Чого чекати від нового глави НБУ Кирила Шевченка

16 липня 2020, 13:20
Експерти характеризують нового главу НБУ як командного гравця, який, ймовірно, буде дотримуватися президентської політики.

Верховна Рада підтримала кандидатуру президента Володимира Зеленського і призначила Кирила Шевченка головою Національного банку України. За це проголосували 332 народних депутата. Главред розбирався, чим відомий новий керівник НБУ і чого від нього варто очікувати.

Кирило Шевченко
Новий глава НБУ Кирило Шевченко / Фото: kirillshevchenko.com

Кирило Шевченко: біографія та кар'єра

Кирило Шевченко народився 25 жовтня 1972 року. У 1994 році отримав диплом економіста в Харківському державному економічному університеті. Одружений, виховує доньку.

З серпня 1994 по березень 1995 року Шевченко працював на різних посадах в ЗАТ "Український Кредитний Банк". Шевченко також встиг попрацювати в банку "Аваль" (у тому числі, провідним економістом сектору кредитних ресурсів кредитного відділу).

відео дня

З жовтня 1995 року по грудень 2006 року працював у банку "Фінанси та кредит", де дослужився до першого заступника голови правління банку.

З травня по вересень 2009 року був радником прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

З вересня 2009 року по квітень 2010 року - обіймав посаду заступника голови правління "Укргазбанку".

З травня 2015 року і до сьогодні Кирило Шевченко обіймав посаду голови правління "Укргазбанку".читайте такожХто очолить Нацбанк і як це вплине на Україну, гривню і кредити

Зниження облікової ставки і робота на зростання ВВП

Джерела Главреду характеризують Кирила Шевченка як стратега і агресивного інвестора. "Він завжди йде в ніші, яка бачить, де можна заробити і де можна бути інноватором. І, безумовно, вимагає цього і від своєї команди та людей, які перебувають у найближчому оточенні. Він командний гравець і, напевно, вибудовуватиме командну роботу і покладатиметься на людей, яким довіряє і які беззаперечно виконують його завдання", - розповів співрозмовник.

Як писав Главред раніше, кандидатура Шевченка, поряд із головою Ради НБУ Богданом Данилишиним, до останнього розглядалася як найбільш вірогідна після відставки екс-глави НБУ Якова Смолія. Як пояснювали експерти, можливості його призначення, у першу чергу, сприяв значний багаторічний досвід роботи у банківській сфері.

Тепер же, за словами економічного експерта Юрія Гаврилечка, майбутній вектор роботи Нацбанку буде зрозумілий за першими кадровими рішенням нового глави регулятора.

"Якщо Шевченко піде на так звану зачистку колишньої команди Валерії Гонтарєвої, тоді є шанси, що ситуація з політикою Нацбанку може радикально змінитися, і нарешті НБУ почне щось робити для економіки в цілому, а не просто займатися роботою на себе. Тобто, маркером для цього може стати, наприклад, відсторонення пані Рожкової від займаної посади. Зміна політики НБУ, в першу чергу, проявиться у більш синхронній взаємодії з урядом. Тому як, припустимо, без Нацбанку неможлива адекватна підтримка урядової програми "5-7-9" з боку держбанків", - пояснив Гаврилечко.

читайте такожЯк подумаєш, кого можуть призначити головою НБУ замість Смолія - стає страшноПримітно, що сам Кирило Шевченко під час виступу в парламенті відмовився відповісти на питання про те, чи буде звільнена Рожкова.

"У мене є з усіма робочі відносини. З кимось ми працюємо більше, з кимось менше", — ухилився від відповіді депутатам Шевченко.

До речі, Шевченко, говорячи про свої завдання на посаді голови НБУ заявив, що не допустить неконтрольованої інфляції і емісії, продовжить співпрацю з МВФ і зобов'язується зберігати незалежність Нацбанку.

Фінансовий експерт Василь Невмержицький зазначає, що політика Нацбанку в подальшому буде налаштована на зростання ВВП. "Це включає в себе фінансування бізнесу, кредитування фізичних осіб. Він, як глава НБУ буде вирішувати питання, пов'язані із створенням умов для їх фінансування комерційними банками. Буде побудована агресивна політика із супутніми державними органами - Держстатом, Мін'юстом тощо з метою убезпечити кредиторів в частині фінансування тих чи інших позичальників, оскільки є багато проблем, пов'язаних із поверненням боргів. Крім того, він, швидше за все, продовжить знижувати процентну ставку і буде прихильником президентської політики і буде підтримувати банки в період кризи, який починається вже зараз", - сказав Главреду Невмержицький.

За словами експерта, також паралельно проводитиметься робота з міжнародними інвесторами, оскільки у банку, в якому до недавнього часу працював Шевченко, є широкий доступ до нерезидентів, які фінансують український бізнес.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти