Кінець епохи Меркель: Клімкін оцінив шанси німецьких політиків врятувати Україну від Північного потоку-2

26 вересня 2021, 14:29оновлено 26 вересня 2021, 15:24
Всі розмови про те, що "зелені" врятують Україну від "Північного потоку-2", на жаль, залишаться тільки розмовами, вважає дипломат.
Ангела Меркель
Клімкін оцінив шанси нових німецьких політиків врятувати Україну від Північного потоку-2 після відходу Меркель / Reuters

"Рутинна" німецька політика щодо України після парламентських виборів 26 вересня не зміниться, переконаний колишній очільник МЗС України та експосол у ФРН Павло Клімкін.

"Там є певний консенсус, і існує можливість залучити Німеччину для енергореволюції та енергоефективності в Україні, чого ми досі, на жаль, не зробили. Водночас не варто очікувати якоїсь принципово нової позиції Німеччини в питаннях безпеки щодо Росії", - сказав Клімкін в інтерв'ю "Главкому".

Щодо фігури нового канцлера, колишній міністр зазначив, що в Німеччині політика будується на консенсусі, на коаліційній угоді, і канцлер проявляється тільки в період криз. Хто буде канцлером сьогодні - питання відкрите і залежатиме від того, як працюватиме коаліція.

відео дня

"Усі розмови про те, що "зелені" врятують Україну від "Північного потоку-2", на жаль, залишаться тільки розмовами. Німецькі "зелені" дійсно готові працювати з нами, ба більше, вони нам симпатизують. Але все це непрості питання, оскільки не так просто вистрибнути з консенсусу", - пояснив дипломат.

Незалежно від того, чи будуть "зелені" в коаліції з християнськими демократами або з соціал-демократами, принципово зовнішньополітична позиція Німеччини не зміниться, впевнений колишній посол України у ФРН.

"Хоча у значної частини німецького політикуму і бізнесу немає особливої симпатії до Росії і Путіна, проте у них є бажання використовувати ситуацію перезавантаження, щоб просто утримувати рівень співпраці. Вони готові "пропетляти" і, на жаль, ця точка зору домінує", - підсумував Клімкін.

Зазначимо, у Німеччині 26 вересня проходять парламентські вибори. З 54 зареєстрованих у Німеччині партій до виборів допущені рекордні 47, з них 14 - вперше.

читайте такожУкраїна повинна залишитися країною-транзитером: Меркель поставила умову для запуску ПП-2Нагадаємо, раніше кандидат у канцлери ФРН від партії ХДС/ХСС Армін Лашет заявив, що Північний потік-2 є економічним проєктом, тому трубопровід повинен бути запроваджений в експлуатацію. Німеччині найближчими роками буде потрібен газ. Однак всі колишні домовленості повинні дотримуватися, бо якщо Росія поставить під сумнів питання того, що Україна не повинна зазнати збитків, російський проєкт буде зупинено.

Крім того, в регуляторі Німеччини жорстко попередили Росію про те, що якщо Газпром спробує запустити газопровід Північний потік-2 в обхід сертифікації, Nord Stream 2 AG – компанії-оператору газопроводу – загрожує покарання. Причому на цей момент невідомо, коли труба отримає документи для запуску.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти