Чи запровадить Україна санкції проти Лукашенка: у МЗС озвучили позицію

13 жовтня 2020, 11:53
Позиція України щодо ситуації в Білорусі залишається послідовною з перших днів конфлікту, заявив Дмитро Кулеба.
Кулеба
Дмитро Кулеба / УНІАН

Україна приєднається до запроваджених Євросоюзом санкцій проти Білорусі та розгляне питання про приєднання до нових обмежень після того, як їх запровадить ЄС.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу у вівторок, 13 жовтня.

Кулеба зазначив, що позиція України щодо ситуації в Білорусі залишається послідовною з перших днів конфлікту.

"Ми приєдналися до заяв Євросоюзу. Що стосується санкцій, які вже запроваджені (на рівні Євросоюзу), то ми приєднаємося до них", – заявив міністр.

Що стосується нових санкцій, зокрема і проти Олександра Лукашенка, то глава МЗС не дав однозначної відповіді.

"Що стосується будь-яких нових санкцій, то ми діємо за узгодженим алгоритмом, тобто спочатку Євросоюз запроваджує санкції, і далі будемо розглядати можливість приєднатися до них", - додав міністр.

читайте такожЧому Україні не варто різко відповідати на санкції проти Лукашенка

Санкції проти Білорусі - що було раніше:

  • У ніч на п'ятницю, 2 жовтня, учасники саміту Євросоюзу дійшли згоди з приводу санкцій щодо осіб, які несуть відповідальність за фальсифікацію підсумків виборів та застосування насильства до учасників мирних протестів у Білорусі.
  • Пізніше був оприлюднений санкційний список з 44-х білоруських чиновників, які потрапили під обмежувальні заходи у зв'язку з порушенням прав людини і фальсифікаціями на президентських виборах в Білорусі. Олександра Лукашенка в цьому списку немає.
  • Білорусь відреагувала на запровадження Євросоюзом санкцій щодо низки білоруських посадових осіб санкційним списком у відповідь.
  • Російська Федерація приєдналася до санкцій Білорусі проти Європейського Союзу, які були запроваджені у відповідь на аналогічний крок ЄС.
  • 2 жовтня в МЗС України заявили про те, що наша країна обома руками підтримує запровадження жорстких санкцій проти Білорусі з боку Європейського Союзу. Київ планує приєднатися до них.
  • 12 жовтня в Євросоюзі ухвалили рішення про запровадження санкцій проти президента Білорусі Олександра Лукашенка. Це рішення ухвалили глави міністерств закордонних справ.
  • У заяві Ради ЄС уточнювалося, що Рада Європейського Союзу запровадить санкції проти Олександра Лукашенка і додаткові обмеження щодо державних діячів його політичного режиму в тому випадку, якщо ситуація в країні не зміниться на краще. При такому сценарії Євросоюз виділить фінансові кошти опозиції та обмежить співпрацю з білоруською владою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти