StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Коли обприскувати огірки і помідори борною кислотою: дешевий засіб допоможе врожаю

21 травня 2024, 18:38
2433
Рано чи пізно, але будь-який садівник (хоч любитель, хоч професіонал) замислюється про ідентифікацію борної кислоти в плані огірків і помідорів.
Огірки, борна кислота
Коли обприскувати огірки і помідори борною кислотою? / колаж Главред, фото УНІАН та ua.depositphotos.com

Борна кислота - добриво для овочевих і плодових культур, яке використовується садівниками вже десятиліттями. Це універсальний засіб, який застосовують для всіх видів городніх і садових, квітучих, кімнатних культур, ягідних чагарників і плодових дерев, повідомляє проєкт Amazing garden.

Коли обприскувати огірки і помідори борною кислотою?

Огірки:

  • Коли тільки зав'язуються бутони - для їх стимуляції.
  • Коли йде цвітіння - щоб краще запилювалося.
  • Коли вони плодоносять - щоб плоди були солодшими і кращими.

Помідори:

  • Коли тільки зав'язується бутон - для стимуляції їхнього росту.
  • Коли йде цвітіння - для більш якісного запилення.
  • Коли плодоносять - щоб не було пустотілів і плоди не розтріскувалися.

Скільки потрібно борної кислоти для обприскування помідорів?

Для якісного обприскування томатів борною кислотою потрібен гарний пульверизатор, який утворює в процесі роботи туман з найдрібніших крапельок розчину. Великі краплі навіть при правильному дозуванні борної кислоти можуть залишати на листках опіки.

Проводячи обприскування помідорів борною кислотою, пагони піднімають рукою - для того, щоб забезпечити доступ до зворотного боку листових пластин. Н склад має покрити весь помідорний кущ. Якщо не буде явних ознак дефіциту бору, то обприскувати треба раз на два тижні (починаючи з моменту бутонізації).

Обприскують томати борним розчином вранці або ввечері, в сухий безвітряний день. У цьому разі розчин краще засвоюється листям. Температура рідини має приблизно дорівнювати температурі повітря - відповідно, температурний перепад викличе у рослин стрес.

Але досвідчені садівники спершу обприскують борною кислотою лише одну рослину. Якщо ж негативної реакції не було, то обробляють усі посадки. У разі внесення розчину борної кислоти під корінь на кожен кущ томату потрібно витрачати щонайменше по півлітра підживлення.

Для тепличних томатів обробка борною кислотою важливіша через труднощі із запиленням у закритому просторі. Якщо підживлення розчином томатів проводиться в теплиці, то зазвичай використовують менш концентрований розчин.

Як обприскувати:

  • Розведіть 10 грам борної кислоти в 10 літрах теплої води.
  • Ретельно перемішайте розчин
  • рясно обприскайте листя і стебла рослини.

Але потрібно пам'ятати - що в жодному разі не можна допускати потрапляння розчину на квіти і плоди.

Що за проект Amazing garden?

Amazing garden - YouTube-проект, присвячений проблемам саду та городу. Станом на травень 2024 року на канал підписано 191 тисяча осіб.

Скільки потрібно борної кислоти для обприскування огірків?

Борна кислота для огірків чудово поєднується з іншими добривами та препаратами для рослин і підвищує їхню ефективність у таких випадках:

1) Для стимуляції цвітіння і закладання плодів + боротьба з бактеріями і попелицею. Цей розчин призначений для обприскування огірків у період бутонізації та появи перших квітів.

Для цього рецепта розвести борну кислоту потрібно таким чином - взяти склянку гарячої води (нагадуємо, що температура води - до +70 градусів за шкалою Цельсія), розчинити половину чайної ложки борної кислоти. Потім влити в 10-літрове відро відстояної води, додати десять кристалів марганцівки і дві столові ложки нашатирного спирту. Приблизна витрата розчину - 50 грам на одну рослину.

Розчин борної кислоти для поліпшення запилення огірків бджолами. 5 грамів борної кислоти на 10 літрів води. Не забувайте, що спочатку порошок потрібно розчинити в невеликій кількості води - 200 мл. Також до цього розчину слід додати 10 кристалів марганцівки та 100 грамів цукру або меду. Цим розчином обробляють рослини в період цвітіння. Приблизна витрата розчину борної кислоти для огірків - 100 мл на квадратний метр.

2) Розчин борної кислоти для збільшення кількості зав'язей і стимуляції плодоношення плюс профілактика грибка.

Пропорції борної кислоти для обприскування огірків у цьому випадку такі: півтора грама борної кислоти розвести до повного розчинення в склянці гарячої води. Додати 10 кристалів марганцівки.

До отриманого розчину додають 200 мілілітрів молока (можна з пакета 3,2% жирності) і 60 крапель йоду. Потім у суміш потрібно всипати одну столову ложку сечовини. Розмішати і розвести у відрі відстояної води. Весь об'єм розчину має становити десять літрів (таким складом обприскують листя огірків на початку плодоношення). Приблизна витрата добрива - 100 мілілітрів на квадратний метр.

Що таке борна кислота?

Борна кислота (хімічна формула - H3BO3 або B(OH)3) - слабка кисневмісна неорганічна кислота, що відповідає вищому ступеню окислення бору (+3). Безбарвна кристалічна речовина у вигляді лусочок, без запаху, повідомляє "Вікіпедія".

Вас може зацікавити таке:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти