Тріумф і провал Cyberpunk 2077 – що пішло не так?

18 грудня 2020, 23:45оновлено 25 лютого 2021, 17:18
У новій замітці кричимо на хмари і на поляків з CD Projekt.
Кадр з Cyberpunk 2077
Кадр з Cyberpunk 2077 / CD Projekt RED

Неоднозначний старт Cyberpunk 2077. нового творіння польської студії CD Projekt Red, породив бурхливу реакцію, яка кипить досі-однак це все емоції.

Давайте зізнаємося чесно-вихід настільки важких тайтлів, як кіберпанк, відбувається дуже рідко в індустрії комп'ютерних розваг. Мова, до слова, не просто про клас ААА. а про штучні продукти, що мають власне гравітаційне поле, навколо якого в підсумку починаєш помічати об'єкти поменше.

Визначити таку гру можна інтуїтивно, але для доступного розуміння можна просто перенестися до календаря релізів і переносів. Від нового творіння авторів Відьмака втекла на 10 листопада Assassin's Creed Valhalla і було перенесено кілька грудневих ігор, в тому числі багаточисельний хоррор The Medium, тому що конкурувати немає ніякого сенсу.

відео дня

З фінансової точки зору гра стала бомбою-крім вже сказаного раніше-додалася інформація про те, що в британському роздрібному чарті (який враховує тільки фізичні копії) гра поступилася тільки FIFA 21 за кількістю продажів на старті за 2020 рік, з топів Steam він все ще не сходить, а витрати на виробництво гри були відбиті буквально відразу.

З точки зору "експіріенса" -це ідеальний образ антиутопії: гіперкапіталістичне майбутнє, в якому мегакорпорації давним-давно перевершили можливості уряду щодо їх стримування. Ніщо не істинно: все дозволено.

Але ось технічна частина…

Тріумф і провал Cyberpunk 2077 – що пішло не так?

Ігрове співтовариство вже звикло до того, що нові ігри поводяться по-різному на тих чи інших платформах, але у випадку з Cyberpunk 2077 ми отримали одну з перших ігор, яка виходить одночасно на дев'яти консолях і ПК з величезною кількістю варіацій збірки. Крім того, основна частина розробки і полірування гри припала на час появи сімейства відеокарт RTX 20 Series (а в цьому році ще й вийшли RTX 30), у зв'язку з чим розробникам довелося робити фокус на девайси з розкидом в 7 років: від базової PS4 до самих наворочених комп'ютерів.

Як результат: на найпотужніших картках гра виглядає як технічний прорив, і швидше за все, на найближчі пару-трійку років вона стане обов'язковим бенчмарком в YouTube-роликах, де тестують нові відеокарти і різні збірки. Але чим сильніше ви віддаляєтеся від флагманських пристроїв, які ще й знаходяться в дефіциті, тим страшніше стає картина. І якщо з комп'ютерною версією дивитися на все потрібно індивідуально, враховуючи мінімальні і рекомендовані системні вимоги, то з ігровими консолями єдиною вимогою було є і буде факт наявності цієї самої консолі.

Як би банально це не звучало, але якщо гра заявлена на той чи інший пристрій, то вона повинна на ньому нормально працювати. І мова не про якість текстур або обов'язкову роботу в 4K при 60FPS, а про незручності, що впливають на загальне сприйняття і комфорт людини, який купив той чи інший продукт. На базових PlayStation 4 і Xbox One грати в Cyberpunk 2077 неможливо: нестабільний фреймрейт, що опускається до катастрофічної позначки в 15fps, різка поява об'єктів перед носом, Вильоти, баги і просто замилена картинка. Було очевидно, що CD Projekt Red не зможуть гарантувати на старих консолях такий же результат, як на потужних комп'ютерах, але після слів розробників про те, що все працює на PS4 і Xbox One "дивно добре", люди чекали інший результат.

Тріумф і провал Cyberpunk 2077 – що пішло не так?

Хочеться сподіватися, що поляки зможуть відполірувати продукт в найкоротші терміни. Запуск поки що задався лише з фінансового боку, тому що це все схоже на кошмар для іміджу: низькі призначені для користувача оцінки на Metacritic, велика кількість скарг в мережі і велика дистанція до фінального результату. Напевно в CD Projekt Red зараз аврал, так як Sony тимчасово зняла Cyberpunk 2077 з продажу в PS Store. Поки невідомо, коли гра повернеться в продаж. Можливо, Sony дозволить знову випустити її в PS Store тільки після внесення глобальних змін.

Поклавши руку на відьмаче серце, можна зрозуміти чому Cyberpunk 2077 виглядає і грається саме так. Складно зрозуміти, чому CD Projekt Red взагалі допустили вихід гри в такому стані на консолях (а це 40% від усіх попередніх замовлень). По-хорошому, потрібно було випускати гру в 2021 році виключно для ПК, PS5 і Series X|S. але залежність від інвесторів і відмінна можливість вирулити ситуацію завдяки запуску попередніх замовлень дозволила CDPR виправдати всі творчі ризики і зробити Cyberpunk 2077 таким, яким він і вийшов.

І ось у нас дві шальки терезів: розкішна гра майбутнього на ПК з дефіцитними відеокартами і неіграбельний провал на PS4 і Xbox One, пристроях з базою в сотні мільйонів гравців. Може, за даних обставин варто було зосередитися на тому, що є у основної маси, а вже потім допрацьовувати трасування і все інше? Тому що вийшло негарно по відношенню до тих, хто повірив у студію і слова керівника CD Projekt Red Адама Кичинського про хорошу продуктивність на консолях, і заплатив повну ціну за гру.

Cyberpunk 2077

Гру можна купити як на консолях Xbox і Playstation, так і на ПК. У майбутньому тайтл також з'явиться і на консолях наступного покоління – PlayStation 5 і Xbox Series X.

В PS Store гра коштує 1 999 гривень.

  • В магазині Microsoft Store - 1699 гривень;
  • В магазині GOG - 850 гривень;
  • В магазині Steam - 899 гривень;
  • В магазині EGS - 899 гривень.

Раніше в сервісі цифрової дистрибуції GOG стартував масштабний зимовий розпродаж, який триватиме до 4 січня наступного року. До цього в онлайн-магазині будуть діяти знижки до -91% на більше ніж 3000 ігор і доповнень.

Так, зокрема, одну з кращих ігор минає покоління Відьмак 3: Дике Полювання з усіма доповненнями віддають за 168 грн замість 556. Гучну новинку Ghostrunner можна взяти за 417 грн, стільки ж просять за рольову гру The Outer Worlds від авторів Fallout: New Vegas.

Крім знижених цін, всі відвідувачі порталу в перші 48 годин після початку розпродажу отримають безкоштовну копію економічного симулятора Prison Architect. Додати її до бібліотеки можна до 19 грудня, 16:00 за Києвом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти