Пекло для євробляхерів: водіїв штрафують на місці зупинки, Аваков назвав причину

20 січня 2021, 11:10
Національна поліція отримала доступ до електронної бази Державної фіскальної служби.
Евробляха
Водіїв штрафують на місці зупинки, Аваков назвав причину / УНІАН

На євробляхерів в Україні чекають складні часи. Національна поліція отримала доступ до електронної бази Державної фіскальної служби, завдяки чому зможе перевіряти статус автомобілів на іноземних номерах. Насправді це означає те, що правоохоронці отримали право штрафувати власників автомобілів на єврономерах на місці.

Поки що система працює в тестовому режимі в Харківській області, але найближчим часом буде запущена по всій Україні, повідомляє видання Сегодня. Розмір першого штрафу - 8 500 гривень. За повторне порушення – штраф 17 тисяч гривень або позбавлення водійських прав на рік.

Покарання буде за керування автомобілем на єврономерах, який вчасно не покинув межі України. Також штрафуватимуть за керування авто на іноземній реєстрації не тією людиною, яка ввезла авто до України.

Що було раніше

Правоохоронці могли зупинити євробляху тільки за порушення Правил дорожнього руху, а застосовувати санкції за прострочення ввезення могли тільки працівники митниці, які не мали права зупиняти авто. Тому співробітники двох органів працювали в парі: одні гальмували, другі – накладали стягнення.

Поліцейські зараз зобов'язані зупиняти автомобілі для перевірки, якщо до них надходила інформація, що за кермом може бути порушник. Але навіть якщо такої інформації не було, у правоохоронців все одно є право зупинити машину.

Що сказав Аваков

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розповів про причину такого рішення.

"Збиває людину, ми прибуваємо на місце — євробляхи є, машина є, а людини немає. Хто збив? Хто за кермом? Хто відповідальний? Ніхто не знає. Це порушує закон України. Тому, якщо в автомобілі не існує перехідної реєстрації, тобто як транзитна, наприклад, закріплена за якоюсь людиною і вона прострочила всі терміни реєстрації, такі машини будуть проявлятися і відправлятися на штрафмайданчик. Плакати не треба — повинен бути порядок", — зазначив Аваков.

Штрафи для євробляхерів - про що йшлося раніше:

  • З 15 січня в Україні поліцейські отримали доступ до митної бази даних, в якій можна відстежити дату й дані громадянина, який ввіз на територію України авто на іноземній реєстрації.
  • У цей же день у Харкові почали фіксувати випадки зупинки авто на іноземних номерах з подальшим виписуванням протоколів.
  • Автолюбителі на євробляхах отримали штрафи у розмірі 8,5 тисячі гривень за адміністративне порушення. Поліцейські обґрунтовували штрафи відкриттям митної бази.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти