Хуртовини, аномальна температура та ожеледь: синоптики дали прогноз погоди на грудень

27 листопада 2021, 14:22оновлено 27 листопада 2021, 15:12
Фахівці розповіли, які сюрпризи принесе зима 2021-22.
зима, сніг
Зима в Україні обіцяє бути незвичайною / Reuters

Метеорологи спрогнозували, яку погоду варто очікувати українцям у грудні 2021 року. Згідно з даними, середня місячна температура повітря буде в межах кліматичної норми, як для початку зими.

При цьому кількість опадів також має залишатися на звичному рівні, кажуть у Гідрометцентрі.

Також не виключено, що протягом грудня можуть виникнути хуртовини, тумани, ожеледь, налипання мокрого снігу, як це бувало раніше, через так звані температурні гойдалки - теплі градуси регулярно змінюватимуть короткочасні морози, особливо в північних областях України.

відео дня

Погода в грудні

В Укргідрометцентрі надали коротку кліматичну характеристику грудня 2021 року. У першому зимовому місяці очікується:

  • середня температура повітря - від +3 градусів до -4 (при нормі 1-5 градусів морозу, на Закарпатті та в південних частинах 0-2 градуси тепла, в Криму до + 6);
  • опади в місяць-33-78 міліметрів (при нормі 30-66 міліметрів);
  • опади в горах-81-105 міліметрів (при нормі 76-139 міліметрів).

Погода взимку в Україні

Фахівці кажуть, що грудень, січень і Лютий в Україні будуть тепліше попередніх, а самим аномально теплим стане перший місяць 2022 року. Так, середня місячна температура очікується на 2-3 градуси вище норми, що відповідає початку зими. Така температура може протриматися всю зиму з короткочасним похолоданням.

Так, за словами завідуючої відділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віри Балабух, взимку середня температура за сезон буде на 1-1,5 градуса вище торішніх значень.

читайте такожСиноптики здивували українців аномальною погодою наприкінці листопадаЗа словами синоптика, приблизно в 60% днів зими переважатиме більш аномально тепла погода. Але ще залишається 40%, коли погода може бути на рівні або нижче норми. Взимку також можна очікувати потоки арктичного холоду, оскільки буде активніше потік Ельніньо в Тихому океані. Він збільшує можливість циркуляції арктичного повітря на тлі теплої зими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти