Чим закінчиться конфлікт Ізраїлю і Палестини: експерт дав прогноз

14 травня 2021, 04:26
Варіанти подальшого розвитку ситуації на Близькому Сході можливі різні, але є один найвірогідніший.
Ізраїль, обстріл
З 10 травня в Ізраїлі тривають ракетні атаки / Фото Reuters

Вже котрий день ситуація на Близькому Сході загострюється - Ізраїль і Палестина обмінюються ракетними ударами. Експерт з питань міжнародної політики, директор інформаційно-політичного центру Перспектива Павло Рудяков спрогнозував, чим завершиться загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Нинішня ситуація не є чимось новим - це постійний формат існування цих народів, сказав Рудяков Главреду. За його словами, в порушенні перемир'я винні обидві сторони, оскільки позначається попередній багаторічний перебіг конфлікту: якщо хтось починає, то інший відповідає.

"У палестинців, як у скривдженої сторони, є вічнозелений мотив для того, щоби зайвий раз запустити кілька снарядів (хоча цього разу запуск був солідним). Ізраїль же, зі свого боку, зацікавлений в тому, щоби палестинці не виходили з рамок, в які вони загнані", - сказав експерт.

читайте такожКонфлікт Ізраїлю та Палестини: що потрібно знати про новий виток ескалаціїРудяков прогнозує, що варіанти подальшого розвитку ситуації на південному сході можливі різні.

"Але найімовірніше Ізраїль, якщо дивитися на те, як він зазвичай діє в таких випадках, зробить ще кілька демонстративних силових акцій, а палестинці, навпаки, вже будуть пасивною стороною і не стануть йти на будь-які провокації", - припустив він.

Загострення конфлікту Ізраїлю і Палестини - про що повідомлялося раніше:

  • З 10 травня в Ізраїлі тривають ракетні атаки. Сирени повітряної тривоги звучать в місті Рішон ле-Ціон на південь від Тель-Авіва і окрузі Гуш Дан. В результаті постраждало кілька сотень мирних жителів, є жертви.
  • Терористи ХАМАС випустили по ізраїльських містах більше тисячі ракет.
  • Обстріли досягли Тель-Авіва, а на кордоні з сектором Газа оголошено надзвичайний стан.
  • 12 травня міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц заявив, що ізраїльська армія продовжить завдавати ударів по сектору Газа до досягнення повної "тиші".
  • Ізраїль заявив про ліквідацію 16 членів воєнізованого крила ХАМАС. Серед них був зокрема і командир палестинського ісламістського руху.
  • ХАМАС у своїй заяві підтвердив загибель командира та "інших лідерів і воїнів". Лідер угруповання Ісмаїл Ганія погрожує Ізраїлю потужним ударом у відповідь.

Сектор Газа

Це вузька смуга землі вздовж Середземного моря, площею 360 квадратних кілометрів, передає Вікіпедія.

Де-юре ця територія є однією з двох частин частково визнаної арабської держави Палестина (поряд з територією Західного берега річки Йордан). На Сході та Півночі сектор межує з Ізраїлем, від якого він відділений розділовим парканом з контрольно-пропускними пунктами.

У 2005 році Ізраїль вивів свої війська з Гази, на даний момент фактична влада в регіоні належить ісламістському руху ХАМАС, визнаному в Ізраїлі, ЄС, США та низці інших країн терористичним угрупованням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти