Армія України поверне Крим із Донбасом та зайде в Росію ще при Путіні – Жданов

30 серпня 2022, 08:00оновлено 30 серпня 2022, 11:33
Україна опиниться перед складним вибором, якщо не вдасться остаточно розгромити війська РФ та добитися відходу Путіна з Кремля, вважає Олег Жданов.
ЗСУ, війська РФ, Жданов
ЗСУ змушені будуть перенести війну на територію Росії - Жданов / Колаж Facebook / kpszsu, Reuters, Главред

Питання повернення Криму в Україну після подій 2014-го року перебувало в тіні як політичного, так і інформаційного порядку денного нашої країни. Основною ареною протистояння з Росією був Донбас, навколо якого сторони близько 8 років вели перемовини.

Ситуація з Кримом сприймалася складно - Росія категорично відмовлялася від будь-яких перемовин і закрила тему діалогу щодо півострову. Україна не відмовилася від своєї території, але розуміла, що реально звільнити окупований півострів можна тільки за допомогою військової сили.

У Києві усвідомлювали - сили занадто нерівні.

відео дня

У серпні 2022 року, коли Україна пережила півроку війни, зуміла вистояти в боях із військами РФ, добитися військової допомоги від Заходу і не допустити окупації великих українських міст, держава знову повернулася до питання Криму. Сприяють амбіціям ЗСУ їхні успіхи на півдні – бійці ведуть контрнаступ і на одній з дільниць прорвали першу лінію оборони російських окупантів.

Україна більше не говорить про дипломатію як про головний інструмент повернення Криму. Тепер у Києві відкрито заявляють, що півострів дійсно може бути звільнено воєнним шляхом.

Полковник запасу, військовий експерт Олег Жданов в інтерв'ю Главреду розповів, як Україна звільнятиме Крим, про плани Росії щодо утримання півострова, перспективи удару по Кримському мосту і перекидання літаків з Криму на територію РФ.

Також Жданов назвав можливі сценарії зміни влади у Росії, потенційного наступника Путіна, спрогнозував імовірний варіант завершення війни і розповів, чи перенесеться війна на російську територію.

Україна чітко продемонструвала, що Київ не планує, а має намір повернути захоплений Росією Крим. Там вперше за період повномасштабної війни прогриміли вибухи. Відбулася Кримська платформа, на якій президент Зеленський де-факто припустив повернення Криму військовим шляхом. Прем'єр Шмигаль вже прямо заявив про готовність ЗСУ до демілітаризації Кримського півострова. Як ви вважаєте, коли Україна буде готова до проведення воєнної операції?

Питання звільнення Криму безпосередньо пов'язане з постачанням Києву озброєнь. Операція зі звільнення півострова може бути проведена тільки в рамках загальної контрнаступальної військової кампанії Збройних сил України. Окремо провести таку воєнну операцію нереально, тому в самостійному контексті розглядати її немає сенсу.

Вибухи в Криму тривають, проте Кремль, на диво, утримується від жорстких і войовничих заяв. У чому причина подібного мовчання? Вони готуються до якої-небудь відповіді або ж інциденти реально стали для них шоком?

Думаю, вони шоковані тим, що сталося. При всіх погрозах, які сипалися Москвою на адресу Києва, Україна зважилася на силові дії в Криму. Втім, це ми вважаємо, що Україна - офіційно у нас цього не підтверджують.

Росія теж виявилася не готовою до того, щоб звинуватити Україну в зазіханні на нібито її територію, як вважає Москва. Російська держава показала повну нездатність захистити те, що нею було захоплено.

Днями Business Insider із посиланням на "секретний звіт" НАТО повідомив, що Росія вже перекинула 10 винищувачів із Криму на свою територію. Чи можемо ми довіряти цій інформації? Які можна зробити з цього висновки?

Наші партнери оперують серйозними даними, інформації варто довіряти. Росія зрозуміла, що її авіація в Криму не захищена. Система протиповітряної оборони (ППО) виявилася нездатною протистояти подіям, які відбуваються в Криму.

Росіяни відтягують свою бойову авіацію з українського Криму, щоб її убезпечити. При цьому у них величезні проблеми з пілотами. Втрата кожного пілота - біль для Росії.

Останнім часом в Офісі президента стали частіше лунати заяви про намір України завдати удару по Кримському мосту. Чи є у Києва можливості для такого удару? На якому етапі війни це може статися?

Можливостей для удару по Кримському мосту немає. Якби були, потрібно було б негайно завдати такого удару. Ми не зупинимо потік всіх озброєнь росіян допоки, доки не завдамо удару по естакаді.

Якщо Росії вдаватиметься і надалі забезпечувати постійне підживлення свого південного угруповання військ на нашій території, ми зіткнемося з величезними труднощами. Не можна виключати і неможливість подальшого просування військ для звільнення Криму.

Як Росія збирається утримувати Крим? Чи може вона оголосити якийсь особливий режим на півострові, мобілізацію, як на тому ж Донбасі? Або ж вона стягне туди величезну кількість військ?

Думаю, існує два можливих сценарії. Перший варіант передбачатиме стягування сухопутних військ до Криму і зміцнення оборони на захопленому півострові.

Другий варіант - війська Росії тихо виходять із Криму, а ЗСУ заводять туди свої підрозділи. Все залежатиме від того, яким буде політичний і практичний розклад всередині Російської Федерації.

Чи існує на сьогоднішній день щось, що здатне змусити Росію відмовитися від Криму? Чи можливо це за Путіна, чи зміна влади в РФ є обов'язковою умовою для повернення Україні контролю над півостровом?

Росія не відмовиться від Криму, допоки Путін при владі. Захоплення Кримського півострова він вважає, мабуть, своїм найвищим політичним досягненням. Поки Путін при владі, жодних передумов для того, що півострів буде добровільно повернуто Україні, немає. Я б навіть так сказав - сьогодні немає безкровного шляху повернення Криму.

Можливість для України з'явиться в тому випадку, якщо в російській політиці зміниться правлячий клан. Тоді Москва може піти на жест "доброї волі" і поступитися Кримом політичним шляхом без застосування силових сценаріїв.

Виходить, Україна може звільнити Крим, однак на деокупацію півострова піде тривалий час…

Думаю, що так. Як мінімум півроку, як максимум рік. Вже навіть у Пентагоні кажуть, що ця військова кампанія може затягнутися до осені 2023 року.

Якщо Україні вдасться повернути Крим конкретно військовим шляхом, що очікує на Росію? Путін зазнає поразки і відразу втратить владу? Хто може стати його наступником?

Ми не знаємо повного розкладу сил по баштах Кремля. Зрозуміло, що сьогодні турбулентність там серйозно зростає. Клани вже без Путіна ведуть сепаратні перемовини про те, що і як ділити. Поразка в Криму - це тільки тригер політичних розкладів всередині Росії. А ось битва за трон може бути дуже жорстокою.

Претендентів на посаду президента дуже багато. Припустимо, це Дмитро Патрушев (син секретаря Радбезу Миколи Патрушева, міністр сільського господарства РФ, – ред.), про кандидатуру якого сьогодні ми чуємо найчастіше. Розклад з президентством Патрушева зручний Путіну. Сценарій можливий у разі палацового перевороту в Кремлі.

Дмитро Патрушев на чолі Росії – найоптимальніший для Кремля варіант. Патрушев-старший, швидше за все, вважає, що кандидатура його сина влаштувала б і Путіна. Однак, думаю, Патрушев на всі 100% не влаштовує інші клани.

У такій ситуації дуже складно спрогнозувати, кого зрештою зроблять ставку правлячі кремлівські клани.

Ми бачимо, що в Росії, в тому числі і в прикордонних областях, відбуваються вибухи на військових складах і об'єктах. Чи є ймовірність перенесення повноцінної війни на територію російської держави?

Ймовірність перенесення війни з території України до Росії існує. Але наразі про це говорити зарано. До розмови потрібно буде повернутися, коли ЗСУ наблизяться до відновлення територіальної цілісності України в кордонах 1991 року. Тоді перед Україною жорстко постане питання - заходити нам у Росію чи не заходити.

Україна опиниться перед складним вибором. Якщо армію РФ розгромити не вдасться, а Путін і його команда втримаються при владі, можливо, ЗСУ доведеться створювати буферну зону на території Росії. Українська держава змушена буде піти на такий крок, щоб забезпечити безпеку своїх територій.

У Центрі оборонних стратегій раніше заявили, що Росія в окупованому Криму відновила інфраструктуру для функціонування ядерних озброєнь. Як ви вважаєте, чи могла реально Москва завезти на Кримський півострів ядерну зброю, чи може потенційно вона там бути?

Ключове слово - "потенційно". Сумніваюся, що західні розвідки могли проґавити момент, коли Росія пронесла хоча б один ядерний заряд на територію Криму. Москва побоюється відвертого порушення Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Причому навіть тоді, коли угода фактично припинила діяти.

Швидше за все, ядерної зброї в Криму немає. Хоч Путін і відновив на півострові інфраструктуру для розміщення такого озброєння.

Як завершиться війна Росії проти України? Який сценарій може бути найбільш імовірним?

Найбільш імовірний шлях завершення війни - військовий сценарій. Події супроводжуватимуться силовим впливом на війська Росії. Україні потрібно не тільки звільнити свої території, а й влаштувати військовий розгром РФ, щоб завтра росіяни не збирали нові війська і не пішли знову в наступ.

Ось, що головне.

Альтернативний варіант - зміна політичної еліти в Росії. Внутрішньополітична ситуація повинна змінитися кардинальним чином. За такої ситуації російські війська можуть швидко "відкотитися" з території України. Але, знову ж таки, під натиском сил оборони України.

Ми часто говоримо, що Захід постачає зброю Україні в недостатніх обсягах. Практично за місяць запрацює довгоочікуваний ленд-ліз. Як зміниться ситуація після його запуску?

Ситуація зміниться кардинально. Якщо ленд-ліз запрацює так, як ми уявляємо, Україна швидкими темпами почне формувати ударне угруповання. Проблема тільки у відсутності озброєнь. Все інше у нас є. Як казав Черчілль: "Дайте нам зброю – все інше ми зробимо самі".

Ще раз підкреслю - якщо на базі ленд-лізу ми отримаємо те, чого очікуємо, настануть серйозні зміни в рамках всієї військової кампанії.

Коли може закінчитися війна?

Питання термінів потрібно прив'язувати до обстановки з постачанням озброєнь. США готуються відправляти Україні зброю морським шляхом. Використовувати будуть пароплави, а від перевезень на літаках відмовляться. Судячи з усього, партії зброї везтимуть у дуже великих обсягах.

Коли перший конвой пароплавів опиниться в Україні, тоді ми зможемо приблизно говорити про отримання ЗСУ можливості для переходу в контрнаступ. Виходячи з того, як проходитиме повномасштабна контрнаступальна операція, з'явиться потенціал для роздумів про терміни закінчення війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти