Вкрадена ікона для Лаврова: у Мінкульті назвали терміни повернення реліквії

29 грудня 2020, 08:56
Ікона покинула межі України незаконно, підкреслила Світлана Фоменко.
Ікона для Лаврова
Вкрадена в Україні ікона опинилася в Боснії / СРНА

У Міністерстві культури прокоментували ситуацію, навколо української ікони, вкраденої з окупованого Луганська, яку лідер боснійських сербів Мілорад Додік подарував главі російського МЗС Сергію Лаврову.

Мінкульт почав збір доказової бази про походження реліквії, йдеться в матеріалі телеканалу Україна 24.

У Мінкульті вважають, що за оптимістичного сценарію процес повернення ікони в Україну може зайняти рік, а за несприятливих умов - сім років.

відео дня

За словами заступника Міністра культури Світлани Фоменко, в архівах і музейних установах з'ясовується походження ікони.

"Що стосується решти, що ми точно знаємо, що свідоцтво, яке зазвичай в обов'язковому порядку дає наше міністерство для вивезення будь-якої культурної цінності за кордон, міністерством не надавалося. І з цього ми робимо припущення, що вона може бути незаконно вивезеною", - додала Фоменко.

читайте такожУ Росії розповіли про долю подарованої Лаврову ікони з Луганська

Раніше повідомлялося про те, що українську ікону з окупованого Луганська у 2018 році привіз голова Асоціації ветеранів армії Республіки Сербської Душко Вукотич.

Вкрадена ікона для Лаврова

  • У рамках візиту до Боснії і Герцеговини глава МЗС РФ Сергій Лавров отримав у подарунок 300-річну українську ікону. Існує гіпотеза, що на окупованій території Донбасу воювали боснійські серби-добровольці. Імовірно, з їх допомогою старовинна українська ікона потрапила в Боснію і Герцеговину.
  • Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній назвав "політичним жестом" у бік Росії інцидент у Сараєво, коли російському міністру закордонних справ Сергію Лаврову подарували старовинну українську ікону з окупованого Луганська.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти