Ціна на газ для Білорусі: Путін назвав Лукашенку свою головну умову

19 травня 2020, 18:26
Путін не має наміру йти на поступки державам ЄАЕС з питання ціни на енергоносій.
Путін
Росія не має наміру переглядати ціни на газ для держав-партнерів / Reuters

Ціна на газ для держав Євразійського економічного союзу формується на ринковій основі. Для її перегляду в рамках об'єднання потрібно створити єдину бюджетну і податкову систему. Про це заявив президент Росії Володимир Путін у відповідь на прохання білоруського глави держави про пошук компромісу щодо ціни на блакитне паливо.

Президент Білорусі Лукашенко заявив, що вже протягом кількох років держави не можуть домовитися щодо оптимальної ціни на газ. У відповідь Путін акцентував увагу на тому, що ціна відштовхується від ринку та обґрунтована реальною картиною.

"Ціни на газ повинні формуватися на основі ринкової кон'юнктури. Враховувати витрати та інвестиції постачальників, а також забезпечувати обґрунтовану норму прибутку на вкладений у видобуток капітал. Це, хочу підкреслити, звичайна світова практика", - сказав Путін на відеонараді ЄАЕС.

відео дня

Російський президент зазначив, що введення єдиного тарифу, ідею якого відстоює Вірменія і Білорусь, можна реалізувати лише в умовах об'єднання бюджетної і фіскальної систем. У даний момент Путін не бачить можливості для реалізації такого завдання.

"Що стосується єдиного тарифу на послуги з транспортування і транзиту газу, то він може бути реалізований лише на єдиному ринку з єдиним бюджетом і з єдиною податковою системою. Настільки глибокого рівня інтеграції у ЄАЕС поки ще не досягнуто", - підкреслив Путін.

Раніше Лукашенко розповів, що Росія продає Європі газ практично в два рази дешевше, ніж Білорусі і закликав білоруський уряд знайти вихід з такої ситуації.

Тим часом Білорусь в рамках програми з диверсифікації нафтових постачаннь почала закуповувати нафту в США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти