Росія грубо порушила договір із НАТО: Альянс може посилити свій фланг у Східній Європі

30 травня 2022, 15:03оновлено 30 травня 2022, 15:41
НАТО звинувачує Росію у грубому порушенні договору, у якому йшлося про зобов'язання не нападати на сусідні держави.
Путин, НАТО
НАТО має право розмістити війська у Східній Європі / Reuters, УНИАН

Росія грубо порушила договір з НАТО від 1997 року. У ньому йшлося про те, що РФ не буде нападати на сусідні держави та проводитиме консультації з Альянсом. Про це заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, повідомляє Guardian.

Росія порушила договір, напавши на України. Таким чином можна вважати, що Москва припинили консультації з оборонним блоком.

Також у договорі йшлося про те, що НАТО та Росія не повинні нарощувати загрозливе озброєння у певних регіонах Європи. Однак, враховуючи те, що РФ порушила догорів, тепер НАТО має повне право посилити свій фланг у східній Європі.

відео дня

"Вони ухвалили рішення, взяли на себе зобов'язання не нападати на сусідів, але вони це роблять, і проводити регулярні консультації з НАТО, але вони і цього не роблять. Тому я думаю, що насправді цей установчий акт фактично не діє через Росію", – сказав Джоане.

читайте такожШість кроків: Україна назвала головні очікування від саміту НАТО

Вступ Швеції та Фінляндії до НАТО

Нагадаємо, 18 травня представники Фінляндії та Швеції у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі (Бельгія) офіційно подали заявки на вступ до Північноатлантичного альянсу. Тепер заявки країн має узгодити кожна з 30 держав-союзників у Північноатлантичному альянсі.

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розкритикував бажання Фінляндії та Швеції вступити до НАТО. Він вважає ці країни притулком для "терористичних організацій". Ердоган уточнив, що у Фінляндії та Швеції ведуть діяльність представники "Робочої партії Курдистану", яку у Туреччині вважають терористичною організацією.

Згодом Ердоган заявив, що чекає на вирішення цього питання та вимагає зняття ембарго на постачання зброї, яке було накладено після початку вторгнення турецьких сил до Сирії у 2019 році.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти