"Не хочемо перетворювати Білорусь на другу Україну": у ЄС висловилися щодо білоруських протестів

23 серпня 2020, 17:00
Українці на протестах у 2013-2014 роках зробили свій геополітичний вибір.
Євросоюз, прапор
У ЄС побоюються зіткнення з Росією у Білорусі / Reuters

У питанні врегулювання кризи у Білорусі Брюссель повинен закцентувати увагу на політичних аспектах врегулювання ситуації. Потрібно не допустити, щоб Росія сприймала ЄС як дратівливий фактор, інакше події у РБ підуть за сценарієм України.

Про це заявив глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель у інтерв'ю іспанському виданню El Pais.

За його словами, принципова відмінність нинішніх подій у Білорусі від протестів в Україні у 2013-2014 роках в тому, що білоруси не виступають за зміну геополітичного вектора розвитку країни, а лише хочуть відстояти своє право на вільний політичний вибір.

При цьому, вважає Боррель, ЄС повинен діяти обережно, щоб не спровокувати Росію. Інакше у Білорусі може скластися ситуація аналогічно тій, яка сталася в Україні.читайте такожУ опозиції Білорусі оцінили можливість силового повалення Лукашенка

"Європейських прапорів немає на демонстраціях. І Євросоюз не має наміру перетворювати Білорусь на другу Україну. Ми повинні сприяти політичній реформі, але не виступати в ролі спотворюючого фактора, як нас можуть сприймати з російського боку. Ця напруга між Європою і Росією закінчилася вогнем, насильством і розпадом української території", - сказав чиновник.

Наостанок Боррель підкреслив, що білоруси не вибирають між Росією та Європою, проте європейці підтримують їх у питанні відстоювання демократичних цінностей.

Тим часом у Білорусі спалахнула нова хвиля протестів, спрямованих на невизнання Лукашенка обраним президентом країни. Десятки тисяч людей вийшли на мирні акції, силовики попереджають їх про можливе застосування сили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти