Експерт пояснив, чим загрожує Україні заборона імпорту електроенергії з Росії та Білорусі

26 травня 2021, 17:55оновлено 26 травня 2021, 18:56
Наслідки повністю залежать від того, як буде налагоджена робота і Міненергетики, і НКРЕКП з підготовки роботи енергосистеми в автономному режимі.
Електроенергія
Експерт пояснив, чим загрожує Україні заборона імпорту електроенергії з Росії та Білорусі / Reuters

Заборона імпорту електроенергії з Росії та Білорусі до 1 жовтня має показати, що Україна готова проходити опалювальний сезон без перетоків з Білорусі - відповідно, до жовтня система має бути до цього підготовлена, заявив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

"Наслідки повністю залежать від того, як буде налагоджена робота і Міненергетики, і НКРЕКП з підготовки роботи енергосистеми в автономному режимі. Крім усього іншого ми маємо певні зобов'язання в ході підготовки приєднання до Європейської енергетичної системи певний час працювати в режимі так званого острова, тобто без перетоків з боку Росії і Білорусі", - пояснив Харченко у коментарі Главреду.

Він зазначив, що в цілому це позитивний крок. Навіть якщо враховувати політичні речі, українська енергосистема має достатньо потужностей, і вона повинна ефективно використовуватися для того, щоб не мати потребу в перетоках з російського боку.

"Перетоки відносно невеликі - 1-2% від всеукраїнського споживання, що принципово не впливає на нашу енергосистему", - уточнив він.

За словами Харченка, імпорт - це одна справа, а зовсім інша - технічні перетоки. Останні в основному відбуваються в прикордонних районах або під час пікових навантажень, регулюються диспетчерами, балансуються і не вважаються імпортом.

"Саме про технічні перетоки і їх припинення мови поки не йде, тому що це вимагає саме технічного роз'єднання систем, яке може відбутися тільки тоді, коли українська енергосистема буде готова до інтеграції з європейською", - розповів експерт.

Він висловив думку, що терміну заборони імпорту до жовтня має цілком вистачити для переходу, якби не той хаос, що досі триває на ринку електроенергетики.

"Якби були змінені умови ПСО для Енергоатому та Укргідроенерго, то, безумовно, Україна могла б спокійно працювати без імпорту електроенергії", - додав Харченко.

Підсумовуючи, експерт сказав, що це призведе до зміни тарифів для приватних споживачів, але нова модель, яку розробляють в Міненерго, може навіть призвести до здешевлення цін на електроенергію для бідних категорій - для людей, які споживають 75-85 кіловат на місяць, електрика може коштувати 1 копійку. Питання тільки в тому, щоб ті, хто споживає понад 500, платили чесну ціну.

Заборона імпорту електроенергії з Росії та Білорусі - про що йшлося раніше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти