"Територія Казахстану - подарунок Росії" : у Нур-Султані відреагували на заяву

12 грудня 2020, 16:14оновлено 12 грудня 2020, 20:46
У МЗС Казахстану очікують, що Москва надасть відповідь щодо резонансної заяви В'ячеслава Ніконова.
Казахстан
У Казахстані заявили, що деякі російські політики підривають відносини Нур-Султана і Москви / yvision.kz

У Міністерстві закордонних справ Казахстану викликали тимчасового повіреного в справах РФ Олександра Комарова і висловили йому протест у зв'язку із заявою депутата Держдуми В'ячеслава Ніконова, який сказав, що "територія Казахстану – великий подарунок Росії".

У повідомленні пресслужби казахстанського зовнішньополітичного відомства йдеться про те, що 12 грудня був запрошений на розмову тимчасовий повірений у справах РФ Олександр Комаров. Йому була передана нота протесту через неоднозначну заяву російського депутата В'ячеслава Ніконова.

У МЗС Казахстану акцентували увагу на тому, що провокаційні заяви певних політиків Росії можуть негативно позначитися на співпраці між Нур-Султаном і Москвою.

відео дня

"МЗС Казахстану очікує на адекватну оцінку російською стороною подібних висловлювань і закликає вжити заходів щодо недопущення надалі заяв такого роду від державних діячів Російської Федерації. Російському дипломату була передана нота з позицією МЗС Казахстану", - підкреслюється в повідомленні.

Казахстан і Росія

  • Низка земель, які зараз входять до складу незалежної держави Казахстан, до 1936 року були у складі Російської імперії та РРФСР. У 1936 році, 5 грудня, Казахська автономна соціалістична республіка, територія якої на той час відповідала нинішній сучасній території Казахстану, стала повноправною союзною республікою – Казахської РСР.
  • Сучасні дипломатичні відносини між Казахстаном і Росією були встановлені у 1992 році і регулюються низкою документів про дружбу і співробітництво. Росія є головним зовнішньоекономічним партнером Казахстану. Держави співпрацюють за низкою стратегічних напрямків.
  • Москва і Нур-Султан співпрацюють і у сфері політики безпеки. Казахстан у 1992 році став однією з перших держав-учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ).
  • Казахстан також входить до Євразійського економічного союзу. Перший президент республіки Нурсалтан Назарбаєв в травні 2019 року став почесним головою Вищої євразійської економічної ради.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти