну все, що міг. Йти далі, тобто вступати у війну проти Росії, Захід не готовий - там не зробили цього через агресію проти цілої країни, не те, що проти одного Навального. Усі санкції проти РФ без серйозної загрози для власної економіки в країнах Заходу вже теж запровадили. Хіба що залишаються приватні санкції, наприклад, проти співробітників ФСВП, але це все - дитячий садок, оскільки ні до чого не призведе.

Коли Навального отруїли, це було неприємно для Росії, оскільки тоді у РФ ще зберігалися взаємини з країнами Заходу. Після 24 лютого 2022 року жодних взаємин немає, це млява бійка, де кожна зі сторін боїться переходити якісь червоні лінії і застосовувати більш радикальні засоби.

Ви сказали, поки Путін контролює інструменти насильства в Росії, йому ніщо не загрожує. Чи стане Путін щось робити для того, щоб перебити порядок денний навколо загибелі Навального?

Йому і не потрібно цього робити. Хіба що прочитає ще одну тригодинну безглузду лекцію про світову історію, тільки цього разу, можливо, почне її з часів динозаврів і мамонтів.

Путін - психічно нездорова людина. Це в жодному разі його не виправдовує, але це не означає, що він не відповідає за свої дії. Путін має відповісти за свої дії. Але ним, як і у випадку з Чикатило, рухають параноїдальні ідеї, шизоїдна злість і тяга до насильства.

В історії з Пригожиним усі також звинувачували Путіна в причетності. Хто може бути наступною жертвою після Навального - чи залишилася всередині РФ ще хоч якась умовна опозиція?Наприклад, той же Гіркін, який зараз сидить у в'язниці.

У Путіна ні всередині Росії, ні за кордоном немає опозиції, яка могла б йому нашкодити, але це не означає, що він не продовжить убивати. Навальний, на відміну від Пригожина, який був небезпечний для Путіна, нічим не міг йому завадити, крім своєї позиції. Але за великим рахунком Путін стикався з нею багато років, і за всі ці роки це ніяк йому не зашкодило. Путін - параноїк. Навальний явно був для нього подразником і Путіна злило саме його існування, але чи є Гіркін для нього таким самим подразником - невідомо. Путін, ймовірно, продовжить вбивати опозиціонерів, але хто це буде - я гадати не наважуюся.

Хто такий Ігор Ейдман

Ігор Віленович Ейдман (25 вересня 1968, Горький) - російський соціолог, один із найбільш публікованих дослідників путінізму як соціальної та політичної системи.

З 1995-го по 2002-й рік очолював піар-агентство "Центр соціальних інновацій". Ігор Ейдман є автором антиолігархічної кампанії Бориса Нємцова.

З 2002-го до 2005-го року Ігор Ейдман працював одночасно в центрі політконсалтингу "Ніколло М" і Всеросійському центрі вивчення громадської думки (він же ВЦВГД).

У 2010-му році виступив одним із підписантів опозиційного листа "Путін повинен піти".

У 2011-му році переїхав до Німеччини.
Ігор Ейдман у 2014-му році випустив книгу "Нова національна ідея Путіна". У 2016-му році була видана його книга "Система Путіна: Куди йде нова Російська імперія?"
Ігор Ейдман - автор численних публікацій і статей, активно пише на своїх сторінках у соцмережах. У своїх матеріалах він докладно розбирає сучасну російську політику, виступає проти війни в Україні, нещадно висміює Путіна, "духовні скрєпи" і "русский мир".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти